Vai tava skolēna darba vieta ir viņa veselībai nekaitīga? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sākoties jaunajam mācību gadam, Veselības inspekcija vēlas pievērst vecāku uzmanību dažādām prasībām, kas ir jāievēro vispārizglītojošajās skolās, lai izglītības iestāde būtu sakārtota un bērnu attīstību veicinoša vide.

  • Mēbeles mācību telpās: iestādes mēbeļu augstumam (skolēna galdam un krēslam) ir jābūt atbilstošam skolēna augumam1. Sēžot augumam nepiemērotās mēbelēs, tiek traucēta pareizas stājas attīstība, rodas muskuļu sasprindzinājums, kas var izraisīt galvassāpes, savukārt sēdēšana neērtā pozā – nogurumu.

  • Telpu apgaismojums: mācību telpās jānodrošina dabiskais (logu) un mākslīgais apgaismojums. Telpās bez dabiskā apgaismojuma var ierīkot tualeti, dušas vai garderobi. Apgaismojumam ir jābūt pietiekami intensīvam un vienmērīgam, ir jānodrošina tāfeles apgaismojums bez atstarošanās. Mācību telpā, kur logi ir izvietoti dienvidu pusē, tos aprīko ar saules aizsargierīcēm (žalūzijas, aizkari).

  • Plaukti mācību grāmatu uzglabāšanai: pārliecinieties, ka mācību iestādē skolēniem ir nodrošināta iespēja glabāt nepieciešamās lietas, piemēram, individuāli slēdzami skapīši vai plaukti mācību grāmatu glabāšanai, lai grāmatas un citus smagus mācību piederumus nav ikdienā jānēsā somā. Jaunāko klašu skolēnu vecākus aicinām pārliecināties, ka bērns nepiepilda skolas somu ar liekiem, smagiem priekšmetiem, kas mācībām nemaz nebūs nepieciešami.

  • Telpu mikroklimats: minimālajai pieļaujamajai gaisa temperatūrai mācību telpās, aktu zālē, sporta zālē, garderobē un tualetēs jābūt 18 oC. Izglītības iestādēs mācību telpas jāvēdina regulāri – pēc katras mācību stundas. Ja bērns mājās stāsta par nogurumu, galvassāpēm un grūtībām koncentrēties mācību stundu laikā, pievērsiet tam uzmanību – šīs sajūtas var liecināt, ka mācību telpas netiek pietiekoši bieži vēdinātas. Šajā gadījumā vecāki var vērsties pie skolas vadības, lai sarunu ceļā vienotos, ka telpas tiek vēdinātas regulāri.

  • Medicīniskā palīdzība: pārliecinieties, ka izglītības iestādē ir medicīnas māsa vai kāds cits pirmās palīdzības sniegšanai apmācīts darbinieks, kā arī pieejami medicīniskie pakalpojumi profilaktiskai veselības aprūpei.

  • Izglītības iestādes tualetes telpas: pārliecinieties, ka skolā audzēkņiem ir iespēja nomazgāt rokas un ka tualetes ir aprīkotas ar papīru vai salvetēm, ziepēm, roku nosusināšanas līdzekļiem (dvieļi, salvetes vai elektriskais roku žāvētājs). Atgādiniet bērniem, ka regulāra roku mazgāšana (pēc tualetes apmeklējuma, pirms ēdienreizes, atgriežoties mājās no skolas) ir svarīgs profilaktisks pasākums, lai izvairītos no saslimšanas ar kādu no infekcijas slimībām.

Rūpējieties par skolēna veselībai nekaitīgu mācību vidi arī mājās – nodrošiniet skolēnu augumam atbilstošas darba mēbeles, parūpējieties par dabisko un mākslīgo apgaismojumu un labu psihoemocionālo klimatu.

Papildus atgādinām par prasībām, kas jāievēro pirmsskolas izglītības iestādēm un citām bērnu pieskatīšanas vietām (bērnu pieskatīšanas centriem, rotaļu/nodarbību centriem u.c.). Apmeklējot bērna pirmsskolas izglītības iestādi vai citu audzināmā pieskatīšanas vietu, pievērsiet uzmanību telpu un to aprīkojuma tīrībai, mēbeļu tehniskajam stāvoklim. Pārbaudiet, vai tualetē ir nodrošināti higiēnas piederumi (jābūt roku mazgātnēm, klozetpodiem vai sēdpodiem ar individuālo marķējumu, tualetes papīram vai salvetēm, roku mazgāšanas un nosusināšanas līdzekļiem). Pievērsiet uzmanību arī izlietnes augstumam – pārliecinieties, ka bērns to var sasniegt.

Atcerieties, ka pakalpojuma sniedzējam ir pienākums neuzņemt bērnus ar šādām infekcijas slimību pazīmēm: caureja, vemšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra, ādas, gļotādas vai acu ābolu dzelte, infekciozas izcelsmes izsitumi u.c.

Apmeklējot pirmsskolas izglītības iestādi vai citu bērnu pieskatīšanas vietu, pārliecinieties arī, ka teritorijas daļa, ko izmanto bērni, ir iežogota. Bērnu rotaļu zonā uzstādītajām ierīcēm un konstrukcijām ir jābūt stabilām, zem visa rotaļu laukuma aprīkojuma ir jābūt pamatnei, kas mīkstina piezemēšanos vai varbūtējo kritienu (piemēram, smiltis, smalkā grants, gumijas segums). Ierīcēm nedrīkst būt atskabargu, asu, nelīdzenu malu, spraugu vai bojājumu. Bērnu rotaļlietām pirmsskolas izglītības iestādē jābūt tīrām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu