Kā nekāpt uz varžacīm

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Aizvien aktuālāks ir vaļējo kurpīšu jautājums — vai kāju pēdas tajās izskatās gana koptas? Un ko darīt, ja ziemas laikā uzradusies kāda traucējoša, neglīta un sāpīga varžacs? Izrādās, atbrīvoties no varžacs nebūt nav sarežģīts process. Bet vislabāk izvairīties no apstākļiem, kas veicina ādas sabiezējumu veidošanos.

No pirkstu galiņiem līdz…

Varžacis jeb norobežoti sabiezējumi ādas raga kārtā mēdz veidoties uz kāju pirkstiem vai pēdām, ja šīs vietas ilgstoši ir pakļautas spiediena iedarbībai. Visbiežāk varžacis rodas virs kāju pirkstu locītavām, pirkstu pamatnes kauliem un pēdu lielajiem kauliem, taču var izveidoties arī citās vietās uz pēdas.

Problemātiskās vietas uz pēdas, kur var rasties vai jau ir varžacis, konstatē ar speciālas izmeklēšanas — podometrijas — palīdzību. Kā skaidro «Veselības centra 4» dermatologs Raimonds Karls, izmeklēšana ir vienkārša un nesāpīga — pacients ar basām kājām nostājas uz plāksnītes, uz kuras pēc tam paliek pēdu nospiedumi. Pēc tiem mediķis var redzēt, kurās vietās ir pastiprināts spiediens. Izmeklēšanas rezultāti var tikt izdrukāti elektroniskā formātā kā krāsains zīmējums. Vietās, kur ir lielāks spiediens, atrodas tā saucamie karstākie punkti, bet tur, kur spiediens ir mazāks — vēsie.

Būtībā cilvēkiem ar pareizu stāju un pēdas novietojumu attiecībā pret zemi, spiedienam jābūt ļoti vienmērīgam — no pēdiņas, pa pēdas velvi uz pēdas pamatni. Zīmējumā faktiski jābūt redzamiem visiem pieciem pirkstiem. Ja pazudis kaut vai viens pirkts vai kāda pirksta mala, tas nozīmē, ka pēdu kauli deformējušies un pastāv lielāka tendence veidoties varžacīm.

Varžacs nav kārpa

Bērnus gan šī problēma praktiski nemēdz skart, ja vien nav iedzimtas ortopēdiskas problēmas — tā saucamā plakanā pēda, X veida kājas, iedzimta gūžas locītavu kaite vai citas. Tāpēc 99% gadījumu, kad vecāki uzskata, ka bērnam uz pēdas izveidojusies varžacs, viņi kļūdās, jo, visticamāk, tā ir vīrusa kārpa, apgalvo dermatologs un piebilst: «Cilvēki dzīves gaitā paši sev rada varžacu veidošanās priekšnosacījumus un pēc tam ar šo problēmu cīnās.»

Ja uz pēdas parādījies kāds veidojums, to nedrīkst ignorēt. Vispirms noteikti jānoskaidro, vai tā tiešām ir varžacs vai tomēr kārpa. Der atcerēties: vietā, kur ir varžacs, saglabājas ādas zīmējums — tas gan var palikt platāks, akcentētāks, tomēr ādas līnija saglabājas. Savukārt kārpai ādas līnija ir pārtraukta, un ir redzami sīki, kārpaini izaugumiņi. Taču visprecīzāk nepatīkamo veidojumu uz pēdas noteiks un atpazīs ārsts.

Ārstēšanas metodes

Cilvēkiem ar tendenci uz varžacu rašanos vēlams apmeklēt ārstu ortopēdu, kurš ieteiks paņēmienus, kā mazināt nepareizo spiedienu uz kādu pēdas vietu. Viens no varantiem — izmantot starp pirkstiem liekamus ieliktnīšus. Pēdas koriģēšanai var lietot ortopēdiskos ieliktnīšus.

Mājas apstākļos ar varžacīm cīnīties grūti — pat tad, ja tiek izmantoti aptiekās nopērkamie speciālie varžacu plāksterīši, smērētas ziedes vai mēģināts no varžacs atbrīvoties ar pumeka palīdzību, pēc neilga laika varžacs, visticamāk, izveidosies atkal. Varžacis nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt izkniebt vai ņemt laukā ar kādu asu priekšmetu — tādā veidā var sašķelt sakni. Rezultātā varžacs izplatīsies vēl tālāk un no tās būs grūtāk atbrīvoties.

Ar šo problēmu var vērsties arī pie ārsta dermatologa, kas var ieteikt lāzera procedūru varžacs izņemšanai — procedūra nav sāpīga, jo tiek veikta vietējā anestēzijā.

No varžacīm var atbrīvoties arī pēdu kopšanas kabinetos — procedūra ir patīkama, vien dažreiz mēdz radīt nedaudz kutinošu sajūtu. Pedikīra meistars vispirms pēdu apstrādās, noņemot sauso ādas kārtu, pēc tam mēģinās izņemts varžacs sakni, ja tāda jau būs izveidojusies. Procedūra tiek veikta ar speciālu aparatūru (tā saucamais sausais pedikīrs), rezultātā āda tik ātri nesabiezē un turpmākās vismaz 4–6 nedēļas problēma vairs neliek sevi manīt.

6 ieteikumi, kā izvairīties no varžacīm

  • Apaviem vienmēr jābūt ērtiem, tie nedrīkst spiest.
  • Sievietēm jāizvairās valkāt augstpapēžu apavus. Vēlams izvēlēties apavus ar aptuveni 4 cm augstu papēdi, bet ne augstāku par 6 cm.
  • Nevēlami ir apavi ar sašaurinātu, spicu purngalu — pirkstiem apavos jābūt brīviem.
  • Ja ir plakanā pēda, jāiegādājas speciālas zolītes.
  • Kājām nepieciešama īpaša kopšana — tās ne vien jāmazgā, bet arī regulāri jāatbrīvo no pārragojušās, vecās ādas, bet pēc mazgāšanas noteikti kārtīgi jānosusina un jāieziež ar krēmu, tādējādi mīkstinot ādu.
  • Vienu vai divas reizes nedēļā kājas jāvanno. Ūdenim var pievienot sodu vai speciālu kāju kopšanas eļļiņu.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu