Svīst kājas...

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Man briesmīgi svīst kājas, bet sēnīti neatklāja. Vai iespējams no šīs kaites atbrīvoties?

Karstā laikā veselām kājām ir jāsvīst, bet ne pārāk. Sviedri izvada lieko siltumu, lai organisms nepārkarstu. Kāju svīšana ne vienmēr ir saistīta ar nopietnām dermatoloģiskām saslimšanām. Tā var būt sava veida īpatnība, ko izraisa veģetatīvās nervu sistēmas traucējumi. Taču jebkurā gadījumā ir ļoti svarīgi kājas atbilstoši kopt un pievērst uzmanību apavu izvēlei.

Kājas jāmazgā katru dienu. Asinsrites uzlabošanai vēlamas arī kontrastdušas vai kontrastpeldes, piemēram, trīs minūtes kājas paturēt siltā ūdenī, vienu minūti – aukstā. Svarīgi ir vannošanu pabeigt ar auksto peldi!

Vannojot pēdas, ūdenim var pievienot ābolu etiķi, SPA sāli vai speciālus līdzekļus, kas sniedz ne vien vieglumu, bet arī ārstniecisku efektu – profilaktiskos nolūkos novērš dermatoloģiskas saslimšanas. Ik dienu pēdas var pavannot kumelīšu, kliņģerīšu, ozolu mizu un citos novārījumos.

Kājas vēlams nosusināt kokvilnas dvielī. Turklāt jāizslauka pirkstu starpas, jo mitrums ir ideāla augsne baktērijām.

Jāvalkā tikai dabīga materiāla zeķes un ādas apavi, jo pēdas tad elpo daudz brīvāk.

Apavus ik pārdienas vēlams mainīt, pirms tam apstrādājot ar speciālu pretsēnīšu līdzekli. Samirkuši noteikti jāizžāvē. Maiņas apavi īpaši obligāti ir aukstā laikā!

Arī istabā vēlamas ādas čības! Sintētiskās un gumijas neelpo, un kājas svīst. Svešiem savas čības nevajag aizlienēt, ne arī cita nēsāt. Vecie apavi ik pa laikam jānomaina pret jauniem, lai arī cik mīļi tie būtu, jo atšķirībā no drēbēm tos nav iespējams pilnīgi izmazgāt.

Ja nevar regulāri nomainīt apavus, der pamainīt tiem pēdiņas. Vislabāk pirms tam veikt pēdu diagnostiku, jo vairāk nekā 90 % gadījumu svīšanu rada anatomiska problēma – šķērsvelves plakanā pēda. Ja vērojama pēdu deformācija, apavos vēlams ievietot ortopēdisko zolīti. Vajadzētu izvairīties arī no augstpapēžu kurpēm, jo nepareizs spiediens uz pēdas pamatni negatīvi iedarbojas uz sviedru dziedzeriem.

Pēdu svīšanu iespējams mazināt ar dažādiem dezodorējošiem un atsvaidzinošiem kāju kopšanas līdzekļiem. Taču to pārmērīga lietošana (it sevišķi problemātisku pēdu gadījumā) var negatīvi ietekmēt sviedru dziedzeru darbību.

Veselām pēdām pat karstā laikā nav jāsvīst, parasti pietiek ar to mazgāšanu reizi dienā! Ja kājas tomēr svīst patoloģiski, jāapmeklē ārsts, jo mūsdienu medicīna piedāvā dažādas alternatīvas, tostarp medikamentus.

Konsultēja Rīgas skaistuma klīnikas «4. dimensija» dermatoloģe Linda Kapteine.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu