Viena kailfoto dēļ jaunietes dzīve pārvēršas murgā (232)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Seksuāla rakstura īsziņu un kailfoto nosūtīšana pa mobilo tālruni var izrādīties liktenīga. Par to liecina «Net Safe Latvia» Drošāka interneta centra vadītājas Maijas Katkovskas sniegtie piemēri par jauniešiem, kuri sekstinga dēļ devušies nāvē.

Lai izvairītos no citās valstīs piedzīvotām traģiskām bērnu un jauniešu pašnāvībām, Latvijā sākta kampaņa, kurā izglītos sabiedrību par sekstinga negatīvajām sekām.

Šonedēļ speciālisti informēja par sekstinga riskiem, iepazīstināja ar speciāli radītu filmiņu.

Tāpat Katkovska minēja vairākus pasaulē traģiski izskanējušus jauniešu pašnāvības gadījumus.

Foto: drossinternets.lv/interneta foto

Daniels Perijs, Skotija, 2013.

2013.gada 15.jūlijā 17 gadus vecais skots Daniels izdarīja pašnāvību, nolecot no tilta. Izmeklēšanā atklājās, ka Daniels ir sarakstījies ar kādu, ko uzskatīja par sava vecuma meiteni, un bija sūtījis viņai savus kailfoto un video.

Savā nāves dienā Daniels izlasījis vēstuli no šīs personas, kurā sacīts, ka bildes un video nonāks internetā, ja viņš neiemaksās noteiktu summu norādītajā bankas kontā. Pēc stundas Daniels nolēca no tilta.

Foto: drossinternets.lv/interneta foto

Amanda Toda, Kanāda, 2012.

Pēc gadiem ilgas terorizēšanas 2012.gada oktobrī 15 gadus vecā kanādiete Amanda Toda pakārās. 7. klasē Amanda internetā sarunājās ar draugiem un nereti arī ar nepazīstamiem cilvēkiem. Vienā no tādām reizēm kāds vīrietis viņu pierunāja ieslēgt web kameru un parādīt krūtis.

Pēc tam vīrietis viņu terorizēja, sakot, ka aizsūtīs bildi viņas draugiem, ko arī izdarīja. Amanda nomainīja vairākas skolas, bet vīrietis vienmēr noskaidroja, kur viņa mācās, sūtīja jaunajiem skolas biedriem viņas fotogrāfijas un ievietoja tās Facebook.

Mēnesi pirms pašnāvības Amanda ievietoja video Youtube, My Story: Struggling, bullying, suicide and self-harm, kurā viņa atklāja detaļas par savu dzīvi, par to, ka vienas kļūdas dēļ viņa bija depresijā un vairs nespēja normāli dzīvot.

Foto: drossinternets.lv/interneta foto

Hopa Vitsela, ASV, 2009.

2009.gadā īsi pirms vasaras brīvlaika 13 gadus vecā Hopa nofotografēja savas krūtis ar mobilo telefonu un aizsūtīja draugam. Bildi savā mobilajā telefonā dabūja cita skolasbiedrene, kura pārsūtīja to visiem savas un tuvāko skolu skolēniem.

Hopa nepaspēja neko izdarīt, kad viņas foto jau bija apceļojis gandrīz visu tuvākās apkaimes skolēnu mobilos tālruņus. Skolēni sāka viņu apsaukāt par mauku un iekaustīt garāmejot.

Rudenī, kad mācības atsākās, skolas biedri bija izveidojuši speciālu lapu, kurā ievietoja Hopas bildi un ņirgājās par viņu. Hopa saviem vecākiem neko nestāstīja par pārdzīvojumiem, 2009. gada septembrī pēc vakariņām ar vecākiem Hopa pakārās savā istabā.

Cerība, ka Latvijā tā nenotiks

Informējot par šiem gadījumiem, Katkovska pauda cerību, ka mums Latvijā nebūs jānonāk līdz šādiem gadījumiem. Tieši tāpēc sākts preventīvais darbs.

Lai skaidrotu sekstinga risku, «Papardes zieds» un «Net-Safe Latvia» Drošāka interneta centrs izveidojuši filmiņu «Nosūtīt?». Filmas veidotāji cer, ka video rosinās ikvienu aizdomāties, pirms nospiež pogu «nosūtīt».

Videofilmā jauniešiem un vecākiem tiek skaidrots, kas ir sekstings, kā arī sniegta plašāka informācija par riskiem un sekām, pārsūtot savu kailfoto draugam vai draudzenei.

Lai nesagaidītu brīdi, kad bērni un jaunieši nonāk neapskaužamā situācijā, kad neapdomīgas rīcības rezultātā viņu kailfoto ceļo no viena mobilā telefona uz otru vai nonāk publiskai apskatei internetā, speciālisti vēlas vērst uzmanību uz riskiem un aicina, lai

bērni un jaunieši divas reizes apdomā, pirms kaut ko dara.

Būtu labi nenonākt līdz letāliem gadījumiem, kā tas ir bijis citās Eiropas valstīs, kad jaunieši izvēlējušies beigt savu dzīvi, jo nav spējuši tikt galā ar pazemojumu.

Kādi ir galvenie riski, ar kuriem jārēķinās, ja nosūtīsi kādam savu kailfoto?

Katkovska atgādināja par galvenajiem riskiem, ar ko jārēķinās, ja kādam nosūtīts kailfoto.

Iespējams, tas tiks pārsūtīts tālāk vai parādīts vēl kādam draugam, tas tiks ievietots internetā, to redzēs tavi skolasbiedri, vecāki, skolotāji, to redzēs pilnīgi sveši cilvēki, tas tiks ievietots intīmpakalpojumu sludinājumu vietnēs, tu saņemsi aizvainojošus komentārus, nepatīkamus zvanus, tevi pazemos un terorizēs. Tāpat iespējams, ka tu pazaudēsi kontroli pār šīs bildes izplatību, iespējams, tā būs apskatāma internetā vienmēr, arī pēc 10 un 30 gadiem.

«Mēs noteikti nevēlamies teikt - nekad nefotografējiet un nekad nevienam nesūtiet.»

Drīzāk mērķis ir aicināt padomāt, kādas var būt kailfoto publiskošanas sekas.
Komentāri (232)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu