Atdzimusi mode dot bērniem patriotiskus vārdus (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Putina valdītajā Krievijā atdzimusi mode dot bērniem patriotiskus vārdus - Kosmoss (Visums), Viborina (Vēlēšanas), Voļa (Griba) un līdzīgus netradicionālus vārdus, vēsta Krievijas sociologi.

Vēl padomju laikā bija izplatīti tādi jaunvārdi kā Elems (Engelsa, Ļeņina un Marksa uzvārdu apvienojums), Mirtruda (Strādnieku pasaule) un Dazdraperma (Lai dzīvo pirmais maijs). Jau komunistiskās valdības pirmajos gados lielinieki veicināja tādu vārdu došanu, kas atainoja Padomju Savienības sasniegumus, un bieži vien viņu mēģinājumi vienā vārdā apvienot dažādus sociālistiskus jēdzienus izvērtās var visai amizantiem kalambūriem. Pat šodien bijušajās Padomju Savienības valstīs iespējams satikt sievietes vārdā Staļina, kas tā nosauktas par godu Padomju Savienības komunistiskās partijas ģenerālsekretāram Josifam Staļinam, vai Ninela ("Ļeņins" apgrieztā burtu secībā). Ir arī vīrieši vārdā Rems (vārdu revolūcija un miers pirmie burti).

Un, lai arī mūsdienu Krievijā vecāki nesteidzas dot nepārprotami komunistiskus vārdus, viņi nereti izvēlas ļoti patriotiskus vārdus. "Bez šaubām, pēdējā laikā gaisā kaut kas virmo, lai arī šie ir tikai atsevišķi gadījumi. Taču pamazām mūsu reģistros parādās šie politizētie vārdi," pavēstīja Maskavas dzimtsarakstu nodaļas pārstāve Jevgēnija Smirnova.

Sevišķi atzīmē šādu vārdu došanu Urālos - tur nesen kāds jaundzimušais nosaukts par Privatizaciju (Privatizācija). Psiholoģe Olga Mahovskaja uzskata, ka "cilvēki uzlūko valsti kā simbolu un vēlas sevi asociēt ar to un būt tās daļa".

"Vārdu izvēle šobrīd liecina, ka Krievijas iedzīvotāji visumā savu dzīvi vērtē pozitīvi," norādīja Aleksejs Makarins, Maskavas Politisko tehnoloģiju centra analītiķis. "Taču tas var mainīties ekonomiskās krīzes laikā," viņš piebilda. Pēc Padomju Savienības sabrukuma un ekonomiskā pazemojuma deviņdesmitajos gados "valsts sāka atjaunoties, un tas radīja patriotisma vilni." Līdz ekonomiskās krīzes sākumam Putina valdīšanas laikā Krievija gandrīz desmit gadus baudīja strauju izaugsmi, agresīvu ārpolitiku, kā arī panākumus sportā.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu