Kas jāzina, izvēloties peldkostīmu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sieviešu peldkostīmi vienmēr ir bijuši modes vēstures priekšgalā, mainoties līdzi dažādu laiku tendencēm. Sākotnēji tie tika radīti kā piesegšanās tiem, kas alka veikli ielēkt ūdenī, bet tagad saulei atsedz iespējami lielāku ķermeņa laukumu un piedāvā daudzveidīgu krāsu un audumu paleti gan peldētājiem, gan sauļoties gribētājiem. Un peldkostīmu vēsture pierāda — tik daudz ir sasniegts, izmantojot arvien mazāk materiāla…

Ļoti košas krāsas

Sieviešu peldkostīmu klāsts veikalos ir ļoti plašs, un tā vien šķiet, ka šovasar līdzīgi kā iepriekšējās sezonās peldkostīmu modeļos, materiālos un krāsās valda diezgan liela demokrātija: var atrast gan ļoti košas krāsas (dzeltenus, rozā, zaļus un sarkanus), gan vienkrāsainus modeļus, gan peldkostīmus ar pērlītēm, mirdzošiem akmentiņiem, krāsainiem izšuvumiem un lieliem ziedu rakstiem.

Arī peldtērpu modeļi paredzēti dažādām gaumēm. Ir mazi bikini ar trīsstūrveida augšdaļu: gan nedaudz polsterēti, gan ar stīpiņām un izņemamiem spilventiņiem, kas vizuāli uzlabo krūšu formu. Ir stringu biksītes, krekliņi un šortiņi pludmalei, gurnu lakati, viendaļīgi peldkostīmi, kas lieliski maskē vēderu un gurnus, tos optiski samazinot. Jo īpaši, ja tie ir tumšā krāsā. Kuru izvēlēties? Kā izcelt skaisto un paslēpt trūkumus? Saprotams, ka pludmalē mēs labprātāk velkam to, kas ir stilīgs, labi izskatās un vizuāli padara mūs slaidākas. Dāmas gados, iespējams, priekšroku dod viendaļīgiem peldkostīmiem, bet jaunas meitenes noteikti grib izcelt savu augumu un izvēlas divdaļīgus peldtērpus, jo tajos sievietēm ir lielāka iespēja arī nosauļoties. Bet dāmas, kurām nepatīk pārlieku atkailināt savu ķermeni, var iegādāties peldkostīmu komplektā ar gurnu lakatu. Lai gan patiesībā tas nav paredzēts, lai kaut ko noslēptu — tas drīzāk pilda interesanta un atraktīva aksesuāra funkciju.

Brūns, oranžs, dzeltens

Pastaigājot pa sieviešu veļas un peldkostīmu veikaliem, var secināt, ka vienota pludmales ietērpa modes parauga šovasar nav. Joprojām atrodami modeļi ar mežonīgiem džungļu rakstiem, punktaini, rūtaini un puķaini. Ar neskaitāmām lentītēm — sasietām vai krusteniski augumu apņemošām, ar metāla riņķīšiem, savilkumiem, izšuvumiem, aplikācijām.

«Es šīs vasaras pludmales ietērpu gribētu redzēt greznu un izsmalcinātu,» saka modes mākslinieks Dāvids. Viņš runā par viendaļīgo peldkostīmu, kuram vajadzētu būt kā multifunkcionālam apģērbam, kurā var ne tikai peldēties, bet arī iet uz pludmali. Vien apliekot apkārt romantiski gaisīgu gurnu lakatu vai sasienamus svārciņus. Protams, plus liela soma un cepure — lai neizskatās, ka esat izbēgusi no mājas pusplika.

Dāvids saka: peldkostīmiem nekad nav vienas pareizās modes. Un tomēr aktuālā krāsu gamma katru sezonu mainās. Šovasar topā ir brūnie, oranžie un dzeltenie toņi. «Šīs krāsas lieliski harmonē ar iedegušu ādu, un pat ar gaišu ādu tās izskatās vienkārši dievīgi,» piebilst modes mākslinieks. Bet par lielveikalu piedāvātajiem košajiem dažādu toņu rozā peldkostīmiem viņš saka, ka tos visus vajadzēja izmest ārā jau pirms diviem gadiem… Un pat zaļos vajagot izmest ārā. «Vēl topā šovasar ir smaragdzilā krāsa, bet pie mums modeļi šai tonī tikpat kā nav nopērkami. Šī tendence vērojama jau visā pasaulē, līdz Latvijai noteikti atnāks tikai nākamvasar…»

Par peldtērpu modeļiem Dāvids saka: ļoti knapi bikini. Bet tos papildina visi sieviešu veļas aksesuāri — šauras lencītes ar sprādzītēm, izšuvumi, fliterīši, krāsaini akmentiņi. Un, protams, šīs vasaras peldtērps nav iedomājams bez milzīgām platmalēm un tikpat milzīgām pludmales somām, kas arī izšūtas ar pērlītēm, akmentiņiem, pat dzintariem. Etnogrāfiskais motīvs ieteicams arī citos aksesuāros, piemēram, krellēs un sprādzēs ap rokām un kājām. Šovasar modē lielas rotas (arī vīriešiem) un ļoti lielā daudzumā. Protams, ne jau sauļošanās laikā, bet pastaigai gar jūru, tādam beach variantam.

Savukārt šīs sezonas pludmales mode vīriešiem liek atgriezties pie 70. gadu stila biksītēm — ar mazām kabatiņām, rāvējslēdzīšiem, ar lieliem ziedu rakstiem. Aktuāli ir arī ļoti pieguloši šortiņi, un krāsas tās pašas — brūns, oranžs, dzeltens.

Viss iepriekšminētais pierāda, ka arī peldkostīmu mode ik sezonu mainās un tai ir jāseko līdzi.

Sieviešu viltības

  • Lai optiski palielinātu krūtis, jāiegādājas bikini, kura augšdaļā iestrādāti polsterīši, kas tās paceļ un balsta, tādējādi tavu dekoltē padarot skaistu un pavedinošu. Tāpat palīdz horizontālas līnijas peldkostīma augšdaļā.
  • Lai optiski samazinātu krūtis, jāizvēlas trīsstūrveida augšdaļa bez polsteriem, kas krūtis vizuāli pieplacina.
  • Lai samazinātu dibenu, vajadzētu izvēlēties biksītes no tumša, stingra un blīva auduma. Vislabāk — vienkrāsaina vai ar mazu rakstu. Šeit nederēs plānās bikini ar sānos sasienamām aukliņām.
  • Lai sabalansētu smagnēju gurnu daļu, palīdzēs gurnu apsējs. Līdzīgu funkciju pilda arī tumšā krāsa gurnu sānu daļā un peldkostīms ar diagonālām līnijām.
  • Lai kājas izskatītos garākas, jāizvēlas peldkostīms ar augstu griezumu gurnu daļā

Interesanti — Auguma atkailināšanas vēsture 20. gs.

  • Līdz 20. gs. sākumam bālu ādu uzskatīja par aristokrātijas pazīmi, bet iedegusi liecināja par piederību zemnieku kārtai.
  • Vēl 20. gs. sākumā iedegumu uzskatīja par nepiedienīgu. Tādēļ sievietes, atpūšoties pludmalē, valkāja apjomīgus peldēšanās kostīmus — platas, kuplas bikses, blūzes, zeķes, kurpes un lielas platmales. Daudziem arī šāds pludmales tērps šķita šokējoši izaicinošs.
  • 20. gados moderna sieviete bija saulē iedegusi, sportiska, bet peldkostīms aizvien vairāk līdzinājās vīriešu triko.
  • 30. gados modē bija atpūta pludmales kūrortos, kur sportiskais dzīvesveids tika savienots ar smalkām izklaidēm. Pludmales tērpi bija eleganti un sievišķīgi.
  • 40. gados populāri kļuva divdaļīgie modeļi — masīvs krūšturis un pagari šorti vai kupli svārciņi. Atkailināt augšstilbus un vēderu nebija pieņemts.
  • 50. gados Eiropas sievietes sāka valkāt bikini, lai gan vairākos ASV štatos tas bija aizliegts līdz pat 1960. gadam. Īpaši izaicinošs bija bikini bez krūštura lencītēm, ko 1953. gadā Kannās demonstrēja 15 gadus vecā Brižita Bardo.
  • 60. gados griezums kļuva sportiskāks, bikses līdzinājās īsiem puiku šortiem ar pazeminātu jostas vietu. Gan kokvilnas, gan sintētikas peldkostīmos plaši izmantoja plastmasas un metāla furnitūru, dažādu audumu un krāsu kombinācijas.
  • 70. gadu ideāls bija vienmērīgi iededzis ķermenis, tērpts mazā bikini vai atkailinātā asimetriska griezuma viendaļīgā peldkostīmā. Jaunie materiāli bija augstas kvalitātes sintētika, disko stila ietekmē aizvien plašāk izmantoja spīdīgus audumus.
  • 80. gados peldkostīmi bija plāni un pieguloši, jo lielākā vērtība bija trenēts, atlētisks ķermenis, kas neprasa vizuālu uzlabošanu.
  • 90. gados peldkostīmu apdrukās sāka lietot luminiscējošas krāsas, parādījās audumi ar perlamutra, metāla vai slapjuma efektu. Peldkostīmu griezums kļuva sievišķīgāks, seksīgāks, un lielu atsaucību guva stringbiksītes.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu