Saule ādu nežēlo

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tava mazā problēma.

Katrs zina, ka pirmie karstie saules stari jātver piesardzīgi un iedegums jāiegūst pakāpeniski. Taču tik ļoti gribas ātri kļūt brūnam! Var gadīties, ka patīkami siltajā vējiņā nemana spēcīgos saules starus, varbūt iemieg sauļojoties. Un tad nu ir par daudz saules — āda apsārtusi, sūrst, sāp… Ko darīt?

«Vispirms katram vajadzētu zināt, vai viņš vispār drīkst sauļoties. Pavisam uzmanīgiem jābūt cilvēkiem, kuriem ir augsts asinsspiediens, ādas audzējs, reiz bijis insults vai ādas apdegumi. Īpaši šajos gadījumos noteikti jākonsultējas ar ārstu par vēlmi ilgāk uzturēties saulē,» skaidro Latvijas Valsts apdegumu centra vadītāja Monika Savicka. Ir svarīgi apzināties savu ādas tipu un lietot tam atbilstošus aizsargkrēmus, kā arī sākumā sauļoties neilgu laiku un nākamajās reizēs to pakāpeniski palielināt.

Visspēcīgākā saule Latvijā ir maijā, jūnijā, jūlijā ap dienas vidu. Cilvēkiem ar jutīgu ādu, kas vēl nav pieraduši pie saules, nevajadzētu sauļoties laikā no divpadsmitiem līdz diviem dienā. Sauļojoties nedrīkst aizmigt, starp citu, tas visbiežāk gadās, ja iedzerts par daudz stipro dzērienu… Tāpat nevajadzētu gan apmeklēt solāriju, gan sauļoties dabiskajā saulē. Speciālisti iesaka izvēlēties — vienu, vai otru.

«Ja tomēr esat pārsauļojies, tad visvienkāršāk ir pajautāt aptiekā padomu un iegādāties nepieciešamos ārstniecības līdzekļus. Piemērotāko ieteiks kompetents aptiekārs, viņam pietiks tikai paskatīties uz pārsauļoto ādu. Ja nav iespējams nokļūt līdz aptiekai, var ieziest sārto ādu kaut vai ar olīveļļu. Svarīgi ir to saudzīgi mitrināt un nomierināt. Derēs arī dažādi tautas līdzekļi, bet galvenais, lai tas nekairinātu jau tā iekaisušo ādu. Ja gribas atveldzēties ar ūdeni, jāatceras, ka tam jābūt siltam vai patīkami vēsam, bet ne aukstam. Galvenais lietot daudz šķidruma — minerālūdeni, tējas vai sulas,» uzsver M. Savicka.

Speciālisti atzīst, ka no pārsauļošanās ir iespējams atžirgt mājas apstākļos, ja āda nav nopietni apdegusi. Taču, ja paliek slikta dūša, ir drebuļi, uz ādas parādās pūslīši, tad vajadzētu meklēt speciālistu palīdzību. Ar apdegušo ādu jābūt īpaši saudzīgam, kad tā sāk lobīties. Sākas nieze, nereti kopā ar sāpēm. Ir jālieto speciālas ziedes, kas reakciju mazina un palīdz jaunajai ādai ātrāk atjaunoties. Galvenais šajā laikā atkal nesauļoties, jo jaunā āda ir ļoti jutīga.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu