Ieveido matus vasarai

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kad mati ir izmazgāti, ar balzamiem un maskām palutināti un arī friziersalonā jau skaisti nokrāsoti, var ķerties klāt matu veidošanas līdzekļiem.

To klāsts ir ļoti plašs — dažādas fiksācijas lakas, želejas, putas, vaski, serumi, eļļas. Kāpēc tie vajadzīgi un ko ar tiem iesākt, stāsta SIA «KCC» produktu menedžere Ingūna Darviņa.

Pārzināt matu saimniecību

Pareizi ieveidoti mati ir izskatīgi, veselīgi un mirdzoši, bet ne vienmēr veikalu plašajā matu kosmētikas piedāvājuma klāstā spējam orientēties, lai izvēlētos piemērotākos veidošanas līdzekļus. Ingūna saka: «Ļoti svarīgi ir pārzināt savu matu saimniecību — lai precīzi zinātu, kas tiem visvairāk vajadzīgs.»

Ja mati ir tikko ķīmiski apstrādāti — krāsoti, balināti vai ielikti ilgviļņi —, kādu laiku pavasara saulē tie skaisti mirdz un izskatās dabīgi. Bet ar to vien nepietiek, ir jāpadomā, kā šo skaisto krāsu pēc iespējas ilgāk noturēt. Nu, lūk, šādu galvas rotu vajadzētu kopt ar tādiem līdzekļiem, kas speciāli ražoti ķīmiski apstrādātiem matiem: mazgāt ar šampūnu ķīmiski bojātiem matiem, jo tā uzdevums ir nodrošināt krāsas palikšanu matos; kā arī lietot atbilstošu kondicionētāju.

Kad pēc pāris nedēļām mati ir paaugušies un redzamas saknes, ar šausmām domājam, ko tagad darīt… Speciāliste atklāj, ka firma «Henna Plus» ir radusi tam risinājumu — tie ir krāsojošie šampūni un putas. Tas nozīmē, ka reizi vai divas nedēļā vajag izmazgāt matus ar šo krāsojošo šampūnu — toni tonī. Ja jums ir, piemēram, kastaņbrūns tonis, tad arī šampūnu vajadzētu izvēlēties tādu, kas domāts kastaņbrūniem matiem. «Henna Plus» piedāvā deviņus dažādus toņus, un sev atbilstošu var piemeklēt arī gaišo matu īpašnieces. Krāsojošais šampūns (dažām firmām tās ir putas, bet tās nederēs gariem matiem) atjaunos krāsas spilgtumu, mirdzumu un mazlietiņ arī nokrāsos jau ataugušās saknītes. Ja kļūdīsimies toņa izvēlē, mati var iegūt hennai raksturīgo sarkanīgo nokrāsu, bet šampūns matus nepārkrāsos.

Blondīnēm nav jāraud

Krāsojošie šampūni un putas nederēs šķipsnās krāsotiem matiem, tāpat arī izteikti blondiem. Taču blondo matu īpašniecēm nav jāskumst — arī šajā gadījumā matu kosmētikas ražotājiem ir savs risinājums: tie ir balinoši, bet galvas ādu nekairinoši izsmidzinātāji, kurus lieto pēc tam, kad mati ir izmazgāti, ar dvieli izsusināti un jau gatavi žāvēšanai ar fēnu. To izsmidzina uz visām matu saknēm vai tikai uz matu celiņa — ja tas visu laiku tiek šķirts vienā vietā —, un vai nu saules, vai matu fēna siltuma iedarbībā tie ļoti saudzīgā veidā tiek pabalināti. Ingūna apgalvo: balinošais izsmidzinātājs nepadara matus papīra baltus, bet dod ļoti patīkamu silti blondu toni. Tiesa gan, brīnumi nenotiek uzreiz — efekts manāms tikai pēc kādas trešās reizes. «Un, kas ir ļoti svarīgi — netiek kairināta galvas āda un ievērojami paildzināts laiks līdz nākamajai balināšanas reizei.»

Matu kopšanas speciāliste stāsta: «Ja mati nav ļoti sirmi, tos var mēģināt krāsot arī ar emulsijas jeb kosmētiskajām krāsām. Sirmo matu gadījumā gan jākonsultējas ar frizieri — vai šī krāsa noslēps sirmumu. Jo emulsijas krāsa pārāk dziļi neiespraucas matā, tikai kosmētiski to apņem.» Tas nozīmē, ka krāsa ļoti ātri nomazgājas, jau pēc divām nedēļām tā zaudē savu spilgtumu, taču… mats ķīmiski nav bojāts.

Var iebraukt auzās

«Hennai Plus», piemēram, ir matu krēmkrāsas un pūderkrāsas, kas tiek jauktas bez oksidanta, līdz ar to matus absolūti nebojā. Ingūna zina teikt, ka pūderkrāsa ļoti skaisti «noveco» — tā neizbalo šķipsnās vai strīpās, bet pazūd pakāpeniski, ļoti vienmērīgi. Taču, izvēloties emulsijas krāsu, der atcerēties par jau minētajiem krāsojošajiem šampūniem, kas krāsu ļaus saglabāt ilgāk.

Pūderkrāsai ir interesanta pagatavošana: to var jaukt gan ar ūdeni, gan ar stipru melno tēju vai stipru kafiju (bez biezumiem), kas piešķirs krāsai silti brūno pigmentu — ja nepatīk hennas sarkanīgā nokrāsa. Uztaisām jogurtam līdzīgu konsistenci, smērējam matos un apsedzam ar foliju. Un skatāmies, kā mati krāsu uzņem: ja tie ir plāni un zīdaini, tie krāsu uzņems ātrāk nekā spēcīgie un biezie, kuros krāsu var turēt pat līdz stundai. Tikai atcerieties: jo ilgāk krāsu turēsiet, jo tonis būs spilgtāks un košāks.

Ingūna aicina iegaumēt: ja pērkat matu krāsu, kas domāta lietošanai mājas apstākļos, ir ļoti rūpīgi jāizlasa instrukcija, citādi var iebraukt auzās. Jo krāsu nedrīkst klāt tikko balinātos matos vai tikko ieliktos ilgviļņos — tad mata zvīņas vēl ir atvērtas un tas ir ļoti gatavs uzņemt visu, ko tam dod. Tā ļoti veiksmīgi var tikt, piemēram, pie apelsīnu krāsas matiem vai arī iegūt pilnīgi negaidītu toni.

Līdz ar pavasara iestāšanos matu krāsu palete kļuvusi pavisam raiba — veikalos iegādājamas krāsas ļoti košos toņos: zilas, zaļas, sarkanas, dzeltenas. Uz dažām pat norādīts, ka tās izmazgājas pēc pāris reizēm (izklausās labi!), taču Ingūna brīdina: ir jārēķinās ar to, ja gaišās šķipsnās ieliek košu toni, tas var neizmazgāties pat pēc nedēļas. Lai arī krāsa ir bez oksidantiem, pigmentiņi tomēr iesūcas mata virsējā daļā, un nevar tikai uz vienu vakaru uztaisīt sarkanus, zilus vai zaļus matus, vakarā izmazgāt un nākamajā dienā būt atkal blonda. Diemžēl ne. Var gadīties staigāt ar tādiem pēc tam veselu mēnesi. «Manai kolēģei, kurai bija blondi mati, tieši tā arī gadījās — to zilo brīnumu pat nobalināt nevarēja, nācās matus nogriezt…»

Sievietēm tikai dod

Tie, kuriem mati ir plāni un zīdaini, kā likums, grib apjomu. Ingūna saka: «Šajā gadījumā noteikti nevajadzētu lietot parasto kondicionētāju, bet izvēlēties izsmidzināmu apjoma kondicionētāju — tādi tagad ir ļoti daudzām firmām. Tas gan kondicionē, gan darbojas kā veidojamais līdzeklis, un tas zīdainajiem matiem ir fantastisks risinājums.»

Plānos matos nevajadzētu ziest arī putas, drīzāk izsmidzināmās želejas vai matu lakas. Modernās lakas ir vieglas un nemanāmas — nav vairs ķiveres efekta, kad mati čaukst un ieveidoti turas visu nedēļu… Tagad laka saglabā apjomu un formu, un tajā pašā laikā tiem var brīvi izbraukt cauri ar rokām.

Vasku gan plānajiem matiem Ingūna neiesaka — tas būs par smagu, mati drīz vien saguls atpakaļ ap galvu. Vasks vairāk domāts stipriem un bieziem matiem. Viņa pati lieto tikai vasku un brīnās, kāpēc cilvēki no tā baidās. «Droši vien domā, ka tas ir kaut kas šausmīgi taukains. Bet tā nav — taukuma pakāpe matu vaskam ir pavisam netverama.» Viņa stāsta, kā vasks lietojams: to paņem uz naga galiņa, rokās sasilda un, veidojot vēlamo formu, izsmērē pa šķipsniņai. Vasku var lietot arī sausos matos — tas noņems pūkainību, un mati būs mirdzoši. Tikai ar vasku nevajag pārspīlēt, labāk drusciņ mazāk nekā par daudz. «Vīriešiem jau laikam labāk patīk želejas, viņiem nepatīk, ja rokās nonāk kaut kas taukains — jo viņiem liekas, ka tad viņi spīdēs… Sievietes gan ir daudz lojālākas pret veidošanas līdzekļiem — viņām tikai dod, un pēc iespējas vairāk. Viņas nebaidās ne no kā…»

Savukārt želeju parasti liek mitros matos, bet spīdumam vai mitru matu efektam — arī sausos matos, kā nobeiguma produktu. Ingūna saka: «Visi modernie matu veidošanas līdzekļi ir paredzēti lietošanai gan mitros, gan sausos matos. Tāpat arī putas un matu lakas, īpaši stiprās fiksācijas, var uzpūst uz ķemmes un tad ķemmēt — tā var panākt ļoti interesantas tekstūras. Arī šeit nevajag vadīties pēc principa — jo vairāk, jo labāk.»

…un ejam peldēties!

Matu kopšanas līdzekļu klāstā pēdējos gados parādījies arī tāds produkts — ar visādiem proteīnu kokteiļiem —, kas aizsargā matus pret karstumu, tos žāvējot ar fēnu. No tā jau patiesībā mats arī visvairāk tiek bojāts — jo karstums ir liels, žāvējam ilgi. Šie līdzekļi parasti nav nedz taukaini, nedz paredzēti matu ieveidošanai — tie pilda tikai un vienīgi aizsardzības funkciju.

Līdzīgi darbojas saules sērijas produkti. Ja dienvidu valstīs cilvēki saulē iziet ar saulessargiem, platmalēm vai lakatiņiem — lai pasargātu matus —, tad mēs gribam saulē un vējā plīvojošus matus… Tomēr Ingūna neiesaka iet garām vasaras līnijas produktiem — izsmidzināmām eļļām; kondicionētājiem, kas nav jāizskalo. To lietošana ir ļoti vienkārša: matus izmazgājam, ar dvieli izsusinām, ieliekam kondicionētāju un… ejam uz jūru. Un lai mati izžūst saulītē. Jā, to arī nevajadzētu aizmirst, ka dabīgā veidā žāvēti mati iegūst pavisam citu apjomu un pavisam citu dzīvīgumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu