Trīs forši papi iesaka: spēles un aktivitātes ar bērniem! (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan pie mums izplatīts stereotips, ka bērnus prot audzināt tikai mammas, Skandināvijas valstīs apstiprināts pretējais. Tēvi spēj pieskatīt pirmsskolas vecuma bērnus tikpat labi, turklāt arī viņiem netrūkst ideju bērna izklaidēšanai un izglītošanai.

 

A. Bogustova ieteiktās aktivitātes un spēles

«Tēvu «štelle» ir iemācīt bērnam praktiskas iemaņas, kas saistītas ar eksaktajām zinātnēm: fiziku, ķīmiju, ģeogrāfiju. Tētis var izskaidrot ar eksperimentiem dažādas dabas parādības un norises. Mammas bērniem piedāvā izklaidējošākas aktivitātes, tēvi izdomā rotaļas ar saimnieciskāku mērķi,» par savu pieredzi stāsta Ansis Bogustovs, TV žurnālists.

A. Bogustova ieteiktās aktivitātes

  • Kopīgi mājas darbi, piemēram, dārza uzkopšana, mašīnas tīrīšana, vakariņu gatavošana u.tml. Tā ir gan spēle, gan bērna pieradināšana pie darba, turklāt labums ir visai ģimenei!

  • Pūķu un kuģīšu darināšana

  • Došanās uz muzeju – ieklausies bērna teiktajā – nereti viņš pasaka priekšā, ko vēlas darīt. Piemēram, ja bērnam patīk spēlēt kariņu, viņš, iespējams, ar lielāko prieku gribētu apskatīt Kara muzeju, bruņinieku pili vai jahtas piestātni. Dažkārt nevajag aktīvas nodarbes, bērnam pietiek ar vērošanu un ieklausīšanos tēmā, kas viņu patiesi interesē.

  • Blēņas – uzraugot bērnu, ļauj viņam nosmulēties, lēkāt pa peļķēm, kāpt kokos. Atceries savu bērnību! Ko tev vislabāk patika darīt?

 
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: PantherMedia/ScanPix

A.Meirāna piedāvātās aktivitātes un spēles

«Labprāt pavadu laiku ar bērniem ārpus mājas. Kad vien varam, braucam uz laukiem, kalniem vai dodamies uz Mežaparku. Sportojam un braucam ar riteni kopā,» saka Armands Meirāns, žurnāla «Četras Sezonas» fotogrāfs.

A.Meirāna piedāvātās aktivitātes

  • Hobiju atklāšana – ja bērns prasa, kā darbojas, piemēram, tavs fotoaparāts, pastāsti un parādi viņam. Bērnus interesē, ko dara pieaugušie un kā strādā dažādi mehānismi. Saliekot kopā un izjaucot dažādas vecās ierīces, bērns attīsta loģisko un radošo domāšanu. Kas zina – varbūt tavs hobijs nākotnē kļūs arī par viņa aizraušanos!

  • Zīmēšana – kad nogurums un nekur negribas iet, bieži vien vislabākā nodarbe ir zīmēšana. Pat ja tev nav mākslinieka talanta, vari iemācīt mazajam jaukt krāsas, vilkt paralēlas līnijas un vecākiem bērniem – zīmēt perspektīvas, ēnas, ģeometriskus objektus.

  • Socializēšanās – bērnus no mazotnes var vest uz izklaidējoši izglītojošiem pasākumiem, piemēram, leļļu izrādi, baletu vai operu, gadatirgu vai sporta sacensībām. Mazajam tas ir vesels piedzīvojums! Tikai iepriekš pārliecinies, vai pasākums paredzēts bērniem, kas jaunāki par 7 gadiem.

 

M. Oltes ieteikumi tēviem

«Rudens ļauj bērnam sadraudzēties ar dabu vēl ciešāk. Patlaban ir īstais laiks, kad vērot zvaigznes, piedalīties foreļu čempionātos un iemācīt bērnam vairāk par divām svarīgākajām stihijām: ūdeni un uguni,» pārdomās dalās Māris Olte, dabas pētnieks, fotogrāfs un TV raidījumu vadītājs.

M. Oltes ieteikumi tēviem

  • Laicīga gatavošanās ziemai – ierosini bērnam sameklēt žagarus vai sakrāmēt malku ziemai. Kopīgi iekuriet ugunskuru, parunājiet par dienā piedzīvoto, uzvāriet zupu vai uzcepiet desas.

  • Dabas cilvēciņš

  • Foreļu mačs – bērniem (sevišķi puikām) patīk doties līdzi tēviem piedzīvojumu meklējumos. Ņem līdzi bērnu un ļauj piedalīties makšķerēšanas procesā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu