Sekstinga dēļ jaunieši izdara traģiskas pašnāvības (101)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: drossinternets.lv

Tāpat kā daudzviet pasaulē, arī Latvijas jauniešu vidū pēdējā laikā izplatījies sekstings, kas ir seksuāla rakstura īsziņu un kailfoto nosūtīšana pa mobilo tālruni. Lai izvairītos no citās valstīs piedzīvotām traģiskām bērnu un jauniešu pašnāvībām, Latvijā sākta kampaņa, kurā izglītos sabiedrību par sekstinga negatīvajām sekām.

Turpināts

Kailfoto nosūtīšana ar mobilo tālruni ir kļuvusi tik izplatīta nodarbe, ka tai pasaulē pat ir piešķirts īpašs apzīmējums – sekstings.

Tas radies, apvienojot angļu valodas vārdus sex un texting.

Sekstingu raksturo sūtījuma saturs, kurā tiek atklāts daļējs vai pilnīgs kailums, izteiktas seksuāla rakstura vēlmes, komentāri u.tml.

Ļoti bieži seksuāls saturs tiek izplatīts draugu vai seksuālo partneru vidū,

sūtot MMS ziņas mobilajā tālrunī, kā arī lietojot Skype, sociālo tīklu vietnes, arī mobilās ziņapmaiņas rīkus, piemēram, Whatsapp, Viber, chatON.

Sekstings īpaši izplatīts kļuva līdz ar viedtālruņu ienākšanu.

Kāpēc sūta citiem savu kailfoto?

Jauniešiem ir dažāda motivācija, kāpēc viņi sūta savus kailfoto citiem, piemēram, lai panāktu, ka citi viņus ievēro un pamana, lai iepatiktos savai simpātijai, lai justos īpaši, lai justos seksīgi, lai uzprasītos uz komplimentiem, lai pārsteigtu savu draugu vai draudzeni ar seksīgu dāvanu, jo kāds ir piespiedis vai pierunājis fotografēties un nosūtīt bildes.

Biedrības «Papardes zieds» valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle šodien žurnālistiem atzina, ka nav precīzas atbildes, cik lielā mērā sekstings ir izplatīts Latvijā. Taču ir skaidrs, ka 21. gadsimtā sekstings ir ienācis arī Latvijā.

Jaunieši aktīvi sūta savus kailfoto

Jauniešu ekspresaptauja, ar kuras rezultātiem speciālisti šodien iepazīstināja, liecina, ka desmitā daļa nepilngadīgo sūtījuši savu kailfoto kādam pa mobilo tālruni.

Meitenes savu kailfoto sūta vairāk nekā puiši (73% meiteņu un 27% zēnu). Turklāt 16% atzina, ka viņu foto tika pārsūtīts tālāk.

Katrs trešais jaunietis saņēmis kāda bildi, kur redzamais ir atkailinājies.

Turklāt 15% no viņiem atzinās, ka ir šo bildi pārsūtījuši tālāk vai parādījuši vēl kādam.

22% atbildēja apstiprinoši uz jautājumu: «Vai kāds tev ir pārsūtījis vai parādījis cita drauga vai paziņas kailfoto?»

Kādi ir galvenie riski, ar kuriem jārēķinās, ja nosūtīsi kādam savu kailfoto?

Speciālisti arī atgādināja par galvenajiem riskiem, ar ko jārēķinās, ja kādam nosūtīts kailfoto.

Iespējams, tas tiks pārsūtīts tālāk vai parādīts vēl kādam draugam, tas tiks ievietots internetā, to redzēs tavi skolasbiedri, vecāki, skolotāji, to redzēs pilnīgi sveši cilvēki, tas tiks ievietots intīmpakalpojumu sludinājumu vietnēs, tu saņemsi aizvainojošus komentārus, nepatīkamus zvanus, tevi pazemos un terorizēs. Tāpat iespējams, ka

tu pazaudēsi kontroli pār šīs bildes izplatību,

iespējams, tā būs apskatāma internetā vienmēr, arī pēc 10 un 30 gadiem.

Jaunieši dodas nāvē

«Net Safe Latvia» Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska arī pastāstīja par pasaulē skaļi izskanējušiem gadījumiem, kad jaunieši sekstinga dēļ labprātīgi devušies nāvē.

Internetā atrodami apraksti par daudzām traģiskām situācijām jauniešu dzīvē.

Runa ir gan par pakāršanos, gan nolēkšanu no tilta, gan citiem pašnāvību veidiem.

Padomā, pirms sūti kailfoto!

Lai skaidrotu sekstinga risku, «Papardes zieds» un «Net-Safe Latvia» Drošāka interneta centrs izveidojuši filmiņu «Nosūtīt?». Filmas veidotāji cer, ka video rosinās ikvienu aizdomāties, pirms nospiež pogu «nosūtīt».

Videofilmā jauniešiem un vecākiem tiek skaidrots, kas ir sekstings, kā arī sniegta plašāka informācija par riskiem un sekām, pārsūtot savu kailfoto draugam vai draudzenei.

«Lai nesagaidītu brīdi, kad bērni un jaunieši nonāk neapskaužamā situācijā, kad neapdomīgas rīcības rezultātā viņu kailfoto ceļo no viena mobilā telefona uz otru vai nonāk publiskai apskatei internetā, vēlamies vērst uzmanību uz riskiem un aicinām, lai

bērni un jaunieši divas reizes apdomā, pirms kaut ko dara.

Nevēlamies nonākt līdz letāliem gadījumiem, kā tas ir bijis citās Eiropas valstīs, kad jaunieši izvēlējušies beigt savu dzīvi, jo nav spējuši tikt galā ar pazemojuma sajūtu.

Tāpēc aicinām vecākus un pedagogus informēt, izglītot bērnus, pārrunāt riskus, ko rada kailfoto nosūtīšana ar mobilā telefona starpniecību − labāk, lai mācās no izglītojošiem video vai stāstiem par citu pieredzi, nevis no savām kļūdām,» aicināja Katkovska.

«Kailfoto sūtīšana, pārsūtīšana un apskatīšana nav nekas neierasts. Aptauja rāda, ka par labu šim solim izšķiras meitenes un jaunas sievietes − viņas dalās savā kailumā, jūtu vadītas, mīlestības apliecinājuma vārdā. Taču viņas neaizdomājas, ka

ikviens mīļotajam draugam pārsūtīts foto var kļūt par apskates objektu simtiem un tūkstošiem svešu acu.

Mūsu video rosinās ikvienu aizdomāties, pirms nospiest pogu NOSŪTĪT,» uzsvēra Ķelle.

Speciālisti arī atgādina, ka Latvijā kailfoto publiskošana un izplatīšana internetā var tikt uztverta dažādi - arī kā bērnu seksuālu izmantošanu saturošu materiālu izgatavošana un izplatīšana, jo pēc fotogrāfijām visbiežāk nav iespējams noteikt apstākļus, kādos fotogrāfija uzņemta - vai to darījis pats bērns, vai arī kāda cita persona, kā arī - vai bērns ir piespiests fotografēties, vai dara to pēc paša iniciatīvas.

Komentāri (101)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu