Katru dienu no vardarbības Eiropā mirst septiņas sievietes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vardarbība, kas tiek vērsta pret personu, pamatojoties uz tās dzimumu, dzimuma identitāti vai šīs identitātes izpausmi, ir pasaulē izplatītākais cilvēktiesību pārkāpums, kas ietekmē sabiedrību visos līmeņos, neatkarīgi no vecuma, izglītības līmeņa, ienākumiem, sociālā stāvokļa vai izcelsmes vietas.

Tiek lēsts, ka vidēji Eiropas Savienībā 45% sieviešu ir pieredzējušas kādu vardarbības formu. 20-25% sieviešu ir bijušas pakļautas fiziskai vardarbībai vismaz reizi savā dzīvē, vairāk nekā 10% sieviešu bijušas pakļautas seksuālai vardarbībai, un 12-15% sieviešu cietušas no vardarbības ģimenē, kā rezultātā katru dienu Eiropā mirst septiņas sievietes.

Uz dzimumu balstītā vardarbība sevī ietver vardarbību tuvās attiecībās, seksuālo vardarbību, mutiskus apvainojumus, cilvēku tirdzniecību, verdzību, piespiedu laulības, sieviešu dzimumorgānu kropļošanu un ne tikai. Tā ir cieši saistīta ar nevienlīdzīgo varas sadalījumu starp vīriešiem un sievietēm, kā arī uz stereotipiskiem uzskatiem un mūsu sabiedrības ieradumiem.

Eiropas Dzimumu līdztiesības institūts savā jaunākajā pētījumā ir analizējis, cik lielas izmaksas katru gadu rada uz dzimumu balstīta vardarbība, par pamatu ņemot zaudēto ekonomisko devumu, dažādu pakalpojumu sniegšanu cietušajām personām, to skaitā juridisko, veselības un sociālo pakalpojumu, kā arī fizisko un emocionālo ietekmi uz cietušo. Dati rāda, ka katru gadu tā Eiropas Savienībai izmaksā 228 miljardus eiro. Latvijā šis skaitlis ir ne mazāk iespaidīgs – 1,05 miljardi eiro katru gadu.

Eiropas dzimumu līdztiesības institūts (EIGE) ir neatkarīga Eiropas Savienības iestāde, kas ir veidota, lai atbalstītu un stiprinātu dzimumu līdztiesības centienus un cīnītos pret dzimumu diskrimināciju, kā arī raisītu dzimumu līdztiesības apzināšanos ES un tās dalībvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu