Dienas ritms ar dvīņiem. Kā tikt galā? (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Donnie Ray Jones

Kad no dzemdību nodaļas mājās ierodas māmiņa ar uzreiz diviem mazulīšiem, prieks gan ir dubults, bet arī pienākumi un rūpes ir dubultā. Kā pabarot uzreiz divus, kā nomierināt divus bēbīšus, kuri raud? Vai mammai vispār paliek laiks arī sev? Vecmāte un dvīņu māmiņa Sanita Šidlovska un ginekoloģe Sandra Tamane palīdzēja atrast atbildes uz dažiem svarīgākajiem jautājumiem par dvīņu audzināšanu.

Māmiņa ierodas mājās no dzemdību nodaļas ar saviem mazajiem brīnumiņiem: diviem, bet varbūt pat trim, un ko nu?

Pirmkārt, mammām ir jāatceras, ka pēc dzemdībām viņu uzdevums ir būt labai mammai. Jādomā, lai bērni būtu pabaroti, nomainīti autiņi, nabiņa sakopta.

Otrkārt - jāatceras par sevi: lai mamma būtu labi paēdusi un padzērusi.

Treškārt, pirmo mēnesi nav jādomā par tādām lietām kā istabas kārtošana, ne vīra netīro zeķu mazgāšanu, ne kotlešu cepšanu. Par to varēs domāt, kad būs izveidojies režīms.

Runājot par ikdienu ar dvīņiem, bez režīma neiztikt!

Svarīgi, lai māmiņa zina, kurā brīdī mazuļi barojami, kurā viņi ies gulēt, cik ilgu laiku šie procesi aizņem. Tad, kad šīs lietas ir sakārtotas, tad var ķerties klāt pie mājas darbiem. Protams, var būt dienas, kad ritms izjūk un māmiņai ir jāpakārtojas bērniem, tomēr pamatā, pat ja viens mazulis pasnaudīs pusstundu ilgāk, tas vēl neskaitīsies izjaukts dienas režīms.

Dvīņu un trīņu mamma Marika dalās pieredzē:

«Mans noslēpums ir diezgan stingrs režīms un kārtība visās lietās. Iespējams, bērni tādējādi zaudē negaidītus piedzīvojumus, bet noteiktā dienas kārtība dod viņiem arī patstāvību, rimtumu un neizraisa saspringtas situācijas. Tā ir mana zelta atslēdziņa.»

Dvīņu māmiņa Ilze stāsta:

«Pirmais mēnesis bija drausmīgs - nevarēju saprast, kad viens celsies, kad otrs, bet ar laiku izdevās visu salikt pa plauktiņiem.

Svarīgi ir sastādīt dienas plānu.

Ja nav dienas plāna, tad izdarīt nevar neko.»

Kā zināms, pavisam mazu bērniņu dienas ritmu nosaka divas galvenās lietas - ēšana un gulēšana.

Kā tad zīdīt dvīņus?

Visērtāk māmiņai ir zīdīt abus uzreiz vai arī vispirms vienu, tad otru.

Visgrūtāk būs, ja mamma iztaps bērna vēlmēm un baros katru dvīni pēc pieprasījuma.

Šāda ekstra, kas vienam bērniņam ir normāla parādība, dvīņu māmiņu iedzīs tikai stresā, un laiks sev nepaliks vispār.

Kamēr bērni sākumā ir mazi un viegli, ir vieglāk viņus zīdīt reizē arī tīri fiziski. Galvenais, lai bērniņi būtu uzlikti uz stabilas virsmas un mammai būtu ērta sēdēšana. Ja māmiņai bērniņus pie krūts pieliek, tas noteikti šo procesu atvieglo, bet galā var tikt arī ar saviem spēkiem.

Kad bērni ir lielāki un iemācījušies sēdēt, viņus pie krūtīm var vienkārši apsēdināt!

Māmiņām nekādā gadījumā nevajadzētu satraukties par to, vai viņām pietiks piena diviem bērniem, jo pieprasījums nosaka piedāvājumu: jo biežāk bērnus liks pie krūts, jo vairāk piena veidosies!

Lai atvieglotu savu ikdienu, ir kāds būtisks nosacījums -

dvīņu māmiņām jāiemācās palūgt palīdzību!

Ar to un sastrukturētu dienu viss izdosies!

Ja arī Tev ir dvīnīši, padalies savā pieredzē!

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu