Kosmētikas negatīvā ietekme uz veselību

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Bieži sievietes lieto kosmētiku, kuras derīguma termiņš jau sen beidzies, tā pakļaujot savu organismu nopietnām briesmām. Nesena aptauja liecina, ka deviņas no desmit sievietēm, pērkot kosmētiku, nepievērš uzmanību tās derīguma termiņam. Bet ne tikai beidzies derīguma termiņš negatīvi ietekmē sievietes veselību.

Tātad — kādi var būt nevēlamie blakusefekti?

Kosmētikas līdzekļu negatīvā ietekme būtu iedalāma vairākās grupās:• alerģija,• cita veida hroniska ietekme,• fototoksiskā un fotoalerģiskā ietekme.

Kosmētiskie līdzekļi iedarboties akūti toksiski varētu ārkārtīgi reti, jo, attīstoties kosmētikas rūpniecībai un likumdošanai, tiek novērsti gadījumi, kad to sastāvdaļas var radīt ādas kairinājuma pazīmes neatkarīgi no lietotāja ādas tipa, ādas un organisma īpašībām.

Alerģija ir visbiežākā negatīvā blakusparādība. Alerģiju izraisa pastiprināta organisma jutība pret kādu no kosmētiskā līdzekļa sastāvdaļām. Šī jutība ir individuāla, tomēr ir vielas, kas biežāk nekā pārējās izraisa alerģiju. Alerģija parasti parādās uzreiz vai pāris stundas, pāris dienas pēc līdzekļa lietošanas sākuma.

Alerģiska reakcija var izpausties kā akūts dermatīts: noteiktās ādas vietās vērojams apsārtums, nieze, pat tūska, pūslīšveida izsitumi, dedzināšana. Turklāt alerģija mēdz attīstīties dzīves gaitā un var parādīties pret kosmētiskajiem līdzekļiem, pret kuriem jums kādreiz nebija alerģijas.

Alerģiskās reakcijas var izraisīt visdažādākās kosmētisko līdzekļu sastāvdaļas, arī kosmētisko līdzekļu dabiskās sastāvdaļas, piemēram, taukvielas, augu valsts ekstrakti, bišu produkti. Tomēr visbiežāk alerģiju izraisa smaržvielas un krāsvielas, matu krāsošanas un balināšanas līdzekļi, ķīmisko ilgviļņu šķīduma sastāvdaļas, matu lakas, arī nagu lakas, sejas ādu tonizējošie līdzekļi, antibakteriālas piedevas, konservanti.

Reizēm alerģiju izraisoša nagu laka var ietekmēt arī sejas vai kakla ādu, ar kuru nolakotajiem nagiem bijusi tieša saskare. Dažreiz alerģiju izraisa līdzekļi, kas satur medu. Bet individuāla pastiprināta jutība var būt pret visdažādākajiem kosmētisko līdzekļu komponentiem.

Cita veida hroniskā ietekme. Ķīmiskās vielas cilvēka organismā nonāk pa dažādiem ceļiem — caur elpošanas sistēmu (ieelpojot), caur gremošanas sistēmu (apēdot un iedzerot) un caur ādu. Tāpēc arī vielas, kas ir kosmētisko līdzekļu sastāvā, caur ādu var nokļūt jūsu organismā. Diemžēl hronisko ietekmi ir ļoti grūti noteikt un pierādīt, tāpēc par ļoti daudzu kosmētisko līdzekļu sastāvdaļām trūkst ziņu par to ilglaicīgu ietekmi uz veselību. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc pieaug dabiskās kosmētikas popularitāte.

Fototoksiskos un fotoalerģiskos bojājumus rada pārmaiņas, kas kosmētiskajos līdzekļos notiek saules staru iedarbībā. Par fototoksisko ietekmi var runāt tad, ja parastos apstākļos āda normāli reaģē ar noteiktu kosmētisko līdzekli, bet saules staru iedarbībā tas var kļūt kairinošs vai citādi negatīvi ietekmēt ādu. Savukārt fotoalerģiskas parādības rodas, ja organisms pastiprināti reaģē uz kosmētisko līdzekli, kas tiek lietots, uzturoties saulē.

Kā pasargāt sevi no kosmētisko līdzekļu nelabvēlīgās ietekmes?

• Tikko parādās kādas nepatīkamas sajūtas, piemēram, apsārtums vai nieze, jāpārtrauc lietot to kosmētisko līdzekli (visbiežāk — jauno), kas nevēlamo reakciju varētu būt izraisījis. Ātri palīdzēs aptiekās nopērkamie pretalerģiskie krēmi, taču tos nevajadzētu lietot ilgstoši, jo lielākā daļa no tiem satur hormonus. Ja alerģiskā reakcija ir ļoti spēcīga, jāgriežas pie ārsta vai pat jāmeklē neatliekamā medicīniskā palīdzība (piemēram, ir ziņas par alifātisko šoku pēc matu krāsošanas).

• Kosmētisko līdzekļu sakairinātu ādu mājās var nomierināt ar auksta ūdens vai aukstas tējas mitriem apliekamiem. Tā ir laba pirmā palīdzība ādai, kas atvēsina, nomierina un noņem tūsku. Pēc vēso apliekamo noņemšanas sakairinātai ādai pat drīkst uzlikt vieglu, saudzējošu, maigu kosmētisko līdzekli, kādu šķidrāku krēmu. Tam vajadzētu būt mazāk taukainam, vairāk ūdeni saturošam, kas ātri iesūcas ādā, atvēsina to.

• Izpētiet lietotā līdzekļa marķējumu un sastāvdaļas! Atrodot to komponentu, kas jums izraisījis alerģiju, — šī informācija jūs var pasargāt nākotnē. Ļoti spēcīgas reakcijas gadījumā, ja esat meklējuši medicīnisko palīdzību, ārsti, zinot marķējumā uzrādītās sastāvdaļas, var sazināties ar Toksikoloģiskās informācijas centru un noskaidrot, kāda būtu pareizākā rīcība atveseļošanai.

Paskaitiet, cik kosmētisko līdzekļu jūs izmantojat diendienā — zobu pastu, šampūnu, matu putas, sejas krēmu dienai un naktij, attīrošo pieniņu, ķermeņa losjonu... Lai arī vielas kosmētiskajos līdzekļos tiek iekļautas tādā koncentrācijā, lai būtu drošas, atsevišķas vielas tiek lietotas daudzos produktus (piemēram, konservanti parabēni ir gandrīz katrā kosmētiskajā līdzeklī). Tāpēc nepārspīlējiet ar dažādu kosmētisko līdzekļu lietošanu, izmantojiet tikai to, kas jums patiešām ir vajadzīgs un sagādā prieku.

• Izmantojiet kosmētiskos līdzekļus atbilstoši instrukcijai! Neizmantojiet savam ādas tipam nepiemērotu, piemēram, jaunai meitenei pretgrumbu krēms var ļoti kairināt ādu! Neizmantojiet kosmētikas līdzekļus pēc derīguma termiņa beigām, kā arī tad, ja tas ir mainījies (produkts sācis bojāties).

• Kosmētisko līdzekļu lietošanas efektivitātei un arī nepieciešamībai ir tiešs sakars ar vecumu, sejas ādas stāvokli un sejas ādas tipu. Dzīves laikā tas var mainīties. Tāpēc reizumis der padomāt, ka laiks nomainīt iecienītos un pazīstamos līdzekļus, lai atrastu ko labāku. Jaunībā par labu uzskatītais krēms, kaut arī citā iesaiņojumā nebūs derīgs brieduma gados. Laiks padomāt, vai pašsajūta, reālais vecums un ādas stāvoklis saskan.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu