Ananass nejauši kļuvis par modernās mākslas muzeja eksponātu

Apollo.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: @LloydJack16

Ziņu aģentūra «UPI» vēsta, ka divi kādas Skotijas koledžas studenti, lai izjokotu modernās mākslas muzeja darbiniekus un apmeklētājus, uz tukša galda novietojuši ananasu. Liels bija viņu pārsteigums, kad dažas dienas vēlāk viņi šo pašu ananasu varēja apskatīt stikla vitrīnā - kā muzeja izstādes eksponātu.

Asprātīgā joka autori ir 22 gadus jaunie Skotijas koledžas studenti – Džeks Loids (Jack Lloyd) un Grejs Ruairijs (Gray Ruairi), kuri apmeklēja «Look Again» festivālu Robert Gordon Universitātē Aberdīnā, Skotijā. Mēnesi ilgā festivāla mērķis ir izmantot moderno mākslu, lai rosinātu apmeklētājus spriest par objektiem, ar ko ikdienā saskaras vidējais Skotijas iedzīvotājs.

Acīmredzot pusotru dolāru vērtais ananass bija ieguldīto līdzekļu vērts, jo kļuva par interneta sensāciju uzreiz pēc tam, kad Džeks vietnē «Twitter» publicēja muzejā novietotā ananasa attēlu ar parakstu: «Es radīju mākslu», ziņo «UPI».

«Mums nebija ne jausmas, kā ananass nonācis stikla vitrīnā, tāpēc nodomājām, ka to tur ielikuši nepieredzējuši muzeja darbinieki,» žurnālistiem skaidroja Džeks, «mēs nespējām noticēt savām acīm, ka mūsu mazais, jaukais lielveikala ananass ir kļuvis par pasaules zvaigzni.»

Tomēr ceturtā kursa biznesa programmas students izdevumam «The New York Times» atzina, ka stikla vitrīnā esošajam ananasam ir simboliska nozīme, neskatoties uz to, ka tas bija joks.

«Šis ananass simbolizē Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības. Tas ir vientuļš, nošķirts no ārpasaules, cenšas izdzīvot,» piebilda Džeks.

Līdzīgi kā ar jebkuru mākslas darbu, tā skaistums slēpjas vērotāja acīs. Daži modernās mākslas piekritēji uzskata, ka ananass kļuvis par muzeja eksponātu dēļ savas slavas internetā, savukārt citi tam nepiekrīt, uzsverot modernās mākslas banalitāti.

Šis atgadījums atsauc atmiņā līdzīgu pārpratumu modernās mākslas izstādē Sanfrancisko, 2013. gadā, kad divi pusaudži, vīlušies izstādē, uz grīdas nolika lasāmās brilles. Dažas minūtes vēlāk, galerijas apmeklētāji bija ielenkuši brilles, komentējot to jēgu un fotografējot tās. Šie attēli arī kļuva par interneta sensāciju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu