Kā iesauļoties skaisti

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Aspirīna krāsas āda izskatās slimīga un neglīta,» – 1922.

gadā Kannu modes festivālā paziņoja Koko Šanele. «Tikai nabagi vada savas dienas tumšos pagrabos, neredz sauli un neiedeg.» Viņa tikko bija atgriezusies no kūrorta, kur nodarbojās ar sportu un stundām ilgi pavadīja svelmainā saulē, — to gadu dāmai absolūti neadekvāta uzvedība.

Tieši Koko noliedza aristokrātisko bālumu un ieviesa modē iedegumu. Tajā pašā laikā estrādes megazvaigznes statusu triecientempā iekaroja tumšādainā divdesmitgadniece Žozefīne Beikere — viņa uzstājās gandrīz vai kaila, tērpusies vien spalvu boa un svārciņos no īstiem banāniem. Viņa savaldzināja publiku ar savu kaislīgo balsi, lunkano augumu, un šokolādes brūnais nāca modē uz ilgu palikšanu.

Iedeguma bums turpinājās līdz pat 80. gadu sākumam. Par tā kulmināciju var uzskatīt indīgo frāzi: «Vai tu esi tik bāls tāpēc, ka slims, vai tāpēc, ka naudas par maz?» Tikai turīgi ļaudis varēja atļauties ziemā atpūsties Bahamās vai Havaju salās, no kurienes viņi atgriezās ar bronzas iedegumu. Tad ārsti atklāja saistību starp ilgu uzturēšanos saulē un onkoloģiskajām slimībām. Mazliet vēlāk pasauli pāršalca solāriju mode, un tagad iedegums — gan ziemas, gan vasaras — vairs netiek uzskatīts kā bagātības un turības apliecinājums. Pavisam nesen, šķiet, sākusies aristokrātiskā bāluma modes atgriešanās — galvenokārt tāpēc, lai saudzētu veselību.

Kā iesauļoties skaisti

1. Pirms pirmās sauļošanās apstrādā ķermeni ar dušas želejskrubi — uz tīras un gludas ādas iedegums klāsies vienmērīgāk.

2. Savlaicīgi ar vasku vai epilatoru atbrīvojies no liekajiem matiņiem uz kājām un bikini zonā. Nebūtu ieteicams izmantot skuvekli, jo tas spēcīgi kairina jutīgo sievietes ādu, un saules staru ietekmē var rasties sarkanas, iekaisušas pūtītes.

3. Parūpējies, lai tavu saulaino brīvdienu ēdienkartē būtu produkti, kas satur A vitamīnu un karotīnu — olas dzeltenumi, persiki, spināti, burkāni, avenes, zemenes, melones, sarkanie saldie pipari, tomāti. Tie palīdzēs ātrāk nobrūnēt un pasargās no saules apdegumiem, jo apgādā organisma šūnas ar pigmentiem, no kuriem veidojas melanīns.

4. Neaizmirsti laiku pa laikam noņemt saulesbrilles, lai mazliet iedegtu arī āda ap acīm un neveidotos kontrasts ar pārējo sejas daļu.

5. Sauļojies ūdens tuvumā — mitrs gaiss daudz labāk aizsargā no apdegumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu