Kā pareizi lietot smaržas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Neskaidrie apzīmējumi uz smaržu pudelīšu etiķetēm bieži vien ir mulsinoši.

Kāda ir atšķirība starp smaržām (Parfume), smaržūdeni (Eau de Parfume) un tualetes ūdeni (Eau de Toilette)? Cik ilgi saglabājas aromāts? Kā smaržas pareizi lietot?

Aromātu apzīmējumi ir kā valoda, kurā katram smaržu lietotājam vajadzētu mācēt sazināties, lai atrastu sev piemērotu aromātu un iepazītu tā specifiku, noturību.

Aromāta noturību ietekmē virkne faktoru: konkrētā cilvēka ādas tips, aromāta sastāvs, pat gadalaiks un, protams, arī pareiza lietošana. Svarīgākais ir izvēlēties tādu aromā­tu, kas tiešām patīk. Taču, lai ar to saprastos pa īstam, vēlams izlasīt arī tā aprakstu uz etiķetes, noskaidro­jot, vai tas ir tualetes ūdens, smaržūdens, smarža vai dezodorants. Tātad, lai izprastu smaržu anatomi­ju, jāzina to sastāvs. Sāksim ar to, ka visu aromātu pamatā ir trīs komponenti: destilēts ūdens, spirts un ēteriskās eļļas. Apzīmējumi, kas vērojami uz etiķetes, būtībā atspo­guļo šo sastāvdaļu attiecības. Smaržu (Parfume) sastāvā ir 20 līdz 30% ēterisko eļļu. Šī ir viskoncentrētākā aromāta forma. Parfī­mam ir visstiprākais aromāts un visilgākā noturība: no 8 līdz pat 24 stundām. Ar smaržu lietošanu ne­vajadzētu pārspīlēt. Pietiks ar vienu vai diviem pilieniem aiz auss ļipiņas, lai aromāts saglabātos visas dienas garumā.

Smaržūdens (Eau de Parfum jeb EDP) sastāvā ir 15 līdz 20% ēteris­ko eļļu. Vidējā noturība ir 6 līdz 8 stundas.

Tualetes ūdens (Eau de Toilette jeb EDT) sastāvā ir vidēji 10% ēterisko eļļu. Aromāts ir viegls un gaisīgs. Noturība 5 līdz 6 stundas.

Dezodoranti

Aerosola tipa dezodorants ir paredzēts vienīgi kā pretsviedru lī­dzeklis. Lietošana tikai padusēs, Tā noturība ir 2 līdz 3 stundas, Natural Spray ir līdzīgs tualetes ūdenim, pieejams stikla pudelēs. Paredzēts lietošanai uz ādas visam ķermenim. Noturīgāks par aero­sola tipa dezodorantu, vidēji 4 līdz 5 stundas.

Interesanti! Tualetes ūdeni un tāpat arī smaržūdeni ieteicams uzsmidzināt uz ķermeņa daļām līdz plecu līnijai: uz rokām, ceļgalu lo­cītavām, dekoltē zonas, jo tādējā­di tiek paildzināta iedarbība. Kādēļ tā? Gaisīgie, vieglie augu aromāti, ja tos uzsmidzinām aiz ausu ļipi­ņām, ceļas uz augšu, tādējādi bez jēgas iesmaržojot gaisu virs mūsu galvas!

Jāatceras, ka garšvielu vai ko­ku notis ir noturīgākas, pie­mēram, par citrusa notīm, kas ir ļoti vieglas un gaistošas.

Vīriešiem nevajadzētu lietot tuale­tes ūdeni uz sejas, jo tajā esošais spirts var nodarīt zināmu kaitējumu ādai, īpaši, ja tā ir plāna un sausa. Uz sejas ieteicams lietot losjonu pēc skūšanās (Aftershave). Papildus ietei­cams lietot arī tualetes ūdeni. Vīrie­šiem īpaši ieteicami ir rullīšu dezo­doranti (Deo Stick), tie ir veselīgāki ādai, ļoti efektīvi novērš svīšanu, kā arī saglabā aromātu ilgāk nekā izsmidzināmie dezodoranti.

Informāciju sniedza parfimērijas un kosmētikas veikala «Kolonna» smaržu eksperte Linda Hripušina un pārdevēja konsultante Inga Jūlika.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu