Sargi bērnu: marinē ar 9% etiķi! (31)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iestājoties rudenim un aktīvi sākoties marinēšanas sezonai, katru gadu Bērnu slimnīcā nonāk bērni, kuri iedzēruši 70% etiķa esenci, gūstot smagus un nereti neatgriezeniskus barības vada un gremošanas trakta bojājumus. Lai mazinātu šo gadījumu skaitu, ārsti un pārtikas tehnologi aicina marinēt droši, izmantojot 9% etiķi, un piedāvā iepazīties ar «Marinēšanas špikeri».

70% etiķa esence plaši tiek izmantota marinādes pagatavošanai un ilgu laiku tirdzniecībā bija pieejama kā parasts pārtikas produkts. Pēc vairāku gadu diskusijām kopš 2010. gada 1. janvāra 70% etiķa esence pārtikas veikalos vairs nav pieejama. Taču cilvēki turpina to iegādāties neoficiāli vai izmanto iepriekš veidotos etiķa esences krājumus un turpina marinēt gurķus pēc ierastās metodes un receptes.

Diemžēl ne visos gadījumos pievēršam pietiekamu uzmanību bērniem, kā arī, kur tiek novietotas un glabātas etiķa esences pudeles, kas ir ļoti bīstamas. Tādēļ aicinām mācīties marinēt droši, proti, receptēs iekļauto 70% etiķa esenci aizstāt ar 9% etiķi. Sadarbībā ar «Spilvas» pārtikas tehnologiem esam izveidojuši infografiku – «Marinēšanas špikeri», kas palīdzēs atrast īstās etiķa proporcijas, vienlaikus saglabājot ierasto marinādes un konservu garšu.

«Spilvas» ražošanas direktore Egita Bērziņa uzsver: marinādes un dārzeņu konservējumu kvalitāti neietekmē etiķa esences aizstāšana ar 9% etiķi. Ar tā palīdzību tāpat ir iespējams pagatavot gardus dārzeņu konservus, saglabājot vasaras veltes arī ziemas mēnešiem. Viss, kas ir nepieciešams, – jāievēro pareiza etiķa un ūdens proporcija.

Bērnu slimnīcas ķirurgs Olafs Volrāts saka: «Barības vada ķīmiskie apdegumi ir smaga sadzīves trauma, ko biežāk iegūst bērni vecumā no viena līdz trīs gadiem. Ārstēšanas process ir garš un rada gan fiziskas, gan emocionālas ciešanas bērnam, un nereti barības vada apdeguma rezultātā mainās bērna turpmākās dzīves kvalitāte.»

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu