Kā tikt vaļā no celulīta

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Pēdējās dienās ārā pamatīgi mīnusi. Šķiet, ka vasara aiz tāliem sniegotiem kalniem un daudzām karstām kumelīšu tējas krūzēm. Nāks pavasaris, sāks pilēt pie mājas jumta piesalušās lāstekas un tad domāsim par peldkostīmiem, sauļošanās krēmiem un, protams, neizbēgami – arī par celulītu. Taču kaut kas šajā loģikā klibo! Celulīts neuzrodas un nepazūd kampaņveidīgi. Ja reiz tas ir iekārtojies uz gurniem vai vēdera, tad pavasarī tas uz burvju mājienu diemžēl nepazudīs. Par to, lai kājas, gurni, vēders un citas celulītam tik ļoti tīkamās ķermeņa daļas pakāpeniski nenonāktu tā gūstā, jārūpējas visu gadu. Ar ko sākt?

Kad celulīts snauž un kad uzbrūk?Noskaidrosim, kādos gadījumos visbiežāk novērojama celulīta veidošanās. Iespējams problēmas cēloņu izklāsts liks tev pašai aizdomāties par to, ko vari darīt lietas labā jau šodien, lai t.s. apelsīna mizas efekts nekad tevi nepiemeklētu (ja tas pagaidām nav noticis) vai pamazām sāktu atkāpties (ja tas jau ir uzbrucis vai aizsnaudies).

Celulīta rašanās lielākajai daļai sieviešu ir saistīta ar hormonālām pārmaiņām - apmēram 20% sieviešu celulīts rodas grūtniecības laikā vai pēc dzemdībām, 30% - menopauzes periodā, 20% - lietojot pretapaugļošanās tabletes. Protams, jāatceras, ka iedzimtības un dzimumu atšķirības faktorus nav iespējams mainīt, toties iespējams izvairīties no pārējiem celulītu izraisošajiem cēloņiem:

- nogurums un stress palielina muskuļu spriedzi, tādējādi tiek traucēta asinsrite un limfātiskā šķidruma cirkulācija. Sievietēm (un īpaši jaunietēm) vajadzētu atturēties no pārāk šauru džinsu valkāšanas, kas apgrūtina šo cirkulāciju; - nepareizs uzturs par to runāts daudz un pietiekami izsmeļoši, taču būtiskākais - jāievēro noteikts ēšanas režīms, jālieto pilnvērtīga pārtika (graudaugu izstrādājumi, salāti, augļi, gaļa, zivis utt.), jādzer daudz šķidruma (ūdens nevis gāzēti saldinātie dzērieni) un katrā ziņā jānodrošina organisms ar nepieciešamo vitamīnu - antioksidantu (A, C, E) un minerālvielu (cinks, magnijs, mangāns, selēns) daudzumu; - statisks ķermeņa stāvoklisstatisks pēc būtības nozīmē nekustīgs, nemainīgs, līdz ar to gan tikai stāvošs, gan vienīgi sēdošs darbs, gan nepareiza stāja, gan kustību nepietiekamība veicina celulīta veidošanos. - smēķēšana samazina saistaudus spēcinošā C vitamīna uzsūkšanos, mazie kapilāri aizsprostojas un zemādas audu slānī ievērojami samazinās skābekļa un citu nepieciešamo vielu krājumi. Toties uzkrājas barības vielu atliekas, kas vairs netiek izvadītas no audiem; - gremošanas traucējumi- alkohols

Augstāk minēti galvenie un biežāk sastopamie celulīta veidošanās cēloņi, kas noteikti tevi pamudināja sākt domāt par jau šobrīd labojamām kļūdām, taču papildus tiem risinājumiem, kas tev jau ienākuši prātā, ieteicams atturēties arī no kafijas lietošanas pārāk lielos daudzumos, cūkgaļas, siera un saldumiem un, lai cik dīvaini tas arī liktos - no pārmērīgas fiziskas slodzes. Iepriekšminēto faktoru dēļ organismā rodas skābju pārpalikums, kas saistaudos nogulsnējas sāļu veidā, piesaistot vēl vairāk ūdeni. Tā rezultātā rodas tūska, jo sāļi neļauj no organisma izvadīt lieko šķidrumu un vielmaiņa audos ir traucēta - tas ir viens no celulītu pastiprinošiem faktoriem.

Celulīta ārējās izpausmes Lai arī šķiet, ka zinām, kā izskatās celulīts, atsauksim atmiņā galvenās celulīta veidošanās pazīmes:

- veidojas tikai noteiktās vietās;- audi šajās vietās ir grubuļaini, āda sausa un ļengana;- āda ir zilganpelēka un vēsa, jo asinsrite ir palēnināta; - piespiežot var sajust sāpes, jo makronoduļi (vairāki simtu tauku šūnu grupējumi) spiež uz jušanas nerviem.

Bieži vien šķiet, ka celulīts nav slaidu sieviešu problēma, taču tas ir mīts. Kaut gan kā celulīta, tā arī aptaukošanās pārmaiņas skar zemādas slāņus (galvenokārt taukaudus), starp tām abām nevar likt vienlīdzības zīmi. Te jāuzsver vairākas atšķirības:

- celulīts var rasties arī cilvēkiem ar normālu un pat pamazinātu ķermeņa svaru; - t.s. celulīta robežjoslas ir muguras augšdaļa, augšdelma apakšējā zona, sēžas-gūžu zona, ceļi, ciskas un augšstilbi; - celulīta «mērvienība» ir centimetrs, aptaukošanās - kilograms. Tas nozīmē, ka celulīta ārstēšanas efektivitāti vērtē vispirms tieši problemātiskās zonas apkārtmēra pārmaiņās; - celulīta skartās zonas masējot var būt sāpīgas, aptaukošanās gadījumā tā parasti nav; - aptaukošanās gadījumā taukaudi ir palielināti, bet celulītam nav raksturīgas specifiskas audu iekšējās pārmaiņas; - celulīts traucē gan limfas atteci, gan asinsriti, turklāt sēžas-gūžu zonā tas var radīt nepatīkamas sajūtas, veidojas tūska kāju šķērssvītru muskulatūrā un ceļos, rodas sāpes augšstilbos.

Un tagad par pašu svarīgāko - kā cīnīties ar celulītu mājas apstākļos?Atceries – rūpes par ķermeni nevar būt periodiskas, tās ir kompleksas un pastāvīgas, tāpēc lai aizbiedētu celulītu katru rītu veic sauso norīvēšanos. Šim nolūkam vari izmantot cimdu no īpašām šķiedrām, kas veic arī skrubja funkcijas, vai ņemt palīgā linu dvieli. Lieto krēmu no rīta vai vakarā un 1-2 reizes nedēļā atceries kārtīgi noskrubēt problēmskartās zonas. Lieliski, ja vienu vai pat divas reizes nedēļā vari apmeklēt pirti un kārtīgi nopērties. Ja pirts nav pieejama, tad obligāti veic vannas kūres katru otro dienu. Ūdenim katru reizi pievieno 500g jūras sāls (der tikai jūras sāls, jo vienīgi šis sāls satur nepieciešamos mikroelementus tauku šķelšanai un vielmaiņas uzlabošanai – pārtikas jeb akmens sālī nav nepieciešamo komponentu). Vannas sāls ar ēteriskajām eļļām (greipfrūta, apelsīna, citrona) pastiprinās efektu.

Krēmu vislabāk lietot pēc siltās dušas/vannas vai iepriekšminētās sausās norīvēšanās. Tas īpaši sekmēs krēma iedarbību, jo āda būs silta. Krēma un sausās norīvēšanās ietekmē āda kļūs gludāka un stingrāka, tās krāsa – gaišāka. Līdz ar to uzlabosies ādas kvalitāte, kas no acīm redzamā skaistuma aspekta ir daudz būtiskāk nekā zaudēts centimetrs. Kad izvēlies krēmu, atceries, ka produkti, kas domāti šo problēmu risināšanai, no ekokosmētikas klāsta (pretcelulīta krēmi un ķermeņa sviesti) nonāk organismā daudz dziļāk un to uzsūkšanās spēja ir krietni augstāka nekā parastajiem jeb ķīmiskajiem līdzekļiem. Ekokosmētika ir absolūti saderīga šūnu līmenī, tas ir, tā ideāli sader kopā ar cilvēka organisma šūnām un tāpēc perfekti uzsūcas un izpilda savu uzdevumu. Savukārt ķīmisko līdzekļu sastāvā atrodams šķidrais parafīns, alumīnija savienojumi, propilēna flikols, kas paliek virs ādas un neļauj uzsūkties vērtīgajām vielām. Ekokosmētikas produkti nodrošinās ātrāku celulīta atkāpšanos, jo tie ārstēs ķermeni. Šie preparāti satur aļģu minerālvielas un iedarbojas uz vielmaiņu, tādējādi aktivizējot lipolīzi, kas nodrošina normālu organisma funkcionēšanu.

Protams, tu jau saprati, ka vajadzētu kritiski pārlūkot savu ēdienkarti. Celulīta gadījumā vēlams atturēties no pārtikas, kurā izmantoti mākslīgie saldinātāji, krāsvielas un aromatizētāji, arī no cukuru saturošiem dzērieniem. Gāzētu dzērienu vietā ieteicams lietot dabiskās sulas un avotu ūdeni. Pēc fiziskām aktivitātēm dzert minerālūdeni, kas kompensēs ar sviedriem izdalītos sāļus.

Domā par to, cik daudz kusties. Vislabāk sākt skriet, lekt ar lecamauklu, peldēt, braukt ar divriteni un nodarboties ar aerobiku vai dejām. Sāc vismaz ar to, ka pāris pieturu vietā izvēlies nevis sabiedrisko transportu vai auto, bet pastaigu. Turklāt tā kā celulīta veidošanās saistīta arī ar stresu, apgūsti kādu sev tīkamu un piemērotu relaksācijas metodi (jogu, meditāciju u.tml.), kas palīdzēs uzlabot ne vien tavu fizisko, bet arī garīgo pašsajūtu.

Celulīts ir novirze no skaistuma, kas mūsdienās nepatīk nevienai sievietei. Taču Rubenss savās gleznās kādreiz cildināja pilnīgas sievietes - kuplas miesas uzskatīja par dievišķu dāvanu. Atceries kādreizējās skaistuma etalona nesējas – Merilinu Monro, Bridžitu Bardo, Elizabeti Teilori, Sofiju Lorēnu – viņas bija skaistas tieši savas sievišķības un valdzinājuma dēļ neatkarīgi no ķermeņa aprisēm un proporcijām. Ķermeņa skaistumu nevar mērīt centimetros. Būsi skaista, ja rūpēsies par sevi katru dienu un izturēsies pret savu ķermeni ar mīlestību.

www.ekokosmetika.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu