Kādēļ saulesbrilles?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bez saulesbrillēm nevar iztikt vairākums cilvēku.

It īpaši agros pavasaros, kad saule ir sevišķi spilgta un apkārt vēl nav zaļuma, kas apslāpētu tās starus. Sai laikā saulīte ir pietiekami zemu un intensīvi atspīd gan no kailā ledus, gan arī no mitrā asfalta.

Par saules brillēm sauc tikai tās brilles, kas aizsargā acis pret ulravioleto (UV) starojumu 98-100% apmērā. Daudziem cilvēkiem ir nepareizs priekšstats, ka vienkārši tumši stikli spēj acis aizsargāt. Kļūmīgi ir arī domāt, ka, cilvēkam atrodoties ēnā, acis ir aizsargātas, jo UV starojums it kā apdraud tās tikai saulainā laikā. Bet UV stari izlaužas cauri pat mākoņiem un arī ēnā līdz acīm nokļūst visi gaismas stari, tai skaitā UV Patiesībā acis pret šo starojumu aizsargā tikai brilles ar UV filtriem.

Saulesbrilles iesaka, pirmkārt, cilvēkiem ar jutīgām acīm, taču tās būtu nepieciešamas visiem. Bez uzmanības nedrīkstētu atstāt bēr­nus, jo viņiem šī aizsardzība ne­pieciešama pat vairāk nekā pie­augušajiem. Bērni tomēr tik daudz laika pavada ārā svaigā gaisā. UV starojums pamazām no gada gadā bojā acis, tādēļ rūpīga to aizsardzī­ba ir loti svarīga jau kopš bērnības. Saulesbriļļu apzīmējumi I-IV norāda briļļu lēcu tumšuma pakāpi, no kurām IV ir vistumšākās. Vasarā Latvijā vispiemērotākās ir II un III kategorijas saulesbrilles, IV kategorijas būtu piemērotas, teiksim, kal­nos ceļojumos, slēpojot vai burājot. Braucot ar automašīnu, augstās tumšuma pakāpes dēļ tās nav ieteicamas.

Dažādi materiāli

Saulesbriļļu lēcas galvenokārt gata­vo no trim materiāliem. Visplašāk izmantotais ir plastikāts (CR-39). Tā lielākais pluss noteikti ir vieg­lums un drošība, turklāt triecienizturības dēļ tas labi noder arī aktīva dzīvesveida piekritējiem, jo plasti­kāts neplīst. Trūkums šim materiālam ir tā zemā cietības pakāpe, tāpēc to var viegli ieskrambāt.

Ievērojami stingrāks un izturīgāks ir polikarbonāts. No šā materiāla izgatavo lielu daļu kvalitatīvo sporta briļļu. Plastikāta vai polikarbonāta brilles būtu ērtas un praktiskas tieši bērniem.

Mazāk šodien izmanto minerālstiklu. Tam gan ir labas optiskās īpašības un izturība pret skram­bām, taču tas ir ievērojami smagāks nekā plastikāts vai polikarbonāts. Bez tam kā jau stikls tas vieglāk plīst, tādēļ nav ieteicams sportis­tiem, autovadītājiem un bērniem.

Polaroīds un fotohroms

Papildus UV aizsardzībai saulesbrillēm var būt ari citas aizsargājošas un optiski papildinošas īpašības. Polarizētās briļļu lēcas pārsvarā ir zaļā, brūnā vai pelēkā krāsā, un gaisma caur šīm lēcām plūst vienmērīgi. Polaroīda labā īpašība ir tā, ka tas noņem ūdens atspulgu, kā arī stikla vai asfalta virsmas atstarojošo gaismu. Par šādu briļļu iegā­di varētu īpaši padomāt autova­dītāji un makšķernieki, jo tieši viņi vislabāk spēs novērtēs polaroīda vērtīgās iezīmes. Turklāt polaroīds nemaina krāsu ne iekštelpās, ne ārpus tām.

Fotohromātisko briļļu lēcu pamatā ir materiāls, kas automātiski kļūst tumšāks saules gaismas un UV starojuma ietekmē. Fotohromātiskās lēcas pārsvarā gatavo no minerālstikla vai plastikāta. Tās sevišķi būtu piemērotas tiem, kuri brilles nēsā ikdienā, jo pēc saules gaismas iekštelpās lēcas atkal kļūst gaišākas. Aptumšošanās ātrums un krāsas pakāpe ir atkarīga no kon­krēta ražotāja un lēcu kvalitātes. Spilgtā gaismā lēca aptumšojas līdz 70%, bet iekštelpās un mākoņainā laikā 10%. Izplatītākie toņi ir brū­nie, zaļie un pelēkie, bet arī krāsu gamma ir atkarīga no ražotājfirmas. Fotohromātiskās lēcas nav ieteica­mas autovadītājiem, jo automašīnas priekšējais stikls pats bloķē daļu no UV starojuma, kas veicina krāsu maiņu, tādēļ brilles nekļūst pietie­kami tumšas.

Par krāsām

Saulesbriļļu lēcu krāsu izvēle ir katra cilvēka gaumes jautājums. Pelēkā un brūnā apkārtējās krāsas pārveido vismazāk. Maigāka ir arī zaļa krasa. Dzeltenā (dzintarkrāsas) samazina miglainību un palielina kontrastu, jo bloķē zilo gaismu, Kontrastu palielina arī oranžā un sarkanā krāsa. Dzeltenās lēcas ir iecienījuši slēpotāji un šaušanas sporta veidu mīļotāji, tāpat izteikto kontrastu dēļ tās derēs vakara izbraucieniem ar automašīnu.

Briļļu lēcu tonēšanā izmanto dažādas metodes. Tās tonē vai nu visā apjomā vienmērīgi, vai arī ar pakāpenisko (gradienta) tonējumu, kur augšējā daļa ir tumšāka. Šādas brilles būs īpaši piemērotas braukšanai ar automašīnu, jo stikla aug­šējā daļa, caur kuru vadītājs vēro ceļu, ir tumšāka, bet lēcas apakšējā daļa, caur kuru skatienu vērš uz automašīnas paneli, gaišāka. Gra­dienta lēcas var būt tonētas arī no divām pusēm, lai to augšējā un apakšējā daļa ir tumšāka, bet vidējā gaišāka. Krāsu un toņu kombinā­ciju izvēle ir ļoti plaša. Tāpat vien­mēr modē ir lēcas ar spoguļpārklājumu.

Briļļu ietvaru formas un materiāli

Izvēloties saulesbrilles, vajadzētu izvērtēt to pielietojumu, kādēļ tās vispār vajadzīgas. Sportam pare­dzētām brillēm svarīga ir stiklu izturība un briļļu rāmis, kas ērti pieguļ galvai. Brillēm uz sejas ir labi jāturas, tādēļ kvalitatīvu sporta briļļu kājiņas pārklāj ar gumijai lī­dzīgu materiālu. Visbiežāk tām ir arī klāt aukliņa, lai vajadzības ga­dījumā varētu brilles iekārt kaklā. Tikpat svarīgi kā briļļu pielietojums ir arī rāmja saderība ar galvas for­mu. Būtisks ir gan to estētiskais izskats, gan arī caurredzamība, jo gadījumā, ja brilles atrodas pārāk tuvu sejai, stikli vienkārši aizsvīst. Ievērojot visu iepriekš minēto, sporta saulesbriļļu ietvari varētu būt no plastikāta, kas lielākoties tā arī ir. Iegādājoties šādas brilles veikalā, jāpārliecinās, ka tās tiešām der. Jebkurām brillēm ir jābūt ērtām. Pat niecīgas neērtības vēlāk var kļūt par lielām, sāk traucēt, un cilvēks vienkārši brilles nenēsā.

Vislielāko aizsardzību nodrošina puslokā ap seju izliektas saulesbril­les, jo šāda forma neļauj UV starojumam nonākt acis. Diemžēl izliektos rāmjos speciālas, pēc re­ceptes pasūtītas lēcas ievietot ir grūti. Tikai daži saulesbriļļu ražo­tāji piedāvā iespēju atbilstīgi recep­tēm izvēlēties šo briļļu lēcas jau rāmīšos.

Bērniem — viegls plastikāts

Izvēloties saulesbrilles bērniem, jāpievērš uzmanība tam, lai tās ir vieglas un noteikti ērtas. Briļļu rāmja materiāls varētu būt no mīkstāka, nedaudz lokanāka un elastīgāka plastikāta, arī lēcu mate­riālam jābūt no plastikāta vai polikarbonāta. Minerālstikla saules­briļļu lēcas viegli plīst, tādēļ tās ir bīstamas acīm.

Vai dārgs vienmēr ir arī kvalitatīvs

Novērtējot saulesbriļļu kvalitāti, vispirms jāņem vērā divi galvenie aspekti: ietvars un stikli. Rāmju iz­turību nosaka tā materiāls un veids, kā tas ir sastiprināts. Piemēram, daudzu lētākas klases saulesbriļļu ietvariem skrūvītes nav pietiekami stingras, tā pazeminot stikla iztu­rību pret spiedienu un plīšanu. Tādēļ skrūvītes vai nu pazūd, vai arī lēcas izkrīt no ietvariem. Šādām brillēm parasti nav arī rezerves daļu un tirdzniecības vietās neveic re­montu.

Optikas veikalos brilles labo, taču remonts nereti izmaksā dārgāk nekā pašas brilles. Tirgū iegādātām lētajām brillēm nav garantijas, kas noteikti ir dārgākām un kvalitatīvā­kām saulesbrillēm. Garantijas laikā vienmēr var saņemt palīdzību vei­kalā, kurā brilles nopirktas. Optikas veikalos iegādātām saulesbrillēm parasti klāt ir arī briļļu maciņš, kurā tās var droši uzglabāt.

Stiklu kvalitāte ir svarīga

Ja brillēm nav UV aizsardzības, bet lēcas ir ietonētas tumšākas, acīm tas nodara vairāk kaitējumu nekā labumu. Aiz tumšām lēcām acu zīlītes paplašinās un bīstamie UV stari nokļūst acīs jau ievērojami lielākā apjomā. Tāpat ir svarīgi, lai lēcas būtu optiski kvalitatīvas. Šādu

lecu izgatavošanas tehnika ir ļoti dārga, un lēto saulesbriļļu ražotāji to nevar atļauties. Nereti šī kva­litāte arī ir lēto saulesbriļļu trū­kums. Nekvalitatīvas lēcas kropļo attēlus, kas var radīt briļļu nēsā­tājam neērtības un pat galvassāpes. Atšķirība starp labas un sliktas kvalitātes lēcām īpaši pamanāma ir tumsā, kad kvalitatīvas lēcas jopro­jām labi izšķir kontrastus, bet sliktām šīs īpašības noteikti trūkst. Kvalitatīvām saulesbrillēm ilgu mūžu nodrošina pareiza to lieto­šana un kopšana. Laikā, kad brilles neizmanto, tās vajadzētu turēt briļ­ļu maciņā, nevis uz galvas vai pakauša, kā to nereti dara. Saules­brilles jātīra ar speciālu drāniņu un nepieciešamības gadījumā arī ar šķidrumu, tā brillēm būs ilgāks mūžs un sākotnēji šķietami lielās investīcijas noteikti atmaksāsies.

2005. gada tendences

Šā gada pavasara-vasaras kolekcijās dominē retro stils un klasiskais valdzinājums. Saulesbriļļu formas ir uzkrītošas un neparastas. Briļļu ietvari pārsvarā ir lieli un tumši, galvenokārt dažādas plastikāta va­riācijas. Krāsu izvēle ir atturīgāka nekā iepriekšējos gados. Te dominē gaiši, matēti, zelta, baltais un pasteļu toņi. Kā dekorus izmanto dažādus mirdzošus akmentiņus un pērlītes. Firmu zīmes uz saules­brillēm joprojām ir saglabājušas nozīmību, taču atturīgāk nekā agrāk. Liela uzmanība ir pievērsta detaļām, tās ir rūpīgi pārdomātas, bez nejaušībām.

No gada uz gadu liela loma ir ikdienišķajam (casual) un sportiska stila modeļiem. Šādas brilles ir nēsājamas katru dienu, kombinējot ar dažādiem stiliem. Savu ietekmi saulesbriļļu dizainā atstājusi arī zinātniskā fantastika (sci-fi look), kas aktualizējusi robotveida izskata un tumšu stiklu un ietvaru modeļus. Savukārt klasiskām brillēm jopro­jām ir stipras pozīcijas, un latviešu vidū ir ļoti daudz šā stila piekritēju.

Izvēloties saulesbrilles, ievēro…

Apaļai sejai vislabāk piestā­vēs četrstūrainas brilles, kas izlīdzi­na sejas vaibstus. Ietvaru platumam jābūt atbilstīgam (ne šaurākam, ne platākam kā seja). Nederēs apaļi ietvari;

Stūrainai sejai piestāvēs ieapaļas brilles — pie­mēram, klasiskās pilotu brilles, kas apslāpē sejas asās kontūras;

Garenai un šaurai sejai labi izskatīsies gan platu, gan šaurāku ietvaru saulesbrilles, piemēram, kaķacs veidola ietvari.Tie var būt arī nedaudz pla­tāki par seju, tas līdz­svaros garuma un platuma proporcijas;

Trīsstūrainai sejai laba izvēle būs neuzkrītoši briļļu ietvari vai ar īpaši plā­nu metāla rāmi. Ne­piestāvēs plati rāmji, jo tie izcels sejas augšdaļu;

Ovālai sejai ir vislielākās iz­vēles iespējas. Piestā­vēs visi piedāvātie modeļi, taču nevajag iegādāties brilles, kas platākas par seju (tās derēs tikai izteikti šaurai sejai).

Konsultēja optikas studijas «Lonija» stila konsultante. Lonija Kossovica.

Pilnu rakstu lasi žurnāla «Avēnija plus» pavasara izdevumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu