Laby gaida jūsu radītās lietas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja jūs nodarbojaties ar daiļamatniecību, piedalāties kādā rokdarbu pulciņā vai vienkārši ik gadu adāt cimdus un zeķes radiem un draugiem, tad tieši jums domāta jaunā interneta vietne LABY. Tā būs iespēja Latvijas un Baltkrievijas amatniekiem bez starpniekiem un lieka uzcenojuma piedāvāt savus darinājumus pircējiem jebkurā pasaules malā.

Projekta iniciatori pieļauj iespēju, ka nākotnē, ja projekts būs radis pietiekamu atsaucību, LABY varētu kļūt par visas Baltijas valstu un Baltkrievijas apvienotu daiļamatniecības darinājumu vietni, bet šobrīd tiek īpaši gaidīta atsaucība no iedzīvotājiem Latgalē un Baltkrievijas Vitebskas apgabala.

No pārdevēja līdz pircējam – viens solis

«Mēs esam tikai tilts starp amatnieku, kurš grib pārdot, un iespējamo pircēju ārpus Latvijas. Vai šis projekts izdosies, atkarīgs no pašiem cilvēkiem», stāsta uzņēmējs Miks Balodis, projekta iniciators un fonda Verus vadītājs. «Atšķirībā no līdzīgām ārvalstu vietnēm, šī ir izstrādāta tā, lai tieši mūsu pašu cilvēkiem būtu pēc iespējas vienkāršāk un saprotamāk to lietot. Šeit viss būs gan latviešu, gan krievu, gan angļu valodās. Ne visi pārzina jaunās tehnoloģijas, tāpēc vietnē piedāvāsim arī video apmācību soli pa solim no veikaliņa izveidošanas līdz nosūtīšanai pircējam. Būs atrodama arī informācija par dažādiem uzņēmējdarbības veidiem. Norēķiniem tiks izmantota starptautiskā PayPal sistēma, kas ir īpaši droša un, kuras ieņemtie procenti no darījuma nav lieli.»



Netiec gudrs? Lūdz padomu kaimiņam vai atbalsta dienestam!

Pasaulē pieprasījums pēc rokdarbiem, lietām, kuras darinātas ar mīlestību, turpina pieaugt. Arvien vairāk tiek novērtētas oriģinālas, unikālas lietas, vai tie būtu rakstaini vilnas cimdi vai grebta koka karote. Iespējams, ka latviešu vecmāmiņas adītās zeķes iepatiksies kādam vectētiņam Japānā, bet mazmeitiņas tamborētā sedziņa drīz greznos kādu smalka dizaina galdu Zviedrijā. Tas ir pavisam reāli – lai to īstenotu, nepieciešams tikai nedaudz uzņēmības, pieeja internetam un pasta nodaļa. Jūs kaut ko neprotat vai nesaprotat? Palūdziet padomu kādam, kurš to jau ir apguvis! Sadarbojieties! Risināt iespējams jebkuru problēmu, kura iesākumā šķiet nepārvarama – uzskata Miks Balodis. Sākotnējā etapā projekta veidotāji ir gatavi darboties arī kā atbalsta dienests LABY pārdevējiem, tomēr cer uz vietējo iedzīvotāju sadarbību un atsaucību, lai šis projekts kļūtu par jaunu kustību, kurā sadarbojas pašvaldības, amatnieku biedrības, pensionāru kopas un skautu vienības gan kopīgas reģiona attīstības labā, gan katra paša dzīves uzlabošanā.



Pazīstami Latgales un Baltkrievijas amatnieki jau piedalās!

LABY vietnē savus darinājumus piedāvās pircējiem tādi Latgalē pazīstami amatnieki, kā Edgars un Oksana Vronski ar savu kalēju studiju, keramiķi Andris Meijers un Nellija Dzalba, Vitebskas mazo formu keramiķis Jevgēņijs Kutarkins. Šie amatnieki kalpo par paraugu tam, kā iepazīstināt pasauli ar tradicionālo kultūras mantojumu, kas joprojām ir gana mūsdienīgs. Tomēr blakus profesionāļiem savā jomā projektā īpaši aicinātas iesaistīties studijas, pulciņi un mājamatnieki, kuri iepriekš savus darbus nav mēģinājuši pārdot. LABY ir pirmais šāda veida projekts kā Latvijā, tā Baltkrievijā. Sadarbībai ar kaimiņu valsti ir īpaša nozīme, jo pierobežas iedzīvotājiem ir daudz kas kopīgs, kaut arī tradicionālie mājamatniecības izstrādājumi ir visai atšķirīgi. Svarīgi jau sākumā nodrošināt pēc iespējas lielāku mājās radīto lietu piedāvājumu, lai pircējam nav «jāklīst pa tukšu veikalu». No Baltkrievu partneriem tiek sagaidīts ievērojams ieguldījums, ņemot vērā, ka Vitebskas apgabalā vien ir 2 miljoni iedzīvotāju, bet pašā Vitebskā, kas ir slavena ar savu amatnieku biedrību, dzīvo 400 tūkstoši iedzīvotāju.

Ne tikai veikaliņš, bet jauna kustība

Projekts saņēmis atbalstu no Eiropas Savienības pierobežu attīstības programmas, bet, kas vēl svarīgāk – to atbalsta arī Valsts Reģionālās Attīstības ministrija un vietējās pašvaldības. Daugavpils un Rēzeknes vadība jau aktīvi iesaistījusies projektā, jo saskata šeit iespēju aktivizēt maznodrošinātos iedzīvotājus. Cilvēki, palikuši bez darba, bieži vien ieslīgst apātijā, par daudz paļaujoties uz pašvaldības pabalstiem.

LABY veidotāji tic, ka Latvijā vēl ir saglabājušās rokdarbu un amatniecības tradīcijas, kuras tiek nodotas no paaudzes uz paaudzi un to vien gaida, lai atkal tiktu celtas godā. Tā ir jūsu iespēja darboties, darīt to, kas pašam patīk un galu galā – nopelnīt sev un ģimenei iztiku! Radīsim skaistas lietas ar dvēseli – mazliet pacietības un drīz jau varēsiet pievienoties LABY.co

Projekta kopējais finansējums ir 198 000 EUR. Eiropas Savienības atbalsts 90% (178 200 EUR).

Par šīs publikācijas saturu ir atbildīgs nodibinājums «VERUS» un tā nekādā veidā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu