Feromoni jeb no kā tu neapzināti jūc prātā...

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kādēļ mūs piesaista viens cilvēks, bet cits ne? Vai mēs izvēlamies partneri pēc aromāta? Vai atbilde varētu slēpties feromonos?

Feromoni ir ķīmiski signāli, kas maina dzīvnieka uzvedību, tam nemaz to neapzinoties. Feromoni bieži nosaka seksuālo uzvedību. Kā dzīvnieki, tā arī cilvēki apzināti novērtē aromātus, feromoni nav apzināti sajūtami. Tie maina dzīvnieka uzvedību neapzināti un nekontrolējami. Feromoni sākotnēji tika atklāti pirms 50 gadiem kukaiņiem, un zinātnieki zināja, ka peles arī tos izmanto. Tomēr līdz šim brīdim nebija pierādījumu, ka cilvēki arī izmantotu feromonus.

Tagad zinātnieki no Rokfellera universitātes un Jeila universitātes domā, ka ir noteikuši cilvēku gēnu, kas ir saistīts ar feromoniem. Gēns V1RL1 ir pirmais, kas atklāts cilvēkam. Pētnieki uzskata, ka tas ražo proteīnu, kas uztver feromonus. Viņi domā, ka šis feromonu receptors atrodas deguna gļotādā. Ir nepieciešams tupināt pētījumu, lai atklātu, ko tieši šis receptors varētu darīt un vai tas var ietekmēt cilvēka seksuālo uzvedību.

Izstādē «Tavas brīnumainās smadzenes» Bristolē, Anglijā, tika testēti apmeklētāji ar feromonu, sauktu par androsteronu. Šo feromonu izstrādā vīrieši, un pašreiz internetā tas nopērkams kā «randiņu biedrs – aerosols, kas padarīs tevi neatvairāmu sievietēm».

Tūkstošiem apmeklētāju ir izteikuši savu viedokli par androsteronu.

Viņu atbildes

AsociācijaVīriešiSievietes
Tas ož pēc urīna22%23%
Tas smaržo pēc muskusa38%35%
Tas smaržo labi8%6%
Tas smaržo slikti21%26%
Es nevarēju to saost11%10%

Zinātnieki vēl ir pierādījuši, ka šis feromons patīk cūkām. Androsterons ir arī trifelēs, kas ir iemesls, kāpēc cūkas aktīvi tās meklē un kāpēc suņus var iemācīt tās meklēt.Tātad... vai lietojot androsteronu, sievietes jūs uzskatīs par neatvairāmu? Kaut arī nav nekādu īstu pierādījumu, ka androsterons piesaista sievietes, to pērk daudzi.

Tātad... vai lietojot androsteronu, sievietes jūs uzskatīs par neatvairāmu? Visticamāk, ka nē – ja vien jau neesat neatvairāms.

Kā zīdītāji sajūt feromonus?

Lielākajai daļai zīdītāju deguna augšpusē ir dziedzeris, ko sauc par vomeronazālo orgānu. Zinātnieki uzskata, ka tas uztver dzimuma feromonus un izraisa netīšu atbildes reakciju, piemēram, seksuālu uzbudinājumu. Tomēr nav tiešu pierādījumu, ka cilvēkiem būtu vomeronazālais orgāns. Jautājums, vai mēs netīši reaģējam uz feromonu iedarbību, vēl nav atbildēts.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Interesanti fakti par feromoniem

Pārbagātība! Vienai Bombejas naktstauriņa mātītei pietiek feromonu, lai pievilinātu 1 miljardu naktstauriņu tēviņu tuvā rādiusā.

Tāldarbība. Zīdtauriņš spēj sajust citus līdz pat 11 km attālumā. Tauriņš tūlīt lido pie feromonu avota.

Detektori. Vīriešu kārtas naktstauriņi uztver feromonus ar antenām. Mušu tēviņi sajūt feromonus ar priekškājām.

Neatvairāmība. Iedomājieties sīku ūdens pilieniņu, kuru var novietot uz adatas gala, un izdaliet to ar 1000. Paliek piliens, kas sver apmēram 0,004 mikrogramus un ar neapbruņotu aci nav saskatāms. Zinātnieki ir atklājuši, ka sieviešu kārtas mušām ar šo daudzumu tīra dzimumhormona pietiek, lai 5 minūšu laikā pievilinātu 500-1000 vīrišķo mušu no 150 pēdu attāluma (~50 m).

Vai sievietes pievilina vīriešu sviedri?

Ir daži pierādījumi tam, ka sievietes piesaista tādu vīriešu sviedri, kuriem ir cits ādas tips nekā viņām pašām. Tas sekmētu ģenētisko sajaukumu un no ģenētikas viedokļa būtu pozitīvi.

Tomēr sviedriem jābūt ļoti svaigiem!

Ko tu domā par feromoniem? Vai mēs otru patiešām izvēlamies pēc smaržas?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu