Grilētas zivs Līgo vakarā (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Jāņos grili dabū trūkties, jo kas tie par svētkiem, ja nav uz oglēm ceptas gaļas. Taču otrā dienā, kad uz gaļu vairs skatīties negribas, pārmaiņas pēc var grilēt zivi. Ja pie mājas ezers vai dīķis, veidojas vesels process ar makšķerēšanu un loma pagatavošanu.

Speciālisti norāda, ka grilēt var jebkuru zivi, jo tā treknāka, jo stingrāka gaļa, jo vairāk tā piemērota grilēšanai. Galvenais, ka rezultātu var sasniegt itin ātri, atliek noķert zivi, notīrīt zvīņas, izķidāt, un zivs ir gatava likšanai uz grila. Ja dīķa vai ezera nav, var svētkiem nopirkt ko lepnāku un grilēt lasi vai foreli.

Gatavojot zivi, grila restēm jāatrodas augstāk nekā cepot gaļu. Zivs ādu pirms likšanas uz grila vajadzētu apsmērēt ar olīveļļu, lai nepieceptos pie restēm. Ļoti labi noderēs speciālās zivju restes, ar kurām zivi var viegli apgriezt, nebaidoties, ka tā izjuks. Zivi var grilēt arī, ietinot folijā vai no folijas izveidojot nelielu trauciņu. Arī folija pirms zivs uzlikšanas jāieeļļo.

Jāatceras, ka zivs gatava ir krietni ātrāk nekā gaļa, taču tās grilēšana prasa vairāk uzmanības. Svarīgi notrāpīt īsto brīdi, kad zivs gaļa kļuvusi balta un vairs nav caurspīdīga, gatavības pārbaudi veicot visbiezākajā vietā. Ja zivi pārgrilēs, tā kļūs sausa.

Zivi nevajag marinēt. Pirms grilēšanas var sagatavot ar garšaugiem, ķiplokiem, kadiķogām, piepildīt ar upeņu lapām, spinātiem vai citiem dārzā atrodamajiem zaļumiem. Var jau arī tikai apbērt ar sāli un grilējot uzspiest citrona sulu.

Ja tikts pie foreles, to notīra un nomazgā. Sānos iegriež apmēram 0,5 cm dziļas svītras. Zivi iesmērē ar olīveļļu, pārber ar sāli un pipariem. Griezumos sasprauž citrona šķēlītes, var pievienot arī kādus zaļumus, dilles vai pētersīļus. Foreli liek uz restēm vai ietin folijā. Grilē no abām pusēm, līdz zivs gatava, pirms pasniegšanas pārlej ar citrona sulu.

Ja noķerta līdaka, to iztīra, apber ar citronpipariem un citām garšvielām, uzspiež citrona sulu, ietin folijā un atstāj ievilkties. Pēc tam ar visu foliju liek uz grila un cep gatavu.

Katrā ziņā Jāņi ļauj atklāt sevī vēl nebijušus pavārmākslas augstumus, eksperimentēt un pārsteigt viesus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu