Latvieši īstenojuši pasaulē pirmo cilvēka lēcienu no drona

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvieši īstenojuši pasaulē pirmo cilvēka lidojumu ar dronu lielā augstumā un lēcienu no tā. 12. maijā «Aerones» radītais 28 motoru drons pacēlis izpletņlēcēju Ingu Augstkalnu 330 metru augstumā, no kurienes tika veikts plānots lēciens un piezemēšanās ar izpletni.

Kā portālu «Apollo» informē uzņēmuma pārstāvji, veiksmīgi īstenotais sasniegums parāda drona tehnoloģijas uzticamību un celtspēju, kas apliecina neierobežotās iespējas tā pielietošanai cilvēku glābšanas darbos, ugunsdzēšanā, transportēšanā, kā arī sportā un izklaidē.

Projekta idejas autors un izpletņlēcējs Ingus Augstkalns: «Emocijas ir fantastiskas. Gan jūtot, cik viegli un ātri drons cēla, gan tāpēc, ka Latvija sevi pierāda tehnoloģiju inovācijās. Ir skaidrs, ka piedzīvosim arvien nozīmīgāku dronu pielietošanu mūsu ikdienā. Pilnīgi noteikti arī mani draugi lēcēji visā pasaulē būs sajūsmā par jaunajām iespējām. Aizraujošā laikā dzīvojam.»

«Aerones» galvenais inženieris un drona pilots Jānis Putrāms: «Jau drīzā nākotnē mūsu tehnoloģija glābs cilvēku dzīvības, palīdzēs dzēst ugunsgrēkus un veiks citus izaicinošus un nozīmīgus darbus. Ar šo projektu mēs parādam, ka esam gatavi nopietniem uzdevumiem darba un sporta sfērās.»

Lēciens tika veikts Māļos, Amatas novadā, sadarbojoties ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (LVRTC), kura 120m agstais komunikāciju tornis tika izmantots kā platforma lēcējam.

Lai mazinātu potenciālos riskus, drons uzņēma lēcēju no 120m augstā torņa un pēc tam pacēlās lēcienam paredzētajā augstumā. Lēciena sagatavošanā lecēju asistēja LVRTC augstkāpēji.

Gatavošanās ilga sešus mēnešus, kuru laikā tika palielināta drona celtspēja līdz 200kg un veikta virkne testu, ieskaitot lidojumus ar lēcēju virs upes Daugavas.

«Aerones» ir Latvijā radīts dronu tehnoloģijas uzņēmums, kas orientējas uz augstas celtspējas dronu izstrādi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu