Tikai 19% Latvijas iedzīvotāju vēlētos dzīvot mūžīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Veiktās aptaujas dati liecina, ka tikai 46% Latvijas iedzīvotāju ir kādreiz aizdomājušies par savu nāvi. Savukārt no tiem, kuri ir to darījuši, apmēram divas trešdaļas (69%) apgalvo, ka viņi nav nāvei gatavi, bet tikai katrs trešais (31%) - ka ir tai gatavs. Kopumā 44% aptaujāto apgalvoja, ka nekad iepriekš nav domājuši par savu nāvi.

Aptaujas rezultātu analīze atsevišķās sociālajās un demogrāfiskajās grupās liecina, ka salīdzinoši

biežāk par savu nāvi ir domājušas sievietes, rīdzinieki, gados vecākie Latvijas iedzīvotāji

un pensionāri. Katrs trešais pensionārs apgalvoja, ka par savu nāvi līdz šim nav domājis. Gados vecākie iedzīvotāji un pensionāri biežāk arī apgalvoja, ka ir nāvei gatavi. Savukārt retāk par savu nāvi ir domājuši vīrieši, gados jaunākie Latvijas iedzīvotāji un lauku apvidos dzīvojošie.

Tikai apmēram katrs piektais Latvijas iedzīvotājs (19%) vēlas dzīvot mūžīgi

Divas trešdaļas aptaujas dalībnieku (65%) apgalvoja, ka to nevēlas, bet apmēram 17% priekš sevis nebija raduši atbildi uz šo jautājumu. Interesanti, ka salīdzinoši biežāk mūžīgi vēlas dzīvot gados jaunākie Latvijas iedzīvotāji (vecuma grupa 18 - 34 gadi: 29%), tie, kuri patlaban laiku velta 3 mācībām (34%), kā arī vadošos amatos strādājošie (34%).

Savukārt salīdzinoši biežāk mūžīgi nevēlētos dzīvot pensionāri (77%) un mājsaimnieces (77%). Saskaņā ar aptaujas datiem tikai 16% Latvijas iedzīvotāju vēlētos dzīvot pēc iespējas ilgāk.

Katrs trešais (33%) vēlētos dzīvot tik ilgi, kamēr būs spēks un prāta asums.

Savukārt gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju (47%) savu dzīves ilgumu pilnībā uztic liktenim, jo ir atbildējuši, ka vēlētos dzīvot tik ilgi, cik Dievs tiem ir atvēlējis.

*Dati iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās.

Aptaujas veikšanas laiks: 06.06.2014. līdz 22.06.2014.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu