Durt vai nedurt?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Auskarus cilvēce pazīst jau sen: caurdurtas ausu ļipiņas ir ap 80 procentiem sieviešu, arī vīrieši arvien vairāk nēsā auskarus.

Bet pēdējos desmit gados ievērojami pieaug arī vēlme caurdurt citas ķermeņa daļas, un vecāmāte krīt izmisumā, kad mazmeita paziņo, ka grib pīrsingu nabā. Ko pīrsings nabā nozīmē no veselības viedokļa — vai tas ir nekaitīgs, vai tas nevar izraisīt kādas komplikācijas?

Cik tālu var iet pusaudžu un jauniešu aizraušanās ar ķermeņa dekorācijām? «No medicīniskā viedokļa, katrs svešķermenis organismam ir stress. Tāpēc tas neskaitās nekaitīgs,» apgalvo salona «Galateja» kosmētiķe Ludmila Mališeva, kura ķermeņa caurduršanas procedūras (to cenas dažādos salonos ir no 5 līdz 15 latiem) veic jau trīs gadus. «Daru to tikai tādēļ, lai jaunietis pats neizdur nabu ar lāpāmo adatu vai ar īlenu neizdur pīrsingu mēlē. Šeit tas vismaz tiek darīt pareizi, sterilā vidē. Kaut arī pati to daru, es nesaku, ka tas ir pavisam nevainīgi.»

Kosmētiķe teic: ja ir pazemināta imunitāte, caurdurtā vietiņa veido ieeju infekcijai, un cilvēks riskē saslimt ar nopietnām slimībām. Infekciju var ievazāt ar ūdeni, ar veļu, baseinā. Daudziem pīrsings krīt ārā, pūžņo un veido rētas. Tas attiecas gan uz nabu, gan uzaci.

Pēdējā laikā ļoti daudziem jauniešiem caurdurtajā vietiņā veidojas audu granulācija un keloīdu rētas — tādas kā pumpiņas, kas kļūst cietas līdzīgi kā kārpiņas. Tās var likvidēt tikai ķirurģiski, piededzinot ar lāzeru. Audu granulācija var veidoties no nelielām traumām: neuzmanīgi aizķerot ar apģērbu vai četrkājainais draugs uzlec uz vēdera un aizķer ar ķepu…

Nopietna problēma ir alerģija pret rotaslietām un materiāliem, kas ievērti caurdūrumos: organisms kā svešus tos cenšas atgrūst un izstumt, izraisot pietūkumu un iekaisumu.

Kosmētiķe stāsta, ka blakusparādības var parādīties trešajā ceturtajā mēnesī, kad šķiet, ka viss ir labi sadzijis, un jaunietis pārstāj šo vietiņu kopt. Taču jāatceras, ka rētaudu kanāls līdz galam sadzīst tikai pusgada vai pat gada laikā — tā, lai tiešām var iegulties ar vēderu dubļos… «Ja arī pēc gada viss ir kārtībā, mikrotraumu risks saglabājas, un var rasties iekaisums. Citreiz iekaisumi ir lieli, ka jāsūta pie ķirurga…»

L. Mališeva uzskata, ka ķermeņa caurduršanas reālākais vecums ir 16–18 gadu. Agrāk to darīt nebūtu vēlams, jo pubertātes vecumā organisms vēl tikai veidojas. «Mana jaunākā kliente bija 10 gadu veca. It kā viss ir ļoti labi, bet kas notiks pēc pieciem gadiem, to nevar zināt.»

Pavisam negatīvi pret šādām procedūrām ir noskaņots neirologs, akupunktūrists un fizikālās medicīnas ārsts Raimonds Puksts: «Kategoriski nē! Var caurdurt ausi, nu labi, arī uzaci, bet, nedod Dievs, durt lūpā, mēlē, nabā vai kaut kur citur: jo tas var pilnībā izjaukt organisma enerģētisko bilanci, tā saucamo iņ/jaņ. Un tad sekas var būt neprognozējamas: dažādas slimības, kas parādās mistiski un pēkšņi. Naba taču ir cilvēka enerģētiskais centrs, un tajā bakstīt kaut ko iekšā… manā uztverē tas ir traki.

Plusi un mīnusi

+ Ar krāsainiem akmentiņiem, stikliņiem un pērlītēm dekorēta naba izskatās pievilcīgi un atraktīvi.

– Caurdurta naba var pilnībā izjaukt organisma enerģētisko bilanci, tā saucamo «iņ/jaņ».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu