Somu apavu izstāde «Līdz potītēm dizainā»

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar vārdu salikumu - Somijas apavi - mēs pārsvarā domājam vairāk funkcionālus nekā estētiskus apavus. Lai lauztu šo priekšstatu un iepazīstinātu ar Somijas apavu dizainu visā tā krāšņumā, 3.novembrī tiks atklāta izstāde, kas būs veltīta šīs valsts apavu dizainam, portālu «Apollo» informēja Ilze Začeste, radošās telpas «Tasty» pārstāve.

3.novembrī 17:00 tiks atklāta Somijas kultūras institūta rosinātā un radošās telpas Tasty organizētā izstāde «Līdz potītēm dizainā» («Design ankl-deep»). Somu apavi nebūt nav robusti un tīkai funkcionāliIzstādē varēs aplūkot vairākus augstas klases somu dizaineru radītus izstrādājumus un salīdzināt ar tiem apaviem, kas tiek veidoti ražošanai masu patēriņam.

«Strādājot pie šīs izstādes, biju ļoti pārsteigta par to, cik eleganti un krāšņi ir somu dizaineru apavi. Tie spētu sacensties pat ar pasaulē atzītā apavu modes guru Manolo Blahnika (Manolo Blahnik) dizainu,» atzīst izstādes kuratore Zīle Dāvidsone.

«Šī izstāde būs interesanta ne tikai ar saistošo tēmu un smalkajiem dizaineru darbiem, bet ikviens varēs parliecināties arī par to, kā vienas valsts dizaina/kultūras politika strādā, lai lauztu stereotipus un kaimiņvalstīs, kur atrodas potenciālais tirgus, popularizētu savu dizainu un izstrādājumus,» piebilst otra izstādes kuratore Ilze Začeste.

Ziemeļvalstu skarbais klimats apavu ražotājiem uzspiež savus noteikumus, tādēļ izstādē varēs redzēt gan filca, gan arī gumijas apavu jaunākos modeļus, kā arī pilsētas dzīvei piemērotus apavus.

Apavu izgatavošanai Somijā ir gara vēsture. Somijas ražotāji vienmēr nodrošinājuši augstu kvalitāti.

Pateicoties izcilākajiem Somijas māksliniekiem un izstādes veidotājiem, mums radusies iespēja iepazīties ar jaunākajiem Somijas dizaineru darbiem - galvenokārt tie ir jaunie mākslinieki, kas pārsteidz ar īpatnēju stilu un interesantiem risinājumiem.

Ļoti savdabīgus un no kopējā konteksta atšķirīgus modeļus rada Minna Parika (Minna Parikka) un Jūlija Lundstena (Julia Lundsten). Jūlijas Lundstenas darbi tiek pārdoti ar firmas zīmi Finsk. Ja M. Parikas veidotie kurpju modeļi akcentē sievišķību un valšķīgumu, tad J. Lundstenas kurpes atgādina nelielas skulptūras. Manolo Blahniks Lundstenas kurpes nodēvējis par pilnību.

Somu apavi šobrīd pasaules modes kontekstā sasnieguši ievērības cienīgu līmeni.

No 4.novembra līdz 28.novembrim Somijas izcilāko dizaineru darbus varēs apskatīt Rīgā, radošajā telpā «Tasty», Martas iela 1 - 1.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu