Taisni vai cirtaini mati? Izvēles brīvība

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vēl pavisam nesen frizieri apgalvoja, ka lokaini mati vairs nav modē, un radināja mūs pie nevainojami gludām frizūrām.

Tagad, kad esam pieradušas pie šī ērtā matu sakārtojuma, apguvušas matu taisnošanas tehniku arī mājas apstākļos, iepazinušas un iepirkušas dažādus matu nogludināšanas līdzekļus, untumainā mode sadomājusi mainīties… Par labu cirtām. Turklāt izskatās — šoreiz ar apņēmību iekarot ne tikai modeļu galvas modes skatēs, bet arī iziet ielās. Lielākoties pateicoties Holivudas skaistulēm, kas ar prieku pieņēmu­šas šo romantisko matu modes tendenci un teju gandrīz visas dažādās balvu pasniegšanas ceremonijās u. c. sabiedrības burziņos redzamas ar skaisti koptām cirtotām frizūrām.

Nosacījumi: darbs, psiholoģija, ērtības un…

Kā tad īsti ir — vai tiešām modē ir ti­kai un vienīgi lokaini mati un par taisna­jiem varam uz kādu laiku aizmirst? Patie­sībā ne gluži tā. Jā, lokās, cirtas un viļņi šovasar ir pasludināti par vadošo tendenci, bet mūsdienās modē nekas nav viennozī­mīgi un vairāk vai mazāk pakārtojas perso­nībai. Nu ko lai dara, ja lokās nepatīk un nevarat ar tām sadzīvot! Turklāt tās nevar uzskatīt arī par lietišķu frizūru — cirtas simbolizē sievišķību, brīvī­bu un vieglprātību. Biznesa vidē pārspīlēta sievišķība nekad nav bi­jusi modē un diez vai tuvākajā laikā būs, par vieglprātību nemaz nerunājot… Ja jums jāatstāj lietiš­ķas sievietes iespaids un sajūta, ka jums var uzticēties, izvēlieties taisnu matu sakārtojumu. Pro­tams, ne jau frizūra nosaka to, vai jums piemīt minētās rakstura īpašības, un tomēr… ne velti pastāv arī dreskods.

Tad vēl psiholoģiskais moments. Mēs nemainīgi sapņojam par to kā mums trūkst. Taisnu, spīdīgu, veselīgu matu laimīgās īpašnieces pie pirmās izdevības ķe­ras pie matu ruļļiem, bet sievietes ar da­bas dotām, skaistām, vijīgām cirtām katru trešo dienu moka tās ar taisnojošām pan­niņām. Kā atzīst frizieri — ar šo fenomenu cīnīties gandrīz neiespējami. Kā viena, tā otra puse uzskata, ka daba viņas ir nežēlīgi apdalījusi un piešķīrusi absolūti nepiemē­rotu un nepiestāvošu galvas rotu, un tādā gadījumā uz modes tendencēm ir pilnīgi nospļauties…

Taisnu matu sakārtojums ir praktis­kāks, īpaši tad, ja tie no dabas ir tādi (šajā gadījumā vispār gandrīz nekas nav jādara). Arī viļņainus matus ar veidošanas līdzekļu un taisnojošo pannu palīdzību var salīdzi­noši ātri padarīt ideāli gludus, zīdainus un spīdīgus. Taisni vai iztaisnoti mati mazāk spurojas un pukojas, kas īpaši aktuāli va­sarā vai kūrortā, kur karstums un paaug­stināts gaisa mitrums šo ne visai skaisto parādību veicina.

Perfekti taisni mati piestāv gandrīz vi­sām, turklāt vairumā gadījumu sievietei liek izskatīties jaunākai. Varbūt tādēļ šī tendence bija kļuvusi tik visaptveroši po­pulāra?

Savukārt lokās, neskatoties uz visu ie­priekš minēto, jau gadsimtiem ir asociējušās ar seksualitāti, rotaļīgumu un sievišķību. Un būtu skumji neizmantot šīs priekš­rocības šovasar, kad tās ir tik ļoti modē!

Vārdu sakot, izvēle, kā vienmēr, ir jūsu ziņā, bet par visu pārējo jau ir parūpēju­šies kosmētikas un matu veidošanas ins­trumentu ražotāji. Mūsdienās ir iespējams jebkuru matu tekstūru pārvērst par jebku­ru citu tekstūru.

Vēlamais efekts: taisni

Lai iegūtu perfekti taisnus matus, 60. gados sievietes tos taisnoja ar visparastākā gludekļa palīdzību… Visai bīstams paņē­miens (un ne tikai matu veselībai) no sēri­jas «skaistums prasa upurus», turklāt ne­ērts. Paldies moderno tehnoloģiju dievam (jeb, pareizāk sakot, dievietei, — tikai sie­viete var izprast šīs problēmas nopietnību) par to, ka mums vairs nav jāpielieto šādas inkvizīcijas metodes! Pat no dabas ļoti čirkainus matus tagad neilgā laikā perfekti var iztaisnot ar taisnojošajām panniņām.

Tā iztaisnoti mati nesasprogosies arī mitrā laikā, efekts ir noturīgs līdz pirmajai maz­gāšanas reizei, un pēc tās mati atgūst savu sākotnējo tekstūru. Matus padarīt taisnus var arī tikai ar fēnu (vēlams, lai tam būtu šaurs uzgalis) un plakano matu suku vai īpašu «Denman» suku (pēc formas atgādina matu panniņas). Tiesa, nav garantijas, ka tad mati nesāks spuroties vai pat lokoties mitrumā, toties šī metode ir visdraudzīgā­kā to struktūrai.

Salīdzinoši nesen atklāta iespēja padarīt matus taisnus, gludus un slīdīgus uz ilgāku laiku — apmēram uz pusgadu un vai­rāk. Salīdzinot ar parastajiem taisnojošiem ilgviļņiem, šī metode ir efektīvāka un mata struktūru saudzējošāka. Matus apstrādā gan ar īpašu ķīmisku sastāvu, gan ar tais­nojošajām pannām, gan kopjošajām sa­stāvdaļām. Šo patiesi revolucionāro metodi izgudroja Japānā 90. gadu beigās, vēlāk tā kļuva pasakaini populāra arī Londonā un ASV. Vairāk nekā gadu, pateicoties «Goldwell» matu kosmētikas kompānijai, kaut kas līdzīgs atrodams ari Latvijas salonos («Laima Lux», «Skaistuma Vēstniecība», «Matu Meistari» u. c.). Procedūra ir laikietilpīga — jārēķinās vismaz ar četrām stundām — un maksā aptuveni Ls 70–150. Diemžēl tā nav piemērota ķīmiski spēcīgi apstrādā­tiem matiem (piemēram, mākslīgi blon­diem) .

Vēlamais efekts: viļņoti

Atgriežoties pie lokām, jāteic, ka patie­šām nav modē vienīgi slapjuma efekts. Viss pārējais ir pieņemams — viļņi, lielas lokās, smalkas cirtas utt. Veļams, lai tās izskatītos ne pārāk perfektas, bet gan maz­liet nekārtīgas vai brīvas un krītošas. Lai tās izveidotu, var likt lietā ruļļus, lokšķē­res un apaļās sukas, pat matu sprādzes. Protams, tas prasa zināmu laiku. Kamēr dažas sievietes ar dabiski taisniem, skais­tiem matiem mūsu platuma grādos vēl var atrast, glītu dabiski lokainu matu īpašnie­ces gandrīz nav sastopamas — parasti mums mati ir nenosakāmi vijīgi un pūkai­ni…

Vieglas, lielas, brīvas lokās veido ar matu ruļļu (tā saucamo ežu) palīdzību — to virskārta pielīp pie matiem un līdz ar to neatstāj neglītus iespiedumus no gumijām pie matu saknēm. Lai efekts būtu dabis­kāks, ņem dažāda diametra ruļļus un tin pamīšus. Savukārt termoruļļi manāmi saī­sina veidošanas laiku — to var paveikt, dzerot rīta kafiju un krāsojoties. Apjomīgi viļņainus, vijīgus matus ieveido ar apaļa­jām matu sukām, vēlams, divām. Kamēr veido katru nākamo šķipsnu, iepriekšējo atstāj uztītu uz matu sukas, lai atdziest, — tad viļņi ir izteiktāki un noturīgāki. Ar lokšķērēm savukārt var radīt konkrētas, bet vienlaikus ari nesamākslota izskata lo­kās. Matus uztin uz lokšķērēm, iepriekš katru šķipsnu apstrādājot ar matu laku. Tad uzmanīgi atbrīvo tos no instrumenta, atstājot sarullētus, un nostiprina ar matu sprādzīti, tā ļaujot matiem atdzist un nofiksēties. Pašās beigās visus matus iztin un kārtīgi izbužina ar pirkstiem. Matu sukas cirtu ķemmēšanai neiesaka izmantot, jo tās padara matus pūkainus.

Ja liksiet lietā visus vai vismaz dažus no šiem paņēmieniem, jūsu perfektā ārie­ne iegūs nedaudz vieglprātības un rotaļīguma, un tieši tam šosezon mode ir devu­si savu svētību. Tad nu izmantojiet to!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu