Kā ar bērnu runāt par alkohola lietošanu? (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Protams, nav iespējams ignorēt apkārtējās pasaules negatīvos aspektus, tādēļ agri vai vēlu ikvienā ģimenē aktualizējas arī jautājums par alkoholisko dzērienu lietošanu un to radīto efektu. Kā savam bērniņam pareizi stāstīt par stipro dzērienu lietošanu un vai ļaut viņam tos nogaršot, Māmiņu klubs jautā psiholoģei Diānai Zandei.

Mācām ar savu piemēru

Vispirms bērna attieksmi pret alkoholu vecāki māca ar savu uzvedību. Tātad svarīgi, lai viņi to nelietotu ikdienā, katru vakaru pēc darba vai arī katrās svinībās. Savukārt iedzerot pa retam, ļoti būtiski ievērot mēru!

Šādi bērnam var iemācīt to, ka stiprie dzērieni tiek lietoti reti un nelielos daudzumos, piemēram, kā piedeva ēdienam.

«Vecāku paradumiem uz bērnu ir spēcīga ietekme, tādēļ būtiski tos pašiem pavērot!

Jāpadomā par to, vai ar savu ieradumu ik vakaru iedzert mēs to vēlamies iemācīt arī savam bērnam? Un ja nu viņš būs jutīgs pret alkoholu?

Tātad vecākiem jāapsver, vai viņu pašu paradumi ir veselīgi, un sev jāpajautā: ko man tie dod un kāpēc es iedzeru? Vai tāpēc, ka mani nesaprot? Tāpēc, ka esmu pārguris, tāpēc, ka man bija smaga diena, vai arī tāpēc, ka man ir tik forši un ir jāiedzer, lai būtu vēl foršāk?» retoriski jautā Diāna Zande.

Stāsti par to vienkāršiem vārdiem

Tad, ja bērniņam uz ielas gadās redzēt piedzērušos cilvēku, viņam svarīgi pastāstīt, ka onkulis ir piedzēries un uzvedas dīvaini, un tas nav patīkami.

Jācenšas skaidrot, ka dzert nav jauki, vienkāršiem vārdiem pastāstot, ko tas nozīmē!

Šādi, gan rādot ar savu piemēru, gan vienkārši skaidrojot, bērnam mācām savas vērtības.

Vai dot nogaršot?

«Ir ģimenes, kurās bērnam dod nogaršot alkoholu kategoriski nedrīkstētu. Īpaši tad, ja senčos bijušas alkoholisma problēmas, jo tendence būt jutīgam pret alkoholiskajiem dzērieniem pārmantojas!

Turklāt šajā gadījumā jāaizmirst doma, ka bērnam jāizmēģina vai jāpagaršo viss, jo kur gan būs robeža?!

Kā daudzi jautājumi, arī jautājums par to, vai bērniņam dot nogaršot stipros dzērienus, ir jāskata katras konkrētās ģimenes kontekstā. Tomēr jebkurā gadījumā, ja nu ir kaut kas, ar ko bērnu nevajadzētu iepazīstināt agrīnā vecumā, tās ir visas atkarības, tostarp alkoholisms un arī mammas pārmērīgā kāre pēc šokolādes,» tā psiholoģe.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu