Eva Savele-Gavare - sieviete, kura par citādu mīlestību runā atklāti... (222)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Zinot sabiedrības vispārējo attieksmi pret viendzimuma mīlestību, jau skaidrs, ka suņi ries, pat neieklausoties lietas būtībā! Nē, šoreiz karavāna neiet tālāk, bet gan drosmīgi apstājas... Apstājas, lai sarakstītu grāmatu par divu sieviešu mīlestību. Es pat teiktu, pikantu un ļoti kaislīgu... Kas ir šīs grāmatas drosmīgā autore?

TVNET: Tavas grāmatas «Uzdrīkstēšanās» nosaukums jau vien ir enerģētiski saistošs un spēcīgs. Kur tev dzima ideja par ko tik latviešu sabiedrībā kutelīgu runāt tieši?
Eva Savele-Gavare: Jau pirms trim gadiem, izejot cauri dažādiem dzīves līkločiem, saskaroties ar neparastiem dzīves piespēlētiem notikumiem, es domāju, ka par šo tēmu man būtu jāuzraksta grāmata... Bet ilgu laiku nespēju saņemt drosmi. Vairākkārt iesāku, bet tālāk par pāris pirmajām nodaļām netiku. Pat nezinu, kas mani atturēja,

iespējams, baidījos par to, kā šādu grāmatu varētu uztvert sabiedrība, iespējams, baidījos, ka mani varētu nesaprast.

Bija dzīves posms, kad ļoti aktīvi darbojos dažādās sfērās, kurās iepazinos ar tiešām daudz, daudz cilvēkiem, un viņiem visiem ir konkrēts viedoklis par mani, bet šādas grāmatas uzrakstīšana varētu likt skatīties uz mani savādāk. Pieļauju domu, ka arī tas bija viens no iemesliem, kāpēc baidījos.

TVNET: Kas tomēr tev deva drosmi, lai iekustinātu šo ieceres ratu?

Eva Savele-Gavare: Jau kādu laiku dzīvoju ārpus Latvijas, valstī, kur viss mums šķietami neparastais ir pilnīgi normāls un parasts. Tur nevienu nesatrauc, kurš ar kuru dzīvo, neviens neslapstās pa ielām un netēlo. Viss ir tā vienkārši un pašsaprotami. Domāju, ka brīdī, kad iepazinu šo sabiedrības brīvo attieksmi, saņēmu drosmi uzrakstīt.

TVNET: Kā tev šķiet, kāpēc mūsu sabiedrībai ir problēmas ar citādi orientēto cilvēku veselīgu pieņemšanu?

Eva Savele-Gavare: Es domāju, ka visam ir nepieciešams laiks. Pienāks diena, un arī Latvijā šī tēma būs tikpat ikdienišķa kā citās valstīs un neviens par to necepsies, kā tas notiek tagad. Lielākā problēma ir tajā, ka liela daļa latviešu ir pieraduši pieņemt lietas vispārpieņemtajos rāmjos un viss, kas ir ārpus šī rāmja, ir nepieņemams vai nesaprotams. Domāju, ka cilvēki baidās. Kaut kur muļķīgi ir iesakņojies pieņēmums, ka homoseksuālisms varētu būt bezmaz vai lipīgs, ka tas apdraud līdzcilvēkus, ka tas var kaitēt jauniešiem, vēl muļķīgāki ir pieņēmumi, kas visus gejus pielīdzina pedofiliem.

Nu nav homoseksuāli cilvēki nedz bīstami, nedz kaitīgi, nedz lipīgi.

Mēs katrs esam tāds, kāds esam, un mums vienkārši ir jāiemācās pieņemt cilvēkus tādus, kādi tie ir. Nav būtiski, vai sieviete mīl vīrieti, sieviete sievieti vai vīrietis vīrieti - mēs visi esam cilvēki un mēs vienkārši mīlam! Mēs mīlam savu otru pusīti kā cilvēku, neatkarīgi no dzimuma, reliģiskās piederības vai politiskās pārliecības. Un tad, kad tiks izprasts šis pavisam vienkāršais fakts, tad arī beigsies šī trakošana, bet, kā jau teicu, tam visam nepieciešams laiks!

Foto: No personiskā arhīva

TVNET: Teikts, ka «Uzdrīkstēšanās» ievedīs lasītāju pavisam citā jūtu un mīlestības pasaulē, kas bagātināta ar jutekliskām mīlas ainām, spilgtām un patiesām emocijām, sevis meklējumiem un sekošanu sirdsbalsij. Skaidrs, ka to uzrakstīt ir grūti, ja nav bijusi pieredze pašai vai kādam tuvam cilvēkam...

Eva Savele-Gavare: Šā romāna uzrakstīšana bija liela uzdrīkstēšanās man pašai personīgi, jo

viss grāmatas sižets ir balstīts uz patiesiem un reāliem notikumiem.

Tēli, protams, ir mainīti, situācijas vairāk pieslīpētas romāna formātam, bet visa pamatā ir patiesi piedzīvotas situācijas, emocijas, pārdzīvojumi, apjukums un bailes. Centos romānu nesamākslot, lai lasītājs spētu izdzīvot emocijas kopā ar galvenajām varonēm.

TVNET: Rakstot grāmatu, ko tu vari teikt, kas ir tas skaistākais sieviešu attiecībās un mīlestībā?

Eva Savele-Gavare: Visskaistākais ir mīlestība, kas, kā jau minēju iepriekš, ir skaista neatkarīgi no tā, ko mēs mīlam. Mīlestībai nav dzimuma. Bet, ja mēs runājam par ikdienu, tad šādas attiecības ir vienkāršākas, jo sieviete sievieti spēj izprast labāk.

TVNET: Kas būtu gluži pretēji – trūkumi?

Eva Savele-Gavare: Katrās attiecībās ir savi trūkumi, bet tas atkal nav saistīts ar dzimumu. Katram cilvēkam ir savas labās un ne tik labās puses, un attiecībās ir jāiemācās pieņemt savu otro pusīti tādu, kāda viņa ir. Ja cilvēki iemācās pieņemt otru tādu, kāds viņš ir, nemēģina pārmācīt vai pārtaisīt, tad attiecībās trūkumu ir gaužām maz.

TVNET: Grāmatas relīzē bieži pieminēta sirdsbalss. Vai tu pati bieži seko savai sirdsbalsij?

Eva Savele-Gavare: Tad, kad nonākam situācijā, kurā jāizlemj sekot prātam vai sirdsbalsij, mēs vienmēr esam apjukuši. Bija posms dzīvē, kad sekoju prātam, bet tad, kad viss mainījās manā dzīvē, es sapratu, ka ir jāseko savai sirdsbalsij, ir jāiemācās riskēt. Jā, es pilnīgi noteikti sekoju savai sirdsbalsij!

TVNET: Kas bija visgrūtākais, ar ko saskāries, kad rakstīji grāmatu?

Eva Savele-Gavare: Visgrūtākais bija neizplūst. Mana personīgā situācija līdzinājās pamatīgam seriālam ar vēl vairāk līkločiem, kas, ielikti grāmatā, radītu nerealitātes sajūtu. Bija grūti nodalīt, kurus notikumus izslēgt, kurus atstāt, lai stāstā nerastos pārrāvums.

Foto: No personiskā arhīva

TVNET: Šī nav tava pirmā grāmata?

Eva Savele-Gavare: Ja mēs runājam par romāniem, tad šis ir mans trešais izdotais romāns. 2010. gadā izdevu savu pirmo romānu «Likteņa rotaļa», bet 2013. gadā otro romānu «Bīstamais mīlnieks». Vēl ir dažādas grāmatas, kuras nav romāni. Viens no maniem mīļākajiem darbiņiem ir «365 paldies» - aforismu grāmatiņa ar iespēju pašam rakstiski pateikt paldies... par jebko, kas notiek mūsu dzīvē. «Mīlestības lidojums», kas ir pāra atmiņu albums, kas papildināts ar kaislīgu stāstu. Un tad vēl bija grāmatiņa «Manas diētas dienasgrāmata 42 dienām», kas vairāk ir saistīta ar manu agrāko nodarbošanos. Īpaši mīļas man ir pasaku grāmatiņas par mazo Momo. Šajā sērijā ir divas grāmatiņas «Momo un Momolija» un «Momo mācās ciparus».

TVNET: Kā vispār nonāci pie idejas sākt rakstīt grāmatas?

Eva Savele-Gavare: Rakstīt ir mans sapnis no bērnības. Šķiet, piektajā klasē jau sāku rakstīt dažādus darbiņus, no kuriem daži saņēma arī skolas konkursu balviņas. Tas radīja vēl lielāku azartu un vēl lielāku vēlmi. Sākums nebija viegls, bet zināju, ka to izdarīšu, ja ne klasiskā veidā, tad citādi. Un es izdarīju!

TVNET: Kad ir tavs iedvesmas laiks – rīta zelta stundas vai nakts miers un maģija?

Eva Savele-Gavare: Tad, kad man ir dzimis sižets, man nav būtiski, kad es rakstu, man svarīgi ir rakstīt. Es gan neesmu no tiem, kuri var ņemt kafijas krūzi pie rokas un rakstīt caurām naktīm, man nāk miegs... Es rakstu tad, kad ir iedvesma, un tas var būt jebkurā diennakts laikā.

TVNET: Vieglāk ir iesākt vai nobeigt grāmatu? Kurš mirklis tev patīk pašai vislabāk?

Eva Savele-Gavare: Sākumā man rodas sižets un šo sižetu plāna veidā uzlieku uz papīra. Parasti šis rakstīšanas plāns ļauj nebraukt no viena grāvja otrā, man tā ir vieglāk rakstīt. Gadās, ka plāns rakstīšanas gaitā pamainās, nav tā, ka tas ir akmenī iecirsts, bet pamatu pamatā ir plāns. Tad, kad ir plāns, tad jāsāk rakstīt, un, jā, sākums vienmēr ir grūts, jo nekad nevaru izdomāt, ar ko īsti lai sāk. Beigas parasti izdodas vienkāršāk.

Visgrūtāk ir izdomāt grāmatas nosaukumu, tas vienmēr tiek domāts tad, kad romāns jau ir gatavs.

TVNET: Kādas vēl lietas patīk Evai?

Eva Savele-Gavare: Man ļoti patīk skatīties filmas un seriālus, man patīk lasīt, un pēdējā laikā esmu pamanījusi, ka man patīk neko nedarīt. Tā vienkārši gulēt gultā un atpūsties.

TVNET: Par ko būs nākamā grāmata?

Eva Savele-Gavare: Lai arī esmu uzdrīkstējusies pārkāpt personīgās bailes un uzrakstīt romānu par sieviešu savstarpējo mīlestību,

neesmu atkāpusies arī no klasiskā tandēma - sieviete un vīrietis.

Domāju, ka turpmāk man taps darbi, kas būs gan par sieviešu savstarpējām attiecībām, gan sieviešu un vīriešu attiecībām, gan, iespējams, kādā darbā šīs visas attiecības varētu satikties vienkopus. To rādīs laiks. Nākamais romāns, kuram nav vēl nosaukuma, būs par mīlas trijstūri, un šajā darbā būs daudz pikantu un kaislīgu ainu. Darbs ir tuvu noslēgumam, bet tajā vēl daudz darba jāieliek, domāju, ka tas varētu tikt izdots rudenī vai nākamā gada pavasarī. Skatīsimies, kā man veiksies ar labošanu.

Iespējams, tas, ko vēlos pateikt lasītājiem, ir - neizniekojiet laiku gaidot. Dzīve patiesi skrien vēja spārniem, un ja ir dota iespēja mīlēt vai darīt - tā ir jāizmanto. Kā vienmēr saku: «Labāk ir nožēlot izdarīto, nevis šaustīt sevi par to, kas nav izdarīts!»

Foto: No personiskā arhīva

Lai Evai izdodas!

6.jūnijā norisināsies jaunās rakstnieces, izdevniecības «Iespēju grāmata» īpašnieces Evas Saveles-Gavares jaunās grāmatas «Uzdrīkstēšanās» prezentācija. Pēc tam grāmatu varēs iegādāties veikalos.

Uz biogrāfiskiem faktiem balstītais romāns «Uzdrīkstēšanās» ievedīs lasītāju pavisam citā jūtu un mīlestības pasaulē, kas bagātināta ar jutekliskām mīlas ainām, spilgtām un patiesām emocijām, sevis meklējumiem un sekošanu sirdsbalsij. Par jauno provokatīvo lesbiešu romānu «Uzdrīkstēšanās» pati autore saka: «Ko gan es gribu pavēstīt vai parādīt ar šo grāmatu? Iespējams, es gribu parādīt, ka nav būtiski, kas esi - tradicionāli orientēts, gejs vai lesbiete; mīlestība pret otru cilvēku ir un paliek mīlestība. Neatkarīgi no seksuālas piederības attiecībās ir divi cilvēki, ir mīlas likstas, ir ķibeles un ir kaislības. Sieviete sievieti nemīl citādāk kā sieviete vīrieti vai vīrietis vīrieti - cilvēks mīl otru cilvēku, tieši tik vienkārši.

Komentāri (222)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu