Abortu aizliegums ir sievietes tiesību pārkāpums (213)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirms pāris dienām notikušās konferences «Es gribēju dzīvot. Aborts - medicīniska manipulācija vai bērna noslepkavošana» dalībnieki gatavojās iesniegt Saeimā priekšlikumu veikt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, nosakot, ka ikvienam bērnam no ieņemšanas brīža ir neatņemamas tiesības uz dzīvību un attīstības aizsardzību. Kā šāda potenciāla likuma pieņemšanu vērtē speciālisti?

Daktere Dace Matule
Daktere Dace Matule Foto: LETA

Daktere uzsver, ka, nekonsultējoties ar ārstiem un cilvēktiesību speciālistiem, šādu likumprojektu nemaz nevar iesniegt. «Tas ir rupjš cilvēktiesību un sievietes tiesību pārkāpums, un no medicīnas viedokļa tā ir sievietes reproduktīvā izvēle! Es nerunāju par to, ka aborts - tas ir labi vai slikti, jo tā jebkurai sievietei ir grūta izvēle,» teic dr. Matule, vēl norādot -

ja šāds likums gadījumā tiks pieņemts, Latvija «izcelsies» uz citu valstu fona,

un piebilstot - ja kas tāds notiks, var nonākt pat tiktāl, ka sāksies ārstu (abortu veicēju) un sieviešu vajāšana.

Viņasprāt, drīzāk šiem aktīvistiem vajadzētu runāt par profilaksi, izglītību, kontracepciju, nevēlamu grūtniecību un tās radītajām sekām, nevis pieņemt tik radikālus lēmumus. «Aborti ir bijuši un būs, un, ja vien pameklē literatūrā, tā ir 3000 gadu sena problēma,» atgādina mediķe.

Katoļu baznīca sievietes tiesības augstu nevērtē

Priesteris Andris Kravalis
Priesteris Andris Kravalis Foto: katedrale.lv

«Katra nevainīga cilvēka neatņemamās tiesības uz dzīvību ir pilsoniskās sabiedrības un tās likumdošanas sastāvdaļa, un šīs tiesības ir jāatzīst un jāievēro. Katram cilvēkam ir tiesības uz dzīvību un fizisko neaizskaramību no tā ieņemšanas brīža līdz pat nāvei,» uzsver priesteris, piebilstot: Baznīcas uzdevums ir uzticīgi interpretēt Dieva likumu, un aborta jautājumā tā vēlas atgādināt ka aizstāv dzīvību un dara visu, lai to nosargātu.

«Sabiedrībai ir jāuzdod jautājums, kas noved cilvēkus līdz lēmumam par abortu, ko mēs katrs varam darīt, lai pieņemtu dzīvību

un nodrošinātu tai iespēju augt un attīstīties. Un vēl: nevajag vienmēr vainot sievieti, ja viņa vēlas veikt abortu; bieži apkārtējie cilvēki ir vainīgāki nekā sieviete,» ir pārliecināts priesteris.

Psihoterapeits: ar aizliegumu neko nepanāksim

Psihoterapeits Aivis Dombrovskis
Tikpat lakonisks ir psihoterapeits Aivis Dombrovskis, norādot:

«Ar aizliegumu neko nepanāksim.

Protams, aborts nav nekas labs, taču ar varu aizliegt abortus nevaram. Ja tas notiks, sāksies «kaktu» abortu uzliesmojums, sievietes abortus veiks pa kluso un izmantos tādas metodes, lai atbrīvotos no nevēlamā augļa, kas radīs risku ne tikai viņu dzīvībai un veselībai. Nav jau noslēpums, ka, ar t.s. tautas metodēm mēģinot atbrīvoties no embrija vai mākslīgi izsaucot abortu, bērns var piedzimt ar veselības problēmām, un ne tikai...»

Kur speciālists, pie kura pēc palīdzības bieži vēršas sievietes, kurām nācies veikt abortu un kuru dzīvē šis lēmums atstājis smagas sekas uz visu mūžu, redz šā jautājuma risinājumu? «Ir jāmaina domāšana!» Dombrovskis ir strikts, uzsverot - acīmredzot, lai gan skolās ir veselības mācība, šajās stundās jaunieši netiek pietiekami izglītoti.

«Labākajā gadījumā viņiem māca, ka ir jāizsargājas, taču acīmredzot diemžēl nemāca to, kas ir dzīvība, bērns, aborts.

Runājot līdzībās: ja mana mašīna nekustas ne no vietas, vai nu tā ir salūzusi, vai es esmu slikts šoferis. Tā arī, runājot par šo tēmu: šķiet, speciālisti, kam vajadzētu par šīm lietām runāt un izskaidrot, kaut ko nedara pareizi.»

Saeimas deputāts: bērna piedzimšana nav dzīves sabrukums

Saeimas deputāts Ingmārs Čaklais
Saeimas deputāts Ingmārs Čaklais Foto: no personiskā arhīva / draugiem.lv

Čaklais arī atklāj, ka divi bērni viņa ģimenē dzimuši plānoti, divi - laika ziņā neplānoti. «Nebija tā, ka mēs ar sievu spriestu - tagad ir pietiekami labi materiālie apstākļi, tādēļ varam atļauties laist pasaulē bērniņu. Un nekad neesam apsprieduši variantu par abortu!» Ingmārs dedzīgi teic, atgādinot, ka pirms gadiem trim viņš pat rīkojis konferenci «Kālab latvietim dzimt?», aicinot konferences dalībniekus izteikt argumentus par un pret bērna laišanu pasaulē. «Kad man vajadzēja atbildēt uz šo jautājumu, es teicu, ka

bērni manu ikdienu padara interesantāku, viņi mani smīdina, un es viņos redzu attīstību,»

pauž deputāts, uzsverot - ja valsts grib risināt dzimstības jautājumu, nav neviena argumenta, kā pārliecināt cilvēkus par bērna laišanu pasaulē un kā varētu veicināt dzimstību. «Ir jārunā par argumentiem un to, ka neviens neko negarantē. Taču aborts tiešām nav nekāds risinājums,» pauž Ingmārs Čaklais.

Ministre norāda uz sievietes tiesībām

Veselības ministre Ingrīda Circene
Veselības ministre Ingrīda Circene Foto: LETA

Atsevišķās valstīs mēģināja ierobežot sievietes iespēju saņemt informāciju, konsultēties ar ārstu un, piemēram, aizliegt abortus. Analīze pierādīja - tajās valstīs, kur nav pieejama kontracepcijas konsultācija un aizliegti aborti, katastrofāli pieaug sieviešu mirstība no nelegālajiem abortiem.

Mēs atkal atgriežamies pie veselības mācības. Mums ir jāinformē jaunieši, ka abortiem nav jābūt.

Jauniešiem jāmāk plānot sava dzīve bez abortiem.

Viņiem ir jāzina anatomija, fizioloģija un iespējas izsargāties. Informācija ir tā, kas novērš abortus pilnībā. Mums jāstrādā pie tā, lai abortu vienkārši nebūtu.»

Jautāta, vai tas ir reāli, ministre atbildēja: «Protams. Ja mēs mācīsim jaunieti, kā dzīvot, un viņš zinās, kā to darīt, tad vienu vai otru reizi varēs gadīties nejaušība, bet mums ir jādod cilvēkiem iespēja izvairīties no abortiem. Esmu absolūti pret abortiem, bet mums ir jāsaprot arī sievietes tiesības, cilvēktiesības. (..) Mūsu mērķis – lai sabiedrībā nav neviena aborta.» Viņa gan nevarēja pateikt, kad tas varētu būt.

Komentāri (213)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu