Valsts šogad apmaksās vairāk mākslīgo apaugļošanu, nekā plānots (58)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Šogad no valsts budžeta līdzekļiem medicīniskās apaugļošanas procedūras tiks apmaksātas 400 pacientiem plānoto 275 pacientu vietā.

Kā ziņots, valdība šodien vienojās piešķirt Veselības ministrijai (VM) papildu 5,2 miljonus latu neatliekamu pasākumu nodrošināšanai 2013.gadā, tostarp 198 285 latus papildu 125 medicīnisko apaugļošanu veikšanai un apaugļošanas procesā nepieciešamo medikamentu kompensācijai šiem pacientiem.

VM rīcībā esošie dati liecina, ka šogad līdz 30.jūnijam Latvijā veiktas 153 valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas, bet rindā uz pakalpojuma saņemšanu gaida ap 1200 pacientu. Jāpiebilst gan, ka

valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu Latvijā sniedz četras klīnikas un pacients var reģistrēties rindā vairākās klīnikās uzreiz.

Tomēr katram pacientam tiek plānots viens ārstniecības kurss un viena medicīniskās apaugļošanas manipulācija.

VM šodien valdībā prezentētajā ziņojumā par papildu nepieciešamo finansējumu veselības aprūpes nozarei 2013.gadā norāda, ka ņemot vērā rindā esošo pacientu skaitu un ārstniecības iestāžu iespējas palielināt sniegto pakalpojumu apjomu, šajā gadā valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu ir iespējams veikt vēl papildu 125 pacientiem.

Vienas medicīniskās apaugļošanas procedūras izmaksas ir aptuveni 700 lati, bet kompensējamo zāļu izdevumi 886,28 lati, skaidro ministrija.

Kā ziņots, valsts ir iesaistījusies neauglības problēmu risināšanā kopš 2012.gada 1.septembra, apmaksājot medicīniskās apaugļošanas procedūru sievietēm vecumā līdz 37 gadiem.

Iespēja veikt valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu tiek nodrošināta četrās Latvijas ārstniecības iestādes - klīnikā SIA «VASU», SIA «Reproduktīvās medicīnas centrs «Embrions«», klīnikā SIA «Ava-Clinic» un SIA «Klīnika EGV».

Līdz 2012.gada beigām paredzēto 50 valsts apmaksāto medicīniskās apaugļošanas procedūru vietā tika veiktas 55, un 16 sievietēm iestājusies grūtniecība, iepriekš informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Līdz šim VM budžetā mākslīgās apaugļošanas procedūrām bija piešķirti 689 500 latu, trijos gados paredzot apmaksāt kopā 985 manipulācijas. Līdz 2012.gada beigām bija paredzēts veikt 50 medicīniskās apaugļošanas procedūras, šogad, kā minēts, bija plānotas 275 procedūras, bet 2014.gadā tiek plānotas 660 procedūras.

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu