Dmitrija un Kristīnes šokējošās kāzas (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Pagājušā gada pavasarī portāls TVNET rakstīja par Dmitriju Ščelkonogovu un viņa neparasto vaļasprieku – ziemas peldēm ledusaukstā ūdenī. Šoziem Dmitrijs apprecējās. Tas šķiet pavisam loģisks solis 31 gadu vecam vīrietim. Taču patiesībā šīs kāzas bija neparastas, jo tās notika daudzu tūkstošu kilometru attālumā no viņu dzīvesvietas - Meksikā, kā arī kāzās nebija neviena jaunā pāra drauga vai rada. Tikai viņi divi vien...

Pirms kāzām Dmitrijs un Kristīne draudzējās septiņus gadus. «Mums abiem bija skaidrs, ka attiecības jānoformē oficiāli,» vīrietis saka un pamato, ka līdz ar apprecēšanos jūtama lielāka noteiktība un atbildība. Dmitrijs lepojas ar savu jauno vīra statusu, kas licis arī citādi paskatīties uz dzīvi, piemēram: «Jūtos kā savējais starp cilvēkiem, kas arī ir precējušies.»

Domājot par savām kāzām un atsaucot atmiņā dažādas iepriekš apmeklētas draugu un radu laulības, Dmitrijs secinājis, ka tradicionālajās kāzās jaunlaulātajiem ir daudz organizatorisku pienākumu un bieži rodas dažādi pārpratumi. Pazīstot sevi, vīrietis sapratis, ka viņam būtu grūti tādās kāzās pašam atpūsties un atslābināties. Viņš atceras, ka gandrīz katrās kāzās novēroti force majeure, kas var negatīvi ietekmēt jaunā pāra noskaņojumu, piemēram, kādās kāzās trīsstāvīgas tortes vietā izcepta vienstāvīga kūka. Lai nepiedzīvotu tādas situācijas,

viņi sāka domāt, kā sagatavot svētkus tieši sev.
Dmitrijs un Kristīne novēroja, ka katrā viesnīcā ir savi dzīvnieki tūristu izklaidēšanai. Šādā veidā iepazīti gan degunlāči, gan Dmitriju īpaši fascinējošās iguānas
Dmitrijs un Kristīne novēroja, ka katrā viesnīcā ir savi dzīvnieki tūristu izklaidēšanai. Šādā veidā iepazīti gan degunlāči, gan Dmitriju īpaši fascinējošās iguānas Foto: No personiskā arhīva

Arī, izrēķinot aptuvenās precību izmaksas, viņi secināja, ka kāzas Latvijā 70-80 viesu klātbūtnē izmaksātu aptuveni tādu pašu summu kā apprecēšanās eksotiskās ārzemēs divatā.

Tradicionālas kāzas Latvijā izmaksātu tikpat, cik apprecēšanās divvientulībā Meksikā.

Tā kā Dmitrijs un Kristīne vēlējās, lai kāzas paliktu īpašā atmiņā, viņi aplūkoja dažādus piedāvājumus, piemēram, Dominikanas Republikā un Karību salās. Taču beigās viņi izlēma par labu Meksikai. Kāpēc tieši šī Ziemeļamerikas valsts? Viens no iemesliem ir Dmitrija interese par seno vietu un civilizāciju atstāto mantojumu pētījumiem, tostarp Meksikā. Tāpat viņi vēlējās iegādāties ne tikai «pliku» gulšņāšanu pludmalē. Meksika šai ziņā piedāvā ne tikai lieliskus liedagus, bet arī visdažādākās atpūtas, izklaides un sportošanas iespējas. Tāpat valstī ir pasakaina daba. Līdz šim pāris tādu skaistumu bija redzējis tikai bildēs, bet ceļojumā pirmo reizi to izbaudīja klātienē.

Meksikas piramīdas ir viens Dmitrija un Kristīnes no ceļojuma spilgtākajiem iespaidiem
Meksikas piramīdas ir viens Dmitrija un Kristīnes no ceļojuma spilgtākajiem iespaidiem Foto: No personiskā arhīva

Lai arī Dmitrijs iepriekš bija lasījis, ka Meksikā ir ļoti bīstami, pēc ceļojuma viņš apgalvo, ka ap kūrortiem bija ļoti droši. Par to rūpējās arī šoseju malās regulāri redzamās bruņuvestēs tērpto policistu patruļas. Ar ieročiem bruņotie kārtības sargi neaiztiek tūristu mašīnas un autobusus, bet gan interesējas par veciem opelīšiem ar tonētiem logiem, kas, iespējams, slēpj narkotikas.

Meksika tik tiešām ir narkotiku tranzītvalsts, bet šī nodarbošanās vairāk raksturīga Amerikas pierobežas apgabaliem.

Amerikas pierobeža esot ļoti bīstams rajons, kurā regulāri notiekot slepkavības un citi noziegumi.

Savukārt tūristu rajonus bandīti liekot mierā, jo visi vietējie cilvēki labi apzinoties – ja nebūs tūristu, nebūs ienākumu. Viņi uz katru tūristu skatoties kā uz naudas maisu.

Daļa Dmitrija uzņemto fotogrāfiju vēlāk iemūžinātas gleznās
Daļa Dmitrija uzņemto fotogrāfiju vēlāk iemūžinātas gleznās Foto: No personiskā arhīva

Kristīne un Dmitrijs paguva nedaudz iepazīt arī vietējo iedzīvotāju dzīvesveidu. Daudziem sadzīves apstākļi ir vienkārši, pat ļoti nabadzīgi.

Tā kā Jukatanas pussalā ir ļoti silti, vietējo mājokļi ir diezgan primitīvi – nelielas nojumes ar salmu jumtiem un šūpuļtīkliem. Arī viņu uzturs ir salīdzinoši vienkāršs - banāni, kokosrieksti un citi augļi un dārzeņi, kas turpat netālu aug, kā arī no ūdens un kukurūzas miltiem ceptas pankūkas, ko vietējie dēvē par tortiljām.

Dmitrijs saka, ka bija dīvaini vērot, kā karstajā Meksikā gatavojas Ziemassvētkiem
Dmitrijs saka, ka bija dīvaini vērot, kā karstajā Meksikā gatavojas Ziemassvētkiem Foto: No personiskā arhīva

Stāstot par pašām kāzām, kas notika dažas dienas pēc ierašanās Meksikā, Dmitrijs rāda sārti baltu fotoalbumu ar ļoti skaistām un romantiskām bildēm. Iemūžināta gan pati ceremonija pludmalē, gan jaunlaulātie ar dažādiem meksikāņu aksesuāriem. Jaunā sieva un vīrs izskatās tik laimīgi!

Sākumā viņi bija domājuši par salīdzinoši ekonomisku kāzu variantu bez muzikantiem, taču tagad priecājas, ka beigās tomēr piekrituši mūziķu pakalpojumiem, lai arī par dažiem skaņdarbiem samaksāts neadekvāts naudas žūksnis.

Kāzās nepiedalījās neviens Dmitrija un Kristīnes radinieks vai draugs. Viņi bija tikai divi vien!

Pēc diviem mēnešiem viņi saņēma precību sertifikātu, ko Latvijā vajadzēja legalizēt.

Katrā gleznā ielikta daļiņa mākslinieka dvēseles
Katrā gleznā ielikta daļiņa mākslinieka dvēseles Foto: No personiskā arhīva

Par plāniem apprecēties Meksikā Dmitrijs un Kristīne iepriekš nevienam nestāstīja.

Tas bija noslēpums, ko zināja tikai viņi abi. «Man nepatīk iepriekš atklāt plānus, jo vienmēr var atrasties kāds, kas tos var izjaukt,» vīrietis pamato.

Neilgi pēc apprecēšanās jaunais vīrs un sieva nosūtīja tuviniekiem savu kāzu foto. Vīrieša balsī dzirdamas nelielas skumjas, kad viņš stāsta par to, ka ne visi radi un draugi šo faktu uzņēma ar prieku un sajūsmu.

Daļa radinieku un draugu bija apvainojušies, ka pāris apprecējās pa kluso.

Runājot par radu attieksmi, Dmitrijs pat izsaka vēlmi brīdināt visas topošās ģimenes, kas domā par laulībām divvientulībā, – jārēķinās, ka ne visi radinieki par to priecāsies. Bija tādi, kas jutās aizvainoti, ka nebija aicināti uz kāzām, nevarēja pateikt tostu, pacelt glāzīti un iedzert uz jaunlaulāto veselību.

Vienlaikus Dmitrijs priecājas, ka bija arī tādi radi un draugi, kuri patiesi priecājās par viņu apprecēšanos un nebija apvainojušies. Piemēram, mammas bija laimīgas par bērnu attiecību oficiālu noformēšanu.

Dmitrijs un Kristīne iepazina ne tikai Meksikas dabu, bet arī vietējos cilvēkus
Dmitrijs un Kristīne iepazina ne tikai Meksikas dabu, bet arī vietējos cilvēkus Foto: No personiskā arhīva

Kopumā šo kāzu variantu Dmitrijs dēvē par savdabīgu lakmusa papīriņu, kas parādījis daudzu cilvēku patieso dabu un uzskatus. «Šī situācija daudz ko parādīja, un par daudz ko bija jādomā.» Daļa radinieku nevarēja pieņemt, ka jaunais pāris bija nolēmuši sarūpēt svētkus tikai sev. Viņam ir

skumīgi par radiem, kuriem aizvainojums izrādījies svarīgāks nekā prieks par jaunlaulāto laimi.

Taču, neskatoties uz tuvinieku negatīvo attieksmi, Dmitrijs iesaka arī citiem precēties tieši šādā veidā – tie būs īsti svētki tikai jaunlaulātajiem, tas būs spilgts piedzīvojums, tas būs oriģināli un neparasti.

Pēc kāzām jaunais pāris devās ceļojumā pa Jukatanas pussalu, apmeklējot populārākos maiju kultūras vēstures pieminekļus. Tāpat viņi apmeklēja izklaides parkus un iepazina vietējo meksikāņu dzīvi.

Kopumā 16 dienu ilgā Meksikas apceļošana Dmitrijam un Kristīnei šķita kā sapnis. Tas bija viņu pirmais kopīgais lielais brauciens, bet, visticamāk, ne pēdējais. Meksikā apskatāmā vēl esot ļoti daudz... Turklāt viņi vēlas izbaudīt ne tikai fantastisko dabu un izklaides iespējas, bet arī uzzināt vairāk par seno maiju atstātajām liecībām.

Īpašu interesi izraisījušas Meksikā redzētās piramīdas. Dmitrijs pat sliecas piekrist paleo kontakta teorijai, ka Zemes attīstība veicināta ar ārpus Zemes civilizāciju palīdzību. Par to liek domāt kaut vai apbrīnojami izcilās piramīdas, ko diez vai varēja projektēt un uzcelt samērā zemu attīstītie indiāņi ar pavisam vienkāršiem darbarīkiem.

Kāzu bildes ir tik skaistas un gaišas! Arī portāls TVNET sveic Dmitriju un Kristīni kāzās un vēl laimīgu kopā dzīvošanu!
Kāzu bildes ir tik skaistas un gaišas! Arī portāls TVNET sveic Dmitriju un Kristīni kāzās un vēl laimīgu kopā dzīvošanu! Foto: No personiskā arhīva

Tā kā Dmitrija vaļasprieks ir gleznošana, Meksikā redzēto viņš iemūžinājis vairāk nekā 20 gleznās. No 12.jūlija līdz mēneša beigām tās varēs apskatīt izstādē «Atceroties Meksiku» galerijā «Zīmulis un ota» Rīgā.

Zīmēt Dmitrijs sāka agrā bērnībā, bet tolaik zīmēšana zaudēja vēlmei spēlēt «kariņu» un futbolu ar draugiem piemājas pagalmā. Arī skolas gados zīmēšana viņu neinteresēja nemaz.

Taču šobrīd Dmitrijs ar prieku zīmē. «Gribu zīmēt visu un visus apkārt. Ļoti bieži nākas slepus fotografēt svešus cilvēkus, kas ir aizņemti ar savām ikdienas lietām un darbiem, lai jau uz šīs bildes pamata gleznieciski attēlotu man apkārt esošās dzīves ainu,» mākslinieks atklāj.

Izstāde «Atceroties Meksiku» ir mēģinājums attēlot kultūru, parasto cilvēku ikdienas dzīvi, pārsteidzošu dabu un šīs brīnišķīgās valsts vēsturiskos noslēpumus.

Es mīlu Meksiku un gribu, lai jūs arī tajā iemīlētos.
Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu