Kā palīdz staigāšana basām kājām?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Laiks kļūst arvien siltāks, un tā vien gribas atbrīvoties no ciešajām kurpēm un pastaigāt basām kājām. Pēdām tīkams šķiet gan gluds mauriņš, gan veldzējošs jūras ūdens. Vasarā ļoti gribas šo labsajūtu kājām, un runā, ka tas esot ļoti veselīgi. Vai tā patiešām ir? Vai pārspīlējumi tieši pretēji nevar radīt problēmas ar veselību?

«Staigāšanu basām kājām piekopa mūsu senči ikdienā, Āfrikas iedzīvotāji neaizraujas ar apaviem, arī aborigēni staigā bez kurpēm un par veselības problēmām nesūdzas. Staigāšana basām kājām var atlādēt no liekā, jo attiecībā pret zemi esam ar strāvu lādētas būtnes,» skaidro komplementārās medicīnas ārsts Juris Vecvagars.

Ārsts uzsver, ka staigāšana basām kājām stiprina imūnsistēmu. Tas ieteicams visiem, kam veselas nieres un kuru pēdas var adaptēties dažādās vidēs. Nieru slimniekiem var iekaist urīnceļi, pastiprināties nieru problēmas, sāpēt mugura, īpaši krustu daļa.»

Pedikīrs siltā jūrā

Speciālisti apgalvo, ka ļoti labi ir pastaigāties pa pludmales smiltīm, arī jūras ūdens pēdas masē un stiprina. Tas savā veidā ir saudzīgs un labs pedikīrs. Arī kāju nagu sēnīšu ārstēšanai iesaka jūras ūdeni.

Kāju masāžai patīkami siltā jūras ūdentiņā vajadzētu veltīt aptuveni 20 minūtes. Tikpat labi ir staigāt pa zāli. «Ieteicams minūti vai divas šad tad izskriet pa rīta vai vakara rasu. Pēc tam uzvilkt vilnas zeķes un ļaut, lai kājas sasilst,» ieteic J. Vecvagars.

Pa dēļu grīdu

«Nevajag staigāt pa melnzemi, jo tā izsūc no kājām mitrumu. Tāpat jāizvairās staigāt pa sintētiskiem paklājiem, jo tiem ir liela statiskā elektrība. Nevajag staigāt pa sintētiskām grīdām, piemēram, parketu, kas noklāts ar laku. Tas ļoti sausina pēdas, un tās var sākt sprēgāt. Ja nu tā noticis, tad pēdas vajag papildus kopt ar mitrinošiem krēmiem. Jau no senseniem laikiem ir ieteicams staigāt pa dēļu grīdu, taču mūsdienās reti kur grīdas ir no dabīgā materiāla,» iesaka kāju kopšanas speciāliste Aija Andrejeva.

Speciālisti nemaz nav sajūsmā par to, ka plikām kājām tiek dragāts samērā aukstā laikā. «Jāstaigā tad, kad pašam ir silti un patīkami, un pēdas ir veselas. Vispirms pakāpeniski jānorūdās, nevis ar basām kājām jāķer pirmais saules stars,» iesaka A. Andrejeva.

Lai pašam prieks

Visiem pēdu jutīgums nav vienāds. Katram ieteicams pārliecināties praksē, kur un kā vislabāk staigāt basām kājām. Būs kāds, kas pa akmentiņiem vai čiekuriem nekādi nepastaigās, jo pēdas kutēs vai sāpēs. Citam pludmales smiltis saulainā laikā liksies par karstām. Tāpēc — ar piemērotām pēdām staigājiet pa piemērotām vietām. Tas var būt atkarīgs gan no iedzimtības, gan no rūdījuma bērnībā.

Jāstaigā tā, lai ir patīkami un pašam būtu prieks. Ja nu tomēr ir liela vēlme, tad jāatceras, ka tas jādara lēnām. Jāatceras arī par regulāru kāju kopšanu, īpaši, ja, staigājot neapautām kājām, tās kļūst sausas.

Zini!

  • Staigāšana basām kājām stiprina imūnsistēmu
  • Nieru slimniekiem nevajag staigāt basām kājām aukstās un slapjās vietās
  • Kājas regulāri jākopj, izmantojot mitrinošos krēmus
  • Jūras ūdeni iesaka kāju nagu sēnītes ārstēšanā
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu