Sauļošanās sezonas priekšdarbi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Ieskatieties līdzcilvēku sejās, un jūs redzēsiet, ka dažs jau tagad ticis pie pamatīga iedeguma — solārijā, kūrortā, bet varbūt arī ilgstoši strādājot dārzā, mežā vai atklātā tirgus laukumā, jo pavasara saule ir spēcīga.

Arī mēs, pārējie, agri vai vēlu iziesim saulītē, tādēļ ir vērts iepriekš parūpēties, lai šī sastapšanās būtu patīkama.

Mēs, protams, nevaram zināt, cik saulainu dienu atnesīs šī vasara, bet, lai pārsauļotos, reizēm pietiek ar dažām stundām. Bet nevar jau visu laiku bēguļot no saules. Lai arī ekoloģiskā situācija mainās un mediķu attieksme pret sauļošanos, šķiet, gadu no gada kļūst arvien skeptiskāka, pagaidām tomēr netiek noliegts, ka zināmās devās ultravioletie stari ir organismam vajadzīgi. Turklāt spilgta saules gaisma uzlabo garastāvokli.

Kā sagatavoties

Katram ir jāgādā, lai organisms saņemtu pietiekami daudz vitamīnu.

Pirms atklāj sauļošanās sezonu brīvā dabā, ieteicams vienu vai divas reizes apmeklēt solāriju. Tas palīdz aktivizēt ādas aizsargmehānismus, kas atbildīgi par pigmenta melanīna veidošanos.

Pirms sauļošanās vēlams pīlings, lai ādu atbrīvotu no atmirušajām šūnām. Tam izmantojama gan rūpnieciski ražotā kosmētika, gan tautas līdzekļi. Ādai attīrīties un izvadīt sārņus labi palīdz arī pirts, jo sevišķi, ja to apmeklē regulāri. Arī tad, ja nesauļojas, bet izmanto pašiedeguma krēmu, noteikti nepieciešams pīlings, tas jāveic ļoti rūpīgi. Pašiedeguma krēms nenomaskē nekādus ādas defektus, bet nereti tos pat izceļ. Vēl jāatceras, ka šis krēms jāuzklāj uz sejas ļoti vienmērīgi, pretējā gadījumā ādas krāsa var izveidoties nevienmērīga un plankumaina.

Ar un bez aizsarglīdzekļiem

Cik ilgi drīkst uzturēties tiešos saules staros, neizmantojot aizsarglīdzekļus — tas atkarīgs no ādas tipa.

Cilvēki ar rudiem matiem un ļoti gaišu, vasarraibumainu ādu nedrīkst sauļoties ilgāk par 10 minūtēm.

Tie, kam ir gaiši mati un gaiša āda, var uzturēties saulē līdz 20 minūtēm. Vidēji tumšas ādas un vidēji tumšu matu īpašnieki bez aizsarglīdzekļiem drīkst sauļoties līdz 30 minūtēm. Tie, kam gan āda, gan mati ir izteikti tumši, drīkst sauļoties līdz 45 minūtēm.

Pavasarī, kad saules starojums ir sevišķi intensīvs, jāizvairās no tiešiem saules stariem priekšpusdienā, aptuveni no 11 līdz 14, jo tad ir visvieglāk iegūt ādas apdegumus. Ķermeņa daļas, kas parasti ir atsegtas, uz saules stariem nereaģē tik krasi kā tās, kuras ikdienā sedz apģērbs.

Sauļojoties ādai jābūt tīrai. To vēlams arī mitrināt, piemēram, ar termālo ūdeni, kas noder jebkura tipa ādai.

Ja saulē jāuzturas ilgāk par minēto laiku, tad nepieciešami speciālie ādas aizsarglīdzekļi ar ultravioleto staru filtru. Šādu līdzekļu klāsts tirdzniecībā ir patiešām plašs. Aizsardzības pakāpi pret ultravioletajiem stariem apzīmē dažādi koeficienti, par kuriem, pērkot šos līdzekļus, noteikti jātiek skaidrībā, izpētot informāciju marķējumā vai vaicājot padomu pārdevējam. Ja jums ir jutīga āda, priekšroku ieteicams dot līdzekļiem, kas nesatur smaržvielas un krāsvielas.

Ja paredzēts sauļoties un peldēties, tad labāk izraudzīties tādus aizsargkrēmus un losjonus, kas ir ūdensizturīgi, citādi pēc katras peldes nāksies tos klāt uz ādas atkārtoti.

Bez dekoratīvās kosmētikas

Ejot sauļoties, pūderkrēmu, skropstu tušu un citu dekoratīvo kosmētiku labāk atstāt mājās. Tā var izraisīt alerģisko dermatītu, kas izraisa nopietnas problēmas un var alerģizēt ādu arī pret citu kosmētiku. Sliktākajā gadījumā dekoratīvo kosmētiku var noņemt kaut vai turpat pludmalē, lietojot tīrošu losjonu vai speciālas mitrās salvetes.

Pēc sauļošanās, sevišķi tad, ja nav lietoti nekādi aizsarglīdzekļi, āda ir sakarsusi un kļūst vieglāk kairināma. Tas nozīmē, ka vieglāk var rasties arī alerģiskas reakcijas, tāpēc nevajadzētu steigties uzklāt dekoratīvo kosmētiku. Ja aizsarglīdzekļi ir izmantoti, pēc sauļošanās var atļauties uzkrāsot lūpas un uzklāt plānu tonālā krēma kārtiņu. Tomēr vispirms paskatieties spogulī: ja sejas āda ir sarkana, labāk lietojiet nevis dekoratīvo kosmētiku, bet kādu mitrinošu līdzekli, vislabāk būtu iegādāties speciālus mitrinošus un atvēsinošus losjonus pēc sauļošanās.

Savu kosmētikas maciņu ieteicams pārrevidēt atbilstoši sezonas prasībām. Vēlreiz paskatieties, kas kosmētikas līdzekļu anotācijās sacīts par saules staru iedarbību. Piemēram, krēmi ar bergamotes eļļu saules staru ietekmē var izraisīt fotosensitīvu ādas reakciju, veidojas iekaisums un apsārtums. Vismaz 2–3 dienas pirms un pēc sauļošanās jāatturas lietot arī profilaktiskos pretgrumbu krēmus, kuru sastāvā ir retīns.

Vai sauļot bērnus?

Visi jau no seniem laikiem zina, ka saules staru ietekmē organismā veidojas D vitamīns, kas bērniem vajadzīgs rahīta profilaksei. Taču bērnu ādiņa ir īpaši maiga un neaizsargāta, to drīkst sauļot tikai dažas minūtes, tad jāuzziež aizsargkrēms. Vislabāk laikus iegādāties saules aizsargkrēmus, kas domāti tieši bērniem, bet, ja tādu nav, var izlīdzēties arī ar pieaugušajiem paredzētiem krēmiem. Mazuļiem nav vēlams uzturēties tiešos saules staros, būs labāk, ja viņi rotaļāsies ēnā vai zem pludmales sauljuma. Jābaidās ir ne tikai no pārsauļošanās, bet arī no pārkaršanas, kas var izraisīt karstuma dūrienu.

Ja jums ir veselības problēmas

Pirms sauļošanās sezonas noteikti vajadzētu konsultēties ar savu ārstu. Sauļošanās fizioloģiskās devās nāk par labu psoriāzes un atopiskā dermatīta slimniekiem, taču ir virkne slimību, kur sauļošanās ir kaitīga. No saules iedarbības jāizsargājas sarkanās vilkēdes un porfīrijas slimniekiem. Atsevišķiem cilvēkiem mēdz būt tā dēvētā saules nātrene — tā ir alerģiska reakcija, kad no šūnām atbrīvojas bioloģiski aktīvas vielas, paplašinās asinsvadi, rodas sārti, niezoši, reizēm — dedzinoši izsitumi. Tādā gadījumā sauļoties vairs nedrīkst un turpmāk pirms došanās saulē jāizmanto aizsarglīdzekļi.

No sauļošanās jāatturas, ja ir herpesvīrusu radīti izsitumi — tā dēvētās aukstumpumpas.

Ar saules vannām nav savienojama arī atsevišķu medikamentu lietošana. Neejiet sauļoties, ja dzerat antibiotikas, darvas preparātus, nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus vai diurētiķus. Drošības pēc pārlasiet savu zāļu anotācijas vai aprunājieties ar ārstu.

Vecmāmiņas bieži iesaka mazmeitām pasauļoties, lai pazustu pūtītes. Saules stariem patiešām ir antibakteriāla iedarbība, taču vispirms jāpārliecinās, ka tās patiešām ir tikai parastas pinnes, tāpēc der apmeklēt ādas ārstu. Jākonsultējas arī tad, ja ir dzimumzīmes vai kādi līdzīgi veidojumi.

Piesardzība jāievēro tiem, kam ir vitiligo. Ādā ir izveidojušies gaiši laukumi bez melanocītiem (šūnām, kas rūpējas par ādas aizsardzību). Aizsarglīdzekļi šiem laukumiem jāuzklāj īpaši rūpīgi, jo pastāv risks, ka tur varētu sākties ļaundabīgi procesi.

Noteikti jāārstē klijveida ēde. Tā ir sēnīšslimība, kas bojā ādas virsējo ragvielas slānīti un var rosināt citu ādas slimību attīstību.

Ja tomēr gadās pārsauļoties

Pirmās pakāpes saules apdegumam raksturīga sarkana, sāpīga āda, otrajā pakāpē parādās čūliņas, bet trešajā sākas neatgriezeniskas ādas izmaiņas. Saules apdedzinātai ādai jāuzliek atvēsinoša komprese, piemēram, vairākās kārtās salocīts un vēsā ūdenī samērcēts auduma gabals. Komprese cietušajā vietā sašaurina asinsvadus, mazina šūnu caurlaidību un aizkavē tālākos ādas bojājumus. Gatavojoties sauļošanās sezonai, vēlams aptiekā iegādāties speciālos līdzekļus pret saules izraisītiem apdegumiem.

Jāpiebilst, ka pārsauļošanās veicina ādas novecošanu, saules izraisītie ādas bojājumi nav novēršami ne ar kādu kosmētiku.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu