Ziemassvētku gardums – mandarīns (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Kopš bērnu dienām atmiņā palicis mandarīnu aromāts, ko varēja izbaudīt tikai ziemas aukstajos mēnešos. Daži Salaveča konfekšu tūtā ieliktie augļi bija īsts brīnums un lielākais gardums. Arī Ziemassvētkos mandarīnu aromāts ir neaizvietojams. Ziema ir īstais laiks saēsties mandarīnus, jo citos gadalaikos tos veikalā var atrast visai reti.

Mandarīnus mēdz dēvēt arī citos vārdos, piemēram, tanžerīni vai klementīni, kurus vieno kopīgs latīniskais nosaukums Citrus reticulata. Mandarīnu saimē ir arī satsumas jeb saldie Japānas mandarīni, karaliskie mandarīni, kā arī dažādi hibrīdi. Piemēram, tangori ir mandarīnu un apelsīnu hibrīds, lemandarīni – mandarīnu un citronu krustojums, tangelo – mandarīnu un greipfrūtu krustojums. Sastopami arī bezsēklu mandarīni. Galvenokārt mandarīni aug Spānijā, Japānā, Brazīlijā, Ķīnā, Itālijā, Korejā, ASV un Marokā.


Kas mandarīnos vērtīgs
Mandarīni satur daudz labu vielu – kalciju, magniju, kāliju, vitamīnus C, A, E, K un B grupas vitamīnus. Mandarīnu miza satur pektīnvielas un ēteriskās eļļas.
Mizā esošie fitoncīdi nāvējoši iedarbojas uz sēnītēm, kā arī dizentēriju un citiem slimību izraisošiem mikroorganismiem.
- Mandarīnu ēteriskā eļļa palīdz pret bezmiegu, mazina bailes, iedarbojas atslābinoši, nomierina, stiprina nervu sistēmu. Mandarīnu aromāts piemērots bērniem, jo vienlaikus atslābina, nomierina, un rada dzīvīgu, priecīgu gaisotni telpā.
- Ārīgi mandarīnu eļļas lietošana palīdz pret strijām. Var izmantot masāžai.
- Rīvētu miziņu var izmantot konditorejas izstrādājumiem un desertiem garšas bagātināšanai.
- Pēc ķīniešu tradīcijām dāvanā pasniegts mandarīns ar kātiņu un lapiņu nozīmē labklājības un veiksmes vēlējumu.
- Cilvēkiem ar kūtru zarnu trakta darbību mandarīni veicina peristaltiku.
- Cilvēkam, kurš cieš no pārmērīgas apetītes, pirms ēšanas iesaka lēni nomizot mandarīnu, ieelpojot tā smaržu, tad augli nesteidzoties apēst. Tā būšot vieglāk kontrolēt savu negausību.
- Oranžā ir siltuma, mājīguma un radošuma krāsa, tāpēc mandarīnus var veiksmīgi izmantot gan galda, gan telpu noformējumā.


Mandarīni skaistumam
Taukainai ādai
Mandarīnu kārtīgi nomazgā un sarīvē ar visu miziņu, masai pievieno ½ glāzes degvīna un ļauj tumšā vietā nedēļu pastāvēt, tad nokāš un lieto sejas tīrīšanai.
Sausai ādai
Uz sejas uzliek saspaidītas mandarīna šķēlītes, kurām var pielikt medu un olas dzeltenumu, un patur 15 – 20 minūtes. Masku liek 2 – 3 reizes nedēļā. Kurss – 20 procedūras.
1 tējk. žāvētu, samaltu mandarīna miziņu pulvera pievieno 1 olas dzeltenumu un 1 tējk. krējuma. Masku uzklāj sejai un kaklam, atstāj 20 minūtes.
Jebkura tipa ādai
Miziņas ieliek porcelāna traukā, aplej ar atdzesētu ūdeni, ļauj diennakti ievilkties, nokāš un izmanto sejas tīrīšanai no rītiem un vakaros.
Sejai uzliek samērcētu vates masku, patur 15 – 20 minūtes, masku noņem un seju notīra vispirms ar mitru vates tamponu, pēc tam ar sausu. Masku liek 2 – 3 reizes nedēļā. Kurss – 15 – 20 procedūras.
Mandarīni ēdienkartē
Gardos augļus galvenokārt lieto svaigā veidā. Retāk gatavo džemu, sulu, ievārījumu vai kompotu. Tomēr mandarīnus var izmantot dažādu pamatēdienu un desertu gatavošanā.


Mandarīnu salāti
Pagatavo mērci no 4 ēdamkarotēm augu eļļas, 3 ēdamkarotēm apelsīnu sulas, 2 ēdamkarotēm vīna etiķa, viena kapāta baltā sīpola un nedaudz sāls. Salātu traukā liek sauju kressalātu un ripiņās sagrieztu nelielu sarkano sīpolu, uzlej nedaudz mērces, sajauc un atstāj ievilkties stundu. Pēc tam sadala šķēlītēs 3 lielus mandarīnus, kārto tās gar salātu trauka malām, pa vidu uzkaisa pusglāzi rīvēta cietā siera, pārlej ar atlikušo mērci.
Mandarīnu un garneļu salāti
Sešus mandarīnus nomizo un sadala šķēlītēs, pievieno 150 g vārītu lobīto garneļu, sarīvētu ābolu un sarīvētu selerijas sakni, visu sajauc ar majonēzi, uzkaisa pētersīļu zaļumus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu