Matiņu nīdēšana no A līdz Z

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja balso pret matiņiem un par gludu ķermeņa ādu, tavā rīcībā ir virkne paņēmienu, kā īstenot šo mērķi. Sadarbībā ar skaistuma institūta «Liora» kosmētiķi Ņinu Girsu piedāvājam improvizētu vārdnīcu, kas palīdzēs labāk orientēties dažādo apmatojuma noņemšanas metožu, līdzekļu un terminu labirintos.

Apmatojums

Tiek izšķirti trīs veidu mati:

  • Garie, pie kuriem pieder galvas, bārdas, ūsu mati, kā arī tie, kas atrodas padusēs un kaunuma zonā.
  • Sarainie — uzacu matiņi, skropstas, tāpat arī matiņi, kas aug uz auss atveres un deguna nāšu ieejās.
  • Pūkas — klāj pārējās ādas zonas.

Ar kosmētisko procedūru palīdzību teorētiski iespējams atbrīvoties no visa veida matiņiem, taču praktiski visbiežāk tiek noņemti garie matiņi un pūkas.

Aptuvenais mata dzīves ilgums ir no pāris mēnešiem līdz 2–3 gadiem, tāpēc dzīves laikā notiek periodiska matu maiņa.

Matu augšanas ciklu iedala trīs fāzēs:

  • Anagēnā jeb augšanas fāze.
  • Katagēnā jeb regresa (izkrišanas) fāze.
  • Telogēnā jeb atpūtas fāze (mata folikuls atpūšas, lai pēc kāda laika sasparotos mata augšanai).

Balināšana

Viena no senāk pazīstamajām matiņu uzveikšanas metodēm, kuru biežāk lieto virslūpas matiņu apstrādāšanai, lai tie kļūtu mazāk pamanāmi un trauslāki. Pastāv uzskats — jo mazāk matiņi tiek traucēti, jo mazāka iespēja provocēt jaunu matiņu augšanu. Tāpēc balināšanu var pieņemt kā kompromisa variantu starp vēlēšanos pavisam atbrīvoties no virslūpas matiņiem un nevēlēšanos iedzīvoties pamatīgās ūsās. Matiņu balināšanai piemēroti speciāli kosmētikas līdzekļi (ne galvas matiem paredzētais balinātājs!). Lai izvairītos no ādas apdedzināšanas, drošāk to veikt kosmētikas salonā, taču iepraktizējoties, var izdarīt arī mājas apstākļos.

Cik matiņu noņemšanas metodes pazīstamas Latvijā?

1. Balināšana.2. Skūšana.3. Matiņu noņemšana ar elektroepilatoru.4. Matiņu ķīmiskā apstrāde ar depilācijas krēmu vai putām.5. Vaksācija.6. Elektroepilācija.7. Fotoepilācija.8. Lāzerepilācija.

Ievērībai — matiņu noņemšana ar elektroepilatoru un elektroepilācija pēc nosaukumu līdzības vedina domāt, ka tas ir viens un tas pats, taču runa ir par divām atšķirīgām metodēm — matiņu noņemšanu ar veikalā nopērkamu aparātu — elektroepilatoru (izrausta matiņus) un salonos pieejamu īpašu nevēlamā apmatojuma likvidēšanas procedūru — elektroepilāciju (uz matiņu iedarbojas ar elektrisko impulsu).

Depilācija - matiņa likvidēšana ādas virspusē, neiznīcinot tā saknīti.

Apmatojuma skūšanaSkujoties matiņi tiek nogriezti līdz ar ādas virsmu.

+ nesāpīgi,+ visātrāk,– matiņi ataug ļoti ātri (pēc pāris dienām),– ataugušie matiņi ir rupjāki un asāki.

Ķīmiskā depilācija (krēmi un putas) - Ar lāpstiņas palīdzību krēmu uzklāj uz ādas matiņu augšanas virzienā, pēc 5–10 minūtēm to noņem. Matiņi tiek ķīmiski šķīdināti.

+ visnesāpīgāk,+ ātri,– efekts ir īslaicīgs (3–5 dienas),– atsevišķos gadījumos pret depilācijas līdzekli var veidoties alerģija.

Epilācija— matiņa likvidēšana arī zemādas slānī.

Pie epilācijas pieder tādas metodes kā vaksācija, epilācija ar elektroepilatoru (princips — matiņu izraušana), elektroepilācija, fotoepilācija, lāzerepilācija (princips — mata sīpoliņa iznīcināšana).

Fotoepilācija

Fotoepilācijas metodes pamatā ir selektīvā fototermolīze — mata sīpolā esošās melanīna šūnas absorbē gaismas enerģiju, kura, pārvēršoties siltumā, noārda mata sīpolu, un tas iet bojā.

Ar fotoepilācijas palīdzību iespējams likvidēt tikai tos matus, kuri procedūras brīdī atrodas anagēnajā jeb augšanas fāzē. Matu daudzums, kas atrodas šajā fāzē, ir atkarīgs gan no ķermeņa zonas (piemēram, uz augšlūpas ir 65% anagēno matu, uz kājām un rokām — 20%), gan individuālajām īpašībām. Tāpēc nav iespējams likvidēt visus matus vienā reizē. Procedūru skaits un periodiskums atkarīgs no apstrādājamās zonas, matu augšanas ātruma un to kvalitātes: krāsas, resnuma, cietuma. Redzams efekts parasti tiek sasniegts pēc otrās vai trešās procedūras. Pārtraukums starp seansiem parasti ir 5–12 nedēļas. Tā kā iedarbība ir vērsta uz pigmentu, melanīnu mata folikulā, blondi, sirmi, rudi mati, pūkas un ļoti tievi mati fotoepilācijai pakļaujas sliktāk nekā tumši un resni mati. Pēc fotoepilācijas seansa zemādas mata daļa iznāk ādas virspusē un izkrīt 2–4 nedēļu laikā. Ne pirms, ne pēc procedūras, ja tā vēl jāatkārto, nav ieteicams sauļoties, jo citādi tiek jaukta galva gaismas impulsam, kas iedarbojas uz tumšo pigmentu.

Iegūtais efekts pēc fotoepilācijas kursa iziešanas saglabājas vairākus gadus, ataugušie matiņi ir retāki un trauslāki.

Gluda āda

Cik ilgi pēc katras no procedūrām saglabājas gluda āda, līdz ataug matiņi:

  • skūšana ~ 2 dienas,
  • matiņu ķīmiskā apstrāde ar depilācijas krēmu vai putām ~ 5–6 dienas,
  • matiņu noņemšana ar epilatoru ~ 2–3 nedēļas,
  • vaksācija ~ 3–4 nedēļas,
  • fotoepilācijas kurss — vairāki gadi,
  • lāzerepilācijas kurss — vairāki gadi,
  • elektroepilācijas kurss — liela iespējamība, ka matiņi neataug vispār.

Hirsuisms

Tā ir pastiprināta matu augšana sievietēm ķermeņa zonās, kas saistītas ar vīrišķā hormona testosterona paaugstinātu līmeni organismā — uz sejas, krūtīm, vēdera. Pastiprināta ķermeņa apmatojuma rašanos var ietekmēt šādi faktori:

  • ģenētiskie,
  • endokrīnie,
  • medikamentu lietošana.

Ja šo faktoru ietekme ir ļoti izteikta, cīņa ar apmatojumu var izrādīties ilga un nesekmīga. Šādos gadījumos var būt nepieciešama endokrinologa vai ginekologa konsultācija.

Izmaksas

Lēti (taču jārēķinās ar salīdzinoši īslaicīgu efektu)

  • Balināšana — līdzekļa cena ~ Ls 2.
  • Skūšana — žilešu skuvekļa cena atkarīga no tā veida un kvalitātes: Ls 0,50–7, elektrisko skuvekļu cenas: Ls 20–70 un dārgāk. Metodi sadārdzina pirms un pēc skūšanas nepieciešamie speciālie ādas kopšanas līdzekļi.
  • Matiņu ķīmiskā apstrāde ar depilācijas krēmu vai putām — vienas tūbiņas vai flakona cena vidēji Ls 2–4.
  • Matiņu noņemšana ar elektroepilatoru — aparātu cenas Ls 20–50. Izmaksas sadārdzina nepieciešamie ādas kopšanas līdzekļi.

Vidēji

Vaksācija — mājas apstākļiem paredzētie vaksācijas līdzekļi iepakojumā Ls 2–4, procedūru cenas salonos atkarībā no epilējamās zonas laukuma, piemēram, kāju apakšstilbi Ls 5–10, virslūpa Ls 3–4.

Dārgi

  • Elektroepilācija — Ls 6 par 10 minūšu darbu, tiek apstrādāts neliels ādas laukums.
  • Fotoepilācijas un lāzerepilācijas procedūru cenas ir samērā līdzīgas, to robežas dažādos salonos mēdz atšķirties. Cena atkarīga no impulsu skaita un epilējamās zonas laukuma (piemēram, kāju apakšstilbi Ls 100–200, virslūpa Ls 10–20).

Jutīgai ādai

Jutīgas ādas īpašniekiem apmatojuma noņemšanai tiek rekomendēta fotoepilācija — tās laikā lieto atvēsinošu gēlu, arī paši aparāti mēdz būt aprīkoti ar ādu atvēsinošām sistēmām. Metode ir ātri iedarbīga un salīdzinoši nesāpīga.

Kosmētiskie līdzekļi matu augšanas palēnināšanai

Matiņu augšanas palēnināšanai paredzēti speciāli krēmi, pieniņi, losjoni un želejas — lietojot pēc epilācijas vai depilācijas, tie paildzina gludās ādas efektu. Lai nodrošinātu vēlamo rezultātu, tos ieteicams lietot regulāri, vairākas reizes dienā 10–14 dienas, līdz matiņi parādās virs ādas.

Lāzerepilācija

Ar īpašas tehnoloģijas lāzera aparātu, kas darbojas ar datorprogrammas palīdzību, iespējams veikt lāzerepilāciju, ņemot vērā katra cilvēka individuālas īpatnības un matu krāsu. Procedūrā tiek izmantoti atšķirīgi lāzerstara viļņu garumi, kas nepieciešami dažādas struktūras matu apstrādāšanai. Procedūra piemērota visiem ādas tipiem, arī cilvēkiem ar tumsnēju ādas krāsu.

Tās būtība ir šāda: lāzera stars iedarbojas uz mata saknēs esošo pigmentu melanīnu, tādējādi iznīcinot mata sīpoliņu. Jārēķinās, ka rudos vai ļoti gaišos matiņos melanīna ir mazāk. Vislabāk lāzerepilācija iedarbojas uz matiņiem to augšanas fāzē. Šī iemesla dēļ procedūru nepieciešams veikt atkārtoti, ne mazāk kā 3–4 reizes ar 2–3 mēnešu intervālu. Salīdzinājumā ar idejiski līdzīgo metodi — fotoepilāciju, lāzera staru iedarbība ir spēcīgāka un arī mazliet sāpīgāka, tiek apstrādāts katrs matiņš, tāpēc metode ir laikietilpīgāka.

Iegūtais efekts pēc lāzerepilācijas kursa iziešanas saglabājas vairākus gadus, ataugušie matiņi ir retāki un trauslāki.

Melanīns

Tas ir pigments, kas nosaka mata krāsu. Ir divi melanīna veidi:

1) tumši brūns un melns — eomelanīns,2) sarkans — feomelanīns.

Apmatojuma likvidēšanas procedūrās — fotoepilācijā un lāzerepilācijā būtiskākā loma ir eomelanīnam, kas spēj labi absorbēt gaismas viļņus.

Nepareizs virziens

Veicot vaksāciju, svarīgi ievērot noteiktu kārtību — vasku uzklāj matiņu augšanas virzienā, bet norauj tiem pretējā virzienā. Ja to dara nepareizā virzienā, metode nav efektīva, ir lielāks risks gūt ādas traumas un var veidoties iekaisums.

Organisma reakcija

Lietojot ķīmiskās iedarbības depilācijas līdzekļus, atsevišķos gadījumos iespējama alerģiskas reakcijas veidošanās, dažkārt to var izsaukt arī vaska lietošana. Jārēķinās, ka atsevišķas metodes, piemēram, skūšana un vaksācija, var provocēt folikulītu (ieaugušu matiņu) veidošanos. Pēc lāzerepilācijas un fotoepilācijas (īpaši uz iedegušas ādas) iespējama ādas pigmentācija, kas pāriet dažu mēnešu laikā.

Pīlings

Ādas pīlingu veic pirms vaksācijas un matiņu noņemšanas ar elektroepilatoru, lai mīkstinātu ādu, atbrīvotu to no mirušajām šūnām, padarot matiņu izraušanu vieglāku un brīvāku.

Rētas

Sīku rētu rašanās iespējama epilācijas vai depilācijas procesā mehāniski traumējot ādu — skūšanas, vaksācijas procesā, no matiņiem atbrīvojoties ar epilatoru. Rētas un cita veida ādas bojājumi var gadīties arī pielietojot citas metodes, piemēram, elektroepilāciju (rētas, asinsizplūdumi, apdegumi, pigmentācija).

Sāpes

  • Viena no sāpīgākajām metodēm ir elektroepilācija, kuras laikā uz mata folikulu tiek raidīts elektriskais impulss.
  • Sāpīgas un vidēji sāpīgas metodes — apmatojuma noņemšana ar elektroepilatoru, vaksācija, lāzerepilācija.
  • Mazliet sāpīgas vai nesāpīgas metodes — fotoepilācija, skūšana, balināšana, apmatojuma noņemšana ar depilācijas krēmu vai putām.

Temperatūras ietekme

Siltums — paplašina poras, atvieglojot vaksācijas procedūru (lietojot siltu vasku, matiņi kļūst vieglāk izraujami). Siltuma iedarbība matiņa folikula iznīcināšanai tiek izmantota elektoepilācijā, fotoepilācijā, lāzerepilācijā.

Aukstums — izmanto ādas jutīguma samazināšanai pirms sāpīgām procedūrām un pēc tām, lai nomierinātu sakairinātu ādu.

Uzziņai

Mazāk populāra metode ir cukurepilācija — matiņu likvidēšana, izmantojot cukura sīrupa un citronu sulas maisījumu, kuru dažkārt mēdz dēvēt arī par bioepilāciju vai vaksāciju (ja līdzekļa sastāvā iekļauts vasks). Šī metode, kas pazīstama jau kopš senseniem laikiem, nereti tiek izmantota arī šodien. Metodes princips ļoti līdzinās vaksācijai.

+ lētas izmaksas,+ dabiskas izejvielas,+ pēc epilācijas viegli notīrīt līdzekļa paliekas,– sāpīga metode,– īslaicīgs rezultāts.

Vaksācija

Tā ir nevēlamā apmatojuma noņemšana ar bioloģisko materiālu palīdzību — dažādu veidu vaskiem un fitosveķiem. Tos uzklāj uz ādas matu augšanas virzienā un pēc nepieciešamības, lietojot speciālu papīra loksni, norauj pretēji matiņu augšanas virzienam.

Vaksācijā izmanto trīs veida procedūras:

1) ar karsto vasku — maigāka procedūra, mazāk mehānisku bojājumu, to noņemot. Karsto vasku vairāk izmanto jutīgu zonu vaksēšanai. Trūkums — laikietilpīgāka metode, jo jānogaida, kamēr vasks atdziest un sacietē;

2) ar siltu vasku — populārākā vaksācijas metode salonos, ātra, vidēji sāpīga procedūra;

3) ar aukstu vasku — biežāk izmanto mājas apstākļos, sāpīgāka, prasa zināmas iemaņas.

Zonas

  • Seja — maiga un jutīga ķermeņa zona, matiņi visātrāk nomainās uzacu rajonā, salīdzinoši ļoti lēni uz virslūpas un zoda. Piemērotākās metodes – vaksācija, elektroepilācija, fotoepilācija, lāzerepilācija, balināšana, izraustīšana ar pinceti.
  • Paduses — samērā jutīga zona, ja atbrīvošanos no matiņiem veic pašrocīgi, to sarežģī zonas neparocīgais izvietojums un reljefs. Piemērotākās metodes — skūšana, matiņu noņemšana ar depilācijas krēmu vai putām, vaksācija, fotoepilācija, lāzerepilācija.
  • Rokas un kājas — lielā laukuma dēļ ērti izmantojamas tādas metodes kā vaksācija, matiņu noņemšana ar depilācijas krēmu vai putām, arī skūšana vai epilēšana ar elektroepilatoru. No salonos pieejamo aparātu procedūrām apmatojuma likvidēšanai uz rokām un kājām biežāk izmanto fotoepilāciju un lāzerepilāciju.
  • Bikini zona — jutīga ķermeņa zona ar izteiktu apmatojumu, tā noņemšanai piemēroti speciāli šim nolūkam paredzēti depilācijas krēmi vai putas, sāpīgāka, taču iedarbīga metode ir vaksācija. Matiņu iznīcināšanai šajā zonā efektīvas metodes ir lāzerepilācija un mazāk sāpīgā fotoepilācija.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu