Ar modes palīdzību risinās globālo atkritumu problēmu pasaulē

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

28.maijā ES mājā (Aspazijas bulvārī 28) plkst., 15.30 atklās pasākumu, kas veltīts tekstila atkritumu izmantojumam jaunu modes dizainu radīšanā.

Tekstila atkritumu daudzums Eiropā pēdējo gadu laikā ir strauji audzis. Apģērbu pieejamās cenas mūsdienās ir radījušas situāciju, kad ir praktiskāk izmest nedaudz panēsātu apģērbu un iegādāties vietā jaunu, nekā to salabot. Eiropas Savienībā ik gadu tiek radītas ~6 tonnas tekstila atkritumu. Tikai ceturtā daļa no tā tiek otrreiz izmantoti, pateicoties labdarības organizācijām un biznesa sektoram. Pārējais apjoms nokļūst vai nu atkritumu poligonos, vai tiek sadedzināti, tādējādi radot milzīgus potenciāli izmantojamu materiālu zaudējumus.

Aizvien vairāk modes dizaineru risina šo vides un sociālo problēmu, piedāvājot unikālus dizainus, kas veidoti no tekstila atkritumiem. Arī Latvijā modes dizaineres Līvija Labanovska un Ingrīda Zābere jau vairākus gadus īsteno jaunu dizainu idejas no jau lietotiem materiāliem. Ingrīda Zābere, kas ir viena no projekta RECYCLED.LV veidotājām uzsver, ka «projekta mērķis ir padarīt lietu atkārtotu izmantošanu prestižu, atraktīvu un filozofiski nozīmīgu, un tā ideja ir attālināt brīdi, kad videi nedraudzīgā ražošanas procesā tapusi produkcija atkal nonāktu vispasaules atkritumu kalnā.» Savukārt Līvija Labanovska, zīmola LLL radītāja, stāsta: «kopš bērnības man vienmēr paticis no esošā resursa radīt ko jaunu, atrast racionālu risinājumu vai izmantot oriģinālāk to, kas jau ir. Cenšos vispār neko nemest ārā - atgriezumus bieži izmantoju kā aplikācijas apģērbiem - apaklītēm, kabatām, atlokiem un citām vajadzībām.»

Jaunākais tekstila otrreizējās izmantošanas veids ir tekstila upcycling jeb papildus vērtības pievienošana lietotiem tekstila materiāliem vai tekstila atgriezumiem.

Galvenās šīs pieejas nostādnes ir sekojošas:

  • Lielākā daļa no jaunā produkta ir veidota, izmantojot tekstila atkritumus un pievienojot tam vērtību, tādējādi radot jaunu, vērtīgāku produktu. Tas nozīmē, ka materiāli tiek novērtēti tādā formā, kādā tie ir, bez sasmalcināšanas vai citas fiziskas vai ķīmiskas pārstrādes. Šādi apģērbi var tikt radīti trīs līmeņos: (1) individuāli mājas apstākļos, (2) neatkarīgu dizaineru studijās, (3) ražojot masveidā;
  • Būtisks upcycled dizainu aspekts ir atkārtojamība, kas var izpausties, piemēram, kā šūšanas instrukciju publiskošana;
  • Augsta dizainiskā kvalitāte - jaunradītajiem apģērbiem jābūt fukcionāliem un ilgtspējīgiem, profesionāli izstrādātiem un estētiski baudāmiem;
  • Caurspīdīgums - katram jaunradītajam apģērbam ir savs stāsts par izmantotajiem materiāliem, to izcelsmi un dizaineriem, kas to radījuši. Izejot no šīs informācijas ir iespējams aprēķināt negatīvās ietekmes uz vidi samazinājumu, ko nodrošinājis konkrētais apģērbs.

Pasākumu organizē biedrība Development Bulb Ziemeļvalstu padomes Igaunijā finansēta projekta ietvaros. Projekts tapis sadarbībā ar Reuse (Igaunijas NVO), NICE un SIFO (Norvēģija), lai veicinātu tekstila atkritumu izmantošanu ražošanā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu