Olu krāsošana visās varavīksnes krāsās (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Lieldienu olu krāsošanā katram ir sava ierastā tehnika. Cits tās sametīs sīpolu mizās, cits rūpīgi sies klāt dažādus zaļumus, putraimus vai citus nieciņus, cits rotājumus skrāpēs ar adatu, cits tos pielīmēs, vēl kāds izmantos ķīmiskās krāsvielas. Tomēr arvien biežāk atgriežamies pie dabas veltēm, tālab šoreiz par krāsu spektru, ko gūsim, vārot olas dabīgajos produktos. Bet, mīlīši, būs drusku jāpiepūlas; ar to, ka iemetīsiet katliņā dažas sīpolu mizas vai kafijas pupiņas, nebūs līdzēts! Jārēķinās ar pacietību!

Ar dabas materiāliem varam iegūt 12 krāsas un to sajaukumus

Sarkanas olas varam iegūt ar sarkanajām bietēm. Puslitru sarkano biešu sulas savāra ar 2 ēd.k. etiķa, klāt pievārot arī olas, un ļauj tām pāris stundu sakrāsoties. Sarkanu krāsu vēl piešķir avenes, dzērvenes, dzērveņu, arī vīnogu sula un asinszāle.

Savukārt sarkanbrūno var iegūt, olas iekrāsojot ar alkšņu mizām.

Brūnas olas iegūsim no melnās tējas novārījuma vai sīpolu mizām. Toņu dažādībai šo mizu novārījumam var pieliet melleņu sulu. Savukārt kafijas novārījums (100 g smalki samaltas kafijas uz litru ūdens), kas lēnām uzvārīts, dos pauteļiem gaišu brūnumu.

Zaļganbrūnas čaumalas iekrāsosies no samteņu ziediem: kaltētas samtenes ar ūdeni jāsavāra jau dienu pirms krāsošanas, lai labi ievelkas. Dzīvīgi zaļu toni olām piešķirs rudzu zelmenis, pelašķi vai piparmētras.

Zaļgandzeltenas olas varēs celt galdā, ja izmantos bērzu lapas. Novārījumu gatavo no jaunām vai kaltētām bērzu lapām. Tās aplej ar ūdeni un kārtīgi nostādina. Olas tajā vāra 10 minūtes. Šādu nokrāsu var iegūt arī no dzeltenām ābolu mizām un kumelītēm (8 ēd. k. kumelīšu ziedu pārlej ar litru verdoša ūdens un pusstundu ļauj ievilkties). Novārījumu izkāš caur sietu, ieliek tajā jau vārītas olas un atstāj uz pāris stundām.

Saules dzelteno krāsu piešķirs kurkuma. 3 ēd. k. kurkumas uzvāra ar puslitru ūdens. Tur ieliek olas un ļauj vairākas stundas iekrāsoties. Līdzīgi rīkojas ar valriekstu čaumalām: saberž 2 ēd. k. šo čaumalu un savāra puslitrā ūdens. Novārījumā uz pāris stundām ieliek karstas olas. Dzelteni iekrāsos arī pūpolu zari ar mizu, seleriju vai ķimeņu sēklas, tāpat kliņģerīšu ziedi vai liepziedu tēja.

Gaiši dzeltenu toni piešķirs apelsīnu vai citronu mizas, nātru vai spinātu lapas, tāpat burkāni un ābeļu zariņu mizas. Zariņus nomizo, mizu iekšpusītes iekasa katliņā ar ūdeni un pusstundu vāra.

Foto: Edijs Pālens / LETA

Zilpelēkas olas būs no mellenēm.

Jāatceras gan, ka pēc krāsošanas nedrīkst slaucīt vēl nenožuvušās olas, jo var nobrukt skaistā krāsa.

Derēs arī melleņu vai upeņu ievārījums (kompots). Olas tajā vāra aptuveni 10 min. un, lai iegūtu košāku krāsu, tikpat ilgi ļauj ievilkties. Interesanti, ka zilas olas iekrāsos sarkanie kāposti. Sīki sakapātu kāpostu uz nakti iemērc puslitrā ūdens, kam pievienotas 6 ēd. k. etiķa. No rīta šķidrumā ieliek jau izvārītas olas.

Violetā krāsa veidosies no violeto sīpolu mizām. Ļoti daudz šo sīpolu mizu iepriekš pusstundu novāra un tikai tad tur liek vārīties olas. Arī aroniju sula rada violeto toni, ja uzvāra puslitru sulas un uz pāris stundām ieliek tajā olas, lai iekrāsojas. Ja nav žēl tik gardas tējas, violetas olas var iegūt no tējas Karkade.

Ar ko izraibināt?

Protams, raibuma iegūšanai iepriekš samitrinātas olas var apviļāt putraimos, rīsos u.c. Lai pieliktie rotājumi turētos, krāsojamo satin lupatiņās. Olas pirms krāsošanas var izraibināt ar sveces parafīnu vai etiķi, tad apstrādātās vietas neiekrāsosies.

Piebildīšu, ka

krāsot var ne tikai olu čaumalas, bet arī pašas olas. To gan var darīt, tikai izmantojot dabiskās krāsas.

Olas apmēram 3 min. vāra, izņem laukā un dažviet čaumalu pārdur ar adatu. Tad turpina vārīšanu. Rezultātā olai būs ne vien, piemēram, zila čaumala, bet arī saturs. Interesanti! Protams, ja nav vēlmes ķimerēties ap ilglaicīgo krāsu vārīšanu, var likt lietā līmi un fantāziju.

Olas var aplīmēt ar pūpoliem, makaroniem, arī mazām pērlītēm, spīgulīšiem vai papīra aplikācijām u.c. interesantām lietiņām. Iespēju ir ļoti daudz.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu