Kāds ir skaists ķermenis, un kurš to izlemj?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kad es uzsāku savu cīņu ar lieko svaru, nonācu klasiskā situācijā, kādā ir atradies ikviens, kurš vēlas izmainīt sava ķermeņa aprises. Stāvēju pie spoguļa un domāju: «Vajadzētu nedaudz mazāk šeit un nedaudz vairāk tur. Tad vēl bišķi te un mazdrusciņ vēl kaut kur».

Domājat, ka vīrieši tā nedara? Šajā ziņā nav nekādas atšķirības - vīrietis vai sieviete. Atšķirība ir tikai tajā, ko kurš uzskata par ideālu un atdarināšanas vērtu.

Atkarībā no tā kur Jūs dzīvojat un ar ko komunicējat, Jūsu viedoklis par to, kādam jābūt skaistam ķermenim, var būtiski atšķirties. Tam var būt daudz dažādu iemeslu. Parasti tie veidojas ilgā vai ļoti ilgā periodā un tāpēc ir īpaši noturīgi. Bieži vien šie iemesli apziņā ir iesakņojušies tik dziļi, ka citas tautas skaistuma etalonus mēs varam uzskatīt par īstiem izkropļojumiem.

Lai arī cik tas nebūtu dīvaini, bet skaistuma etaloni nemainās tikai līdz ar gadu desmitiem vai kilometru tūkstošiem. Šodien, vienas pilsētas robežās varam atrast dažādas diametrāli pretējas izpratnes par to, kas ir skaisti. Visbiežāk tas skar tieši to, kā mēs ģērbjamies. Šīs atšķirības, ko sauc par modi vai stilu, var mainīties pat vairākas reizes gadā. Attieksme pret to, kāds ir skaists ķermenis, mainās ilgākā laika posmā, bet arī tas nepārtraukti notiek.

Cilvēki ir piedzīvojuši laikus, kad par skaistiem tika uzskatīti drukni un apaļīgi, vai tievi un slimīgi, ar mazām izkropļotām pēdām, šķībām acīm vai deformētiem galvaskausiem. Cilvēki sociālā statusa, skaistuma un veselības dēļ bija gatavi nemazgāties gadiem ilgi. Tas, iespējams, attiecās uz pagātni, bet kā ar tetovējumiem un ādas caurduršanu mūsdienās? Āzijā balta āda joprojām skaitās īpaši skaista, bet rietumos cilvēki tērē lielu naudu, lai kļūtu brūni un atbrīvotos no šī skaistuma etalona.

Lai varētu sekot vai pretoties kādam noteiktam stereotipam, ir jāsaprot, kā un kāpēc tas radies. Vēlaties kļūt tikpat tievi, kā balerīna vai modele? Vispirms padomājiet, kāpēc viņas tādas ir, un vai Jums ir kas kopīgs? Piemēram, kāpēc balerīnas ir tik tievas? Domājat, ka tas ir dēļ graciozitātes. Nē, arī apaļīgās meitenes var būt graciozas un apveltītas ar spēju burvīgi kustēties. Būtiskāk ir tas, ka belerīnas partnerim ir jāspēj konkrētā dejotāja ne tikai smuki pacelt, bet arī veikli uzmest gaisā un tikpat veikli noķert. Tā tas notiek praktiski bez apstājas, pusotras stundas garumā. Skaidrs, ka sastrādāties ar 45 kilogramīgu balerīnu ir «vieglāk» nekā ar 60 kilogramus smagu. Nu un tāpēc, ja vien balerīna grib būt kas vairāk, nekā fona dejotāja, viņai nākas būt «vieglai».

Katram pašam jāpieņem lēmums, vai un kāpēc viņš vēlas mainīties. Vai nu tā ir vēlme kādam līdzināties, vai arī tās ir izmaiņas savas dzīves uzlabošanas nolūkā. Varbūt izmaiņas vēlamies tikai tāpēc, ka labi ir tas, kā nav mums? Atcerieties, katras izmaiņas rada gan pozitīvas, gan negatīvas sekas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu