Mīļais, ciskas mani karā sauc

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Celulīts atgādina sliktu reputāciju — pielīp nemanāmi, vajā ilgi, bojā omu, bet ir labojams.

Lai zinātu, kā ar to cīnīties, jātiek skaidrībā, kas tas tāds ir, kāpēc radies un kas to stimulē, tad jālikvidē cēloņi un jāizlabo sekas. Līdz peldkostīmu, minisvārku, šortu un topu sezonai mums ir atlikušas aptuveni sešas nedēļas — pilnīgi pietiekami, lai savestu sevi kārtībā pēc ziemas, pieteiktu karu celulītam un tajā uzvarētu.

Kāpēc tas uzbrūk

  • Tāpēc, ka tu esi sieviete

Sieviešu taukšūnas asi reaģē uz dzimumhormonu līmeni asinīs. Tiklīdz estrogēnu daudzums palielinās, organisms sāk gatavoties iespējamai grūtniecībai un iekrāt taukus priekšdienām mātes un augļa barošanai (un ja nu rīt bads?). Pirmais hormonālais saasinājums, kas bieži vien izraisa celulītu, ir dzimumnobriešanas posms, otrais — grūtniecība un pēcdzemdību periods. Daudzi kosmetologi uzskata, ka pie vainas ir arī hormonālās pretapaugļošanās tabletes: sintētiskie estrogēni stimulē tauku uzkrāšanos daudz lielākā mērā nekā organisma paša izstrādātie.

  • Tāpēc, ka tu par maz kusties

Skumji, bet fakts: biroja darbinieci, kura visu dienu nosēž pie datora, parasti nav grūti atpazīt pēc neproporcionāli platajiem gurniem. Mazkustīgs, sēdošs dzīvesveids sekmē palēninātu asins cirkulāciju ķermeņa lejasdaļā. Asiņu šķidrā daļa — vienkāršāk sakot, ūdens — iekļūst tauku šūnās un brīvajā telpā starp tām. Šūnām ir vienalga, kas viņās atrodas — ūdens vai taukaudi, tāpēc arī palielinās to vietu apjoms, uz kurām mēs sēžam un kurās neliekam asinīm cirkulēt — sēžas apakšējā un gurnu augšējā trešdaļa. Tādu celulīta veidu dažkārt dēvē par tūskveida, un tas var parādīties arī ļoti tievām sievietēm. Situāciju vēl ļaunāku padara paradums ēst sāļus ēdienus: čipsus, ķiploku sausiņus, siļķes un anšovus — sāls aiztur šūnās ūdeni un pastiprina celulīta izpausmes.

  • Tāpēc, ka tu daudz ēd

Pilnīgām sievietēm tauki uzkrājas vietās, kur tas ir vismazāk vajadzīgs — tajās pašās problemātiskajās zonās. Paskaties uz Rubensa un Goijas daiļavām — viņām visām ir pamatīgs celulīts, kuram tolaik nepievērsa uzmanību, tāpēc ka krāšņas formas tika uzskatītas par bagātas un veiksmīgas dzīves pierādījumu. Mūsdienās uzskati ir mainījušies un pārēšanos bieži vien dēvē par neveiksminieču likteni.

  • Tāpēc, ka tu lieto nekvalitatīvus produktus

Dažādi konservanti, stabilizatori, aromatizatori, krāsvielas, emulgatori, iebiezinātāji un hidrogenizētie augu tauki — tās mūsu organismam ir svešas un nevēlamas vielas, kas jāpadara nekaitīgas. Ja tu pastāvīgi ēdīsi tādus produktus, aknas vairs nespēs neitralizēt šlakvielas, un visu nevajadzīgo organisms saslēps taukšūnās. Nepareizs un nekvalitatīvs uzturs provocē celulītu pat vistievākajām sievietēm un jau ļoti agrā vecumā.

  • Tāpēc, ka tu ciet no pārtikas nepanesības

Dažkārt mums pietrūkst fermentu, lai līdz galam uzsūktos kāds noteikts pārtikas veids — baltie milti vai cukurs. Tādos gadījumos imūnsistēma šo pārtikas produktu daļiņas uztver kā indi un visu bīstamo un nevajadzīgo noslēpj zemādas taukaudu šūnās. Ierasto alerģijas izpausmju (izsitumu, niezes) tev nav, toties apelsīna miza gan.

  • Tāpēc, ka tu sevi nemīli

Visi sliktie paradumi sekmē celulīta parādīšanos — nikotīns mazina ādas elastību, un tā vairs nespēj uzturēt taukaudos tonusu; alkohols aiztur ūdeni un palielina izolējamo zemādas toksīnu daudzumu; miega trūkums un stress iet rokrokā ar pārēšanos un samazina taukus šķeļošo fermentu daudzumu.

  • Kā tev jācīnās — plāns 6 nedēļām

Maini ēšanas režīmu

Ja tev ir liekais svars, novājēt ļaus ikdienas uzturdevas samazināšana par 500 kkal, kas līdzinās vienai 100 g šokolādes tāfelītei. Diēta jāievēro visas 6 nedēļas. Neatkarīgi no svara jāatsakās no balto miltu izstrādājumiem (tie bieži izraisa pārtikas nepanesību) un no visa sāļā. Lai no audiem ātri izskalotu toksīnus, jādzer ne mazāk par 2 litriem ūdens dienā. Vēlamie produkti: lapu salāti, avokado, ciedru rieksti — tie ir bagāti ar E vitamīnu un veselīgi ādai.

Padomā par hormoniem

Pakonsultējies ar ginekologu, vai tev līdzšinējās hormonālās tabletes nevajadzētu nomainīt pret tādām, kas estrogēnus satur minimāli, vai sākt lietot kādas citas izsargāšanās metodes. Īpaši aktuāli tas ir sievietēm vecumā no 25 līdz 40 gadiem, augstas organisma estrogēnās aktivitātes periodā.

Pārskati paradumus

Atsakies no vakarā ierastās vīna vai alkoholiska kokteiļa glāzes un samazini dienā izsmēķējamo cigarešu skaitu kaut vai līdz trim.

Esi aktīvāka

Katru dienu pastaigājies ātrā solī vismaz 20 minūtes — pašlaik tas ir modē. Tauku sadedzināšanai pareizi izvēlētā ātruma rādītājs ir šāds: pa ceļam tu nevari jautri pļāpāt ar draudzeni. Katru dienu izpildi vienkāršus stiepšanās vingrinājumus (20 izklupieni uz priekšu pārmaiņus ar labo un kreiso kāju) — tie nostiprina ādas elastīgo karkasu, kas, tāpat kā ciešas zeķbikses, piešķir formu gurniem un sēžamvietai. Trīs reizes nedēļā brauc ar divriteni (30 minūtēs tiek patērētas 200 kkal) vai dejo (150 kkal 30 minūtēs), vai skrien (250 kkal 30 minūtēs).

Ķeries pie mājas procedūrām

10 minūtes ilga viegla gurnu un sēžamvietas masāža ar masāžas cimdu un pretcelulīta krēmu dara brīnumus. Mūsu 6 nedēļu kursam derēs «Estee Lauder Body Perfomance Anti-Cellulite Visible Contouring Serum» (saskaņā ar pārbaužu rezultātiem serums 2–4 nedēļās gurnu apjomu palīdz samazināt par 2 cm) vai «Dior Bikini Celluli-Diet Body Refining Essence» (satur jaunu fermentu anogelīnu, kas sadedzina taukus). Lielisks mājas uzbrukuma variants — iegādāties divus dažādu firmu līdzekļus ar dažādu darbības mehānismu un no rīta lietot vienu, vakarā — otru.

Konsultējies ar profesionāļiem

Visas mūsdienīgās salonu metodes ir efektīvas jebkurā celulīta stadijā un iedarbojas, pat nemainot dzīves stilu un ēšanas paradumus. Tiesa, rezultāts šai gadījumā būs nenoturīgs un saglabāsies kādu pusotru mēnesi. Ko izvēlēties mūsu 6 nedēļu kursam?

Līderu trijniekā, tāpat kā līdz šim, ir pretcelulīta jeb limfodrenāžas masāža — spēcīgs rokas un aparātu masāžas apvienojums, uz īpaši problemātiskām zonām (ar sacietējušiem tauku uzkalniņiem) uzklājot īpašas želejas. Masāža sašķeļ tauku uzkrājumus un atbrīvo audus no liekā šķidruma. Vidējā cena: 15–20 latu. Minimālais seansu skaits: 5–7.

Aptīšana ar aļģēm un pretcelulīta želejām ar tai sekojošu uzturēšanos termokapsulā vienā seansā ļauj zaudēt 1 kg svara un 1 cm apjoma. Vidējā cena atkarībā no dubļu maskas vai želejas sastāva: 25–35 lati. Procedūru skaits: 5–7.

Aizvien lielāku popularitāti iekaro mezoterapija — dažādu serumu ievadīšana tieši gurnu, sēžas un citu celulīta skartu ķermeņa daļu ādā. Tie šķīdina taukus vai izvada toksīnus, paātrina vielmaiņu vai atdod ādai elastību. Vidējā cena: 35–70 lati.

Cīņas rezultāts

Jebkuram celulītam jāpievēršas kompleksi, iedarbojoties uz to no visām pusēm. No stadijas ir atkarīga salona procedūrām domāto krēmu, serumu, želeju izvēle, kā arī šo procedūru skaits un ilgums.

Ja celulīts ir sākuma stadijā, ķermenis pēc 6 nedēļu ilga kursa kļūst praktiski ideāls.

Ja tas ir spēcīgs vai ielaists, šajā laika sprīdī iespējams panākt ievērojamu uzlabojumu, bet visu deformāciju novēršanai kurss ir jāatkārto 3–4 reizes gadā.

Netipiskās karadarbības zonas

  • Uz potītēm celulīts veidojas tad, ja ir paradums ilgi sēdēt, pārmetot kāju pār kāju; tā tiek traucēta asins cirkulācija potīšu rajonā.
  • Virs ceļgaliem celulīts ir tipisks sievietēm, kas nekad nestaigā pa kāpnēm un vienmēr izmanto liftu.
  • Paceles bedrītēs: te vainīga tikai un vienīgi ģenētika, kas šajās vietās sakopojusi daudz taukaudu.
  • Virs elkoņa: kā apgalvo psihologi, tur tauki uzkrājas tām sievietēm, kuras vienmēr uzņemas atbildību par citiem.

Pilnu rakstu lasi žurnāla «Lilit» maija numurā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu