Sievietēm svarīgi būt koptām un skaistām, vīriešiem - materiāli nodrošinātiem (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sievietēm ir svarīgi būt koptām un skaistām, kā arī rūpēties par ģimeni, bet vīriešiem - materiāli nodrošināt sevi un ģimeni un ieņemt augstu stāvokli sabiedrībā, liecina «Latvijas faktu» pētījums par stereotipiem, kas veikts Sabiedrības integrācijas fonda projekta ietvaros.

Atbildot uz jautājumu, kas mūsdienās svarīgāk ir vīrietim un kas sievietei, lielākās atšķirības parādījās punktos: būt skaistam, koptam un patikt citiem - 40% pauduši viedokli, ka tas ir svarīgi sievietēm, bet vīriešiem 0,9%; rūpēties par ģimeni un bērniem - 37,7% aptaujāto domā, ka tas ir svarīgi sievietēm, bet 2,3% pauž viedokli, ka tas ir svarīgi vīriešiem.

Savukārt 41,2% sabiedrības uzskata, ka nodrošināt materiāli ģimeni un sevi ir svarīgi vīrietim, bet 8,4% - ka tas ir svarīgi sievietēm. 32% uzskata, ka vīriešiem mūsdienās ir svarīgi ieņemt augstu stāvokli sabiedrībā, salīdzinot ar 6% aptaujāto, kas domā, ka tas mūsdienās ir svarīgi sievietēm.

Kampaņa «Līdzvērtīgas iespējas» tiek īstenota Eiropas Kopienas projekta ietvaros, lai sekmētu sabalansētu sieviešu un vīriešu pārstāvniecību ekonomisko lēmumu pieņemšanā Latvijā un samazinātu sabiedrībā esošos mītus par dzimumu lomām un to ietekmi uz atalgojumu, karjeras izaugsmi un profesijas izvēli. Projektu īsteno Sabiedrības integrācijas fonds.

Andrejs Alksnis

BALDONES ŠMIDTA TELESKOPAM DRĪZ BŪS PUSGADSIMTS

(Nobeigums)

Šmidta teleskopa montāžas dienasgrāmata: 1. jūl. – 24. sept. 1966.

17. aug. Tubusam piestiprina rasas aizsargu. Filmēju ar 16 mm un 8 mm krāsaino.

Jātīra kupola telpas grīda, jo tālāk jāmontē vienīgi optika.

18. aug. Krāso rasas aizsarga sabojāto malu, velk kabeļus rasas aizsargā. Gekišs labo sabojāto kupola aizvara spārnu. Izrādās, ka gar margām strīķējas arī otrs spārns, ja sprauga pagriezta uz NW. Beidzot ierodas (14:30) arī Ik-s paskatīties uz Šmidta teleskopu. Izstāstu, ka jāpārstrādā pamata pārsegšanas projekts, jātaisa kāpnes kupolā un ūdens notekas spraugas aizvariem.

Direktors Spuļģi aizlaiž uz sacīkstēm līdz 8. sept.

17470026.JPG

19. aug. namdari taisa stalažas, lai izurbtu caurumus tubusa galā prizmas nodrošināšanai pret izkrišanu, kad prizmu griež, izmainot pozīcijas leņķi. Urbj caurumus.

Fotografēju ar Mir-1, trīs uzņēmumi.

Jumiķis cauruļu likšanu pabeidzis un strādā pie automašīnas.

20. aug. [Bojātā sūkņa vietā] jaunatsūtītajam eļļas sūknim gatavo piestiprinājumu. Atstāju direktoram ziņojumu par būvdarbiem, kas vēl jāizpilda Šmidta paviljonā.

22.-24. aug. Vācieši liek caurules eļļas sūkņiem un katliem. Gatavo polārās ass dzinēju mehānismu. Līst lietus, ūdens ienācis pa spraugu kupola telpā. 24. aug. ierodas direktors, vēlāk [ZA] prezidents.

25. aug. Līst, korekcijas plati nevar montēt. Montē polārās ass griešanas mehānismu.

26. aug. Pieliek korekcijas plati un prizmas aizvietotājsvaru.

27. aug. Celtnieki prasa krānu uz 2-3 dienām. Sarunājam ar Denštedtu un Zavadski, ka krāns otrdien-trešdien būs pavisam brīvs.

Runāju pa telefonu ar Andersonu, ka jāturpina Šmidta nepabeigtie darbi un jāsaved kārtībā kanalizācija. Esot grūtības ar santehniķiem.

Ieradies otrs [vācu] elektriķis. Telegramma sūtīta no Mašpriborintorg, bet Rīgā neviens nav iepriekš zinājis.

Pārbauda kupola āķa celtspēju, izmantojot spoguļa un tā ietveres kastes (kopā 2010 kg).

Noņem spoguļa apsedzi. Īstenībā jāņem rokām ar trim turētājiem. Atver spoguļa ietveres kasti. Ietverē vēl jāizurbj caurumi, lai papildus pieliktu trīs pretsvarus, kas līdzsvaro prizmas griešanas laikā lietojamos turētājus.

Filmēju ar 8 mm 45 ГОСТ 2,8 un Zenit 22 DIN 3,5 1/60 1/30.

Ventilācijas telpā no griestiem pil ūdens. Liku Dāboliņam aizgriezt ūdensvadu, stāvvads laiž cauri ūdeni.

Uzņēmu Šmidtu ar «Komsomoļec» un krāsu UT 16 mm filmu.

29. aug. 66. Atver kasti (ārējo), kur iekšā spogulis. Atver lūkas, un lielo kasti ar plēvi un zāģu skaidām nolaiž lejā pagrabā aluminizācijas telpā.

Lūku vākiem slikts āķu stiprinājums. Augšējai lūkai nav nostiprināti un noblīvēti arī sāni un nav pietiekama siltumizolācija.

Izceļ no kastes spoguļa ietvaru. Filmēju ar 8 mm 45 ГОСТ 5,6 un 8.

30. aug. Spoguļa turētāju apgriež ar iekšpusi uz augšu, lietojot divus Flaschenzug’us [trīšus], izņem sānu turētājus, uzliek uz t.s. štempeļa (balsta).

Atver spoguļa iekšējo – mazo kasti, uzliek aizmugures turētājus, uzliek uz spoguļa turētāja. Spogulim divās vietās malā ir melni 1 kap. lieli plankumi, virsa noputējusi.

Sagatavo celšanas ierīci spogulim, krāso slēdža lapas, kas apsūbējušas, ar ko baltu.

Līventāls liek līstes slēdžu skapja malās.

Filmēju ar 16 mm, 8 mm 45 ГОСТ un Zenit 22 DIN Deko. Uzņemta viena 15 m un iesākta viena 15 m un vēl daļa no agrāk iesāktas.

31. aug. [esmu] Rīgā.

17470034.JPG

1. sept. Viens elektriķis montē pievadus teleskopa dienvidu balsta galā. Filmē Geistards [Zinātņu akadēmijas kinoamatieru studijas vadītājs]. Es fotografēju kasetes turētāja daļas. Filmēju ar 16 mm, pabeidzu filmu.

2. sept. Ieliek kasetes turētāju tubusā. Pārbaudu, kā notiek kasetes un filtru rāmja ielikšana. Konstatēju, ka komplektā ir filtri BG3, RG1, GG5, OG5, BG12, RG2, UG1, GG13 un platīna pusfiltrs, kā arī divi filtru rāmji.

Pārbaudu ar vecām Krimas platēm 24x24 cm, vai tās iztur liekumu: 1,75 mm plate nelūst.

Parādu Ārijai, kā filmēt ar 16 mm kameru, kad montēs spoguli, arī Rabinovičs ir klāt. Lūdzu Jumiķi būt klāt pie spoguļa ielikšanas. Krānu atlaižam, tam jāatgriežas nākamās nedēļas beigās, lai noņemtu Flaschenzug’u – trīsi.

5.-9. sept. [esmu komandējumā] Krimā. Pa to laiku ir piemontēts un justēts spogulis. Ārija filmē.

10. sept. Teleskops pagriezts gandrīz pret zenītu. Spoguļa apvalks vēl nav pielikts. Ielieta eļļa katlos. Atvedu 24x24 cm plates no Krimas. Tās gan ir vecas Agfa un Ilford plates.

12. sept. Pieliek apvalku spogulim. Izmaksāju biļešu naudu.

13. sept. Montē deklinācijas kustības pārnesi uz zobratu.

Trokšņo viens palaidējs eļļas sūkņu telpā. Neturas ieslēgtā stāvoklī sadales skapja galvenais slēdzis.

Deklināciju ass zobratu kastē jālej 18 l eļļas. Eļļas līmeņa stāvokli rāda rādītājs, kas atrodas stundu ass augšējā daļā. Āboliņai pasaku, ka jāsāk uzkopt Šmidta telpas.

14. sept. Šorīt aizbrauc elektriķis Morgenšterns. Denštedts pats slauka grīdu teleskopa pamata telpā un elektrosadales telpā.

19. sept. izmēģinu teleskopa griešanu ap polāro asi, vai kabelis dod trīs apgriezienus. Tad stiprinu atsvarus pie alfa troses, kas reizē ieslēdz arī gala slēdžus alfa kustībai.

20. sept. Denštedts prasa, vai man neesot priekš viņa telegramma. Viņš esot zvanījis uz Jēnu un teicis, lai elektroniķis atved manometru, un nejauši uzzinājis, ka izsūtīta telegramma: vāciešiem jābrauc uz Jēnu, jau 16. sept. izsūtīta.

Ik-s ar Bervaldu arī ierodas, te arī Ceplis, Šulcs. Prasu Ik-am par telegrammu, tas nekā nezina.

21. sept. sazvanām C[arl]Z[eiss] pārstāvniecību. Frau Schaefer atbild, ka nekā noteikta nezina par vāciešu braukšanu prom. Tad atrod telegrammu, kas guļ Heidenreich’a atvilktnē; tur teikts, ka jābrauc mājās, kamēr varēs ierasties elektroniķis, kurš pašlaik ir aizņemts Azerbaidžānā, kur Baku notiek 2-metru teleskopa atklāšana. Tomēr jāprecizē. Norunā, ka no Maskavas sazināsies ar Jēnu un tad rīt pateiks.

22. sept. No rīta Rīga sarunā ar CZ Handelsvertretung Maskavā. Heidenreich’s Baku, arī Kittlers tur. Par mūsu vāciešu braukšanu nekādas skaidrības nav. Piesakām sarunu uz pl. 15-iem. Tad tas pats. Norunā, ka 23. sept. zvanīs no Maskavas un pateiks rezultātu.

23. sept. Pārbauda sadales skapja dažus blokus. No Maskavas nav nekādu ziņu.

24. sept. Vakar Lamze zvanījusi Denštedtam uz viesnīcu, ka ziņots no Maskavas: šiem jābrauc prom un jāatgriežas oktobra vidū. Pirmdien jāparaksta protokols Ikauniekam. Sakārto visus darbarīkus un saliek 2 istabās, arī prizmu.

Divreiz nedēļā jāieeļļo pulētā sfēriskā josla polārās ass N gultnim.

Tālākais no mana 1966. g. 13. dec. pārskata par Šmidta teleskopa montāžu.

26. sept. parakstīju protokolu par pašreizējo montāžas stāvokli.

Montētāju prombūtnes laikā pārsedza teleskopa pamata lūku.

2. nov. atgriezās Latvijā montētāju vadītājs Denštedts (Gerd Dennstedt) un elektriķis Roselts (Wolfgang Roselt).

10 . nov. ieradās arī polārās ass diennakts kustības mehānisma regulētājs, vēlāk zvaigžņu koordinātu iepriekšizvēles sistēmas regulētājs.

Novembrī tika regulēta galvenokārt elektriskā daļa.

2. dec. Ieradās inženieri Hermans (Bodo Herrmann) un Luthardts (Paul Luthardt). Notika galvenā spoguļa justēšana, gida un Šmidta kameras asu justēšana ar t.s. prizmu līstes palīdzību.

Naktī no 7. uz 8. dec. izdevās izdarīt uzņēmumu pirmajai rupjajai fokusēšanai, kā arī pirmajā tuvinājumā iestādīt polārās ass azimutu un augstumu. Notika arī vadības pults selsinu skalu justēšana.

Naktī no 8. uz 9. dec. ieguva otrās fokusēšanas uzņēmumu un justēja otro gidu un meklētājus.

9. dec. atrada slēguma kļūdu rektascensijas selsinā, kā arī rektascensijas izvēles selsinā.

Apsprieda nodošanas protokolu.

10. dec. vēlreiz pārbaudīja koordinātu izvēles selsinu darbību, kas izrādījās pareiza.

10. decembrī ZA Augstceltnē tika parakstīts Šmidta teleskopa pieņemšanas-nodošanas akts.

No [ZA] Astrofizikas laboratorijas darbiniekiem montāžas darbā vislielāko ieguldījumu deva Visvaldis Jumiķis un Jānis Breņķis. Vairāk vai mazāk montāžas darbā piedalījās arī Gunārs Spuļģis, Jānis Gekišs, Guntis Zanders. Dažus organizatoriskus jautājumus nokārtoja Ārija Alksne, viņa diemžēl laikā un līdz galam nenokārtoja vara vada sagādi, kādēļ nevarēja nodrošināt strāvas tīkla slēgumu pēc Carl Zeiss paredzētās shēmas. Carl Zeiss speciālistu transportu daļēji nodrošināja G. Āboliņš, bet ārzemju speciālistu novietošanu viesnīcā un sakarus ar Carl Zeiss pārstāvniecību – E. Lamze.

Atvadoties no Riekstukalna observatorijas, galvenie Carl Zeiss pārstāvji pasniedza man galda barometru ar Carl Zeiss Jena zīmolu. Šis barometrs turpmāk man bieži pirms novērošanas nakts palīdzēja paredzēt debess apstākļus.

5bilde151.jpg

Par to, kā sākās sistemātiskie astronomiskie novērojumi ar Šmidta teleskopu, liecina šis iesniegums (sk. 25. att.).

Ar Baldones observatorijas (IAU kods 069) Šmidta teleskopu – vienīgo šāda veida teleskopu Baltijā un vienu no šīs sistēmas lielākajiem teleskopiem pasaulē – iegūto plaša redzeslauka dažādo debess apgabalu astrouzņēmumu arhīvs satur vairāk nekā 22 000 tiešo un vairāk nekā 2300 spektrālo astrofotogrāfiju. Tā darbības laikā atklāts vairāk nekā 350 oglekļa zvaigžņu, 70 novas Andromedas galaktikā (M 31), pēdējos gados – vairāk nekā 20 mazo planētu – tostarp asteroīdi Baldone un Ikaunieks, centaurs (puskomēta-pusasteroīds) Orius un vienstrojietis.

Laikā no 1967. līdz 2005. gadam, kad Šmidta teleskops tika izmantots fotogrāfisko debess uzņēmumu iegūšanai, savākta starptautiskā mērogā ievērojama lieluma astronomisko fotoplašu un fotofilmu kolekcija, sava veida virtuāla observatorija. Tās pilnvērtīga un ērta izmantošana pasaules mērogā būs iespējama pēc astrofotouzņēmumu digitalizācijas procesa pabeigšanas.

Par Baldones Šmidta teleskopu var lasīt vēl Zvaigžņotajā debesī:

Alksnis A. Riekstukalna Šmita teleskops desmit gados. – 1976/77, Ziema, 1.-7. lpp. [6 att., 3 tab.]

Alksnis A., Pundure I. Lielajam Šmitam Baldones Riekstukalnā – 40. – 2007, Pavasaris, 81.-84. lpp.https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/1189

Alksnis A. Galaktikas M31 diska novu fotogrāfisko novērojumu cikls pabeigts. – 2008, Vasara, 84.-85. lpp.https://dspace.lu.lv/dspace/handle/7/1286

Attēli Nobeigumam par Šmidta montēšanu:

17470026.JPG

22. att. Teleskops jāievada kupola telpā...

17470034.JPG

23. att. ... un jāpievieno paralaktiskā montējuma dakšai.

5bilde151.jpg

24. att.Teleskops tornī gaida zvaigžņotu debesi.

Zentas iesniegums.JPG

25. att. Z. Alksnes iesniegums.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu