Intrigantes dzīvo ilgāk jeb kāpēc baumas mums liek justies labi?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Runāšana par citiem cilvēkiem ir vitāli svarīga pašvērtējumam – tā ļauj salīdzināt mūs ar citiem, raksta «Anglo Baltic News».

Lai arī pāvests nesen brīdināja, ka baumošana «piepilda sirdi ar rūgtumu un mūs saindē», eksperti atklāj, ka tā patiesībā ir vērtīgs zināšanu avots un ļauj mums noskaidrot, kādi mēs esam. Holandiešu pētnieki ir noskaidrojuši, ka labu un sliktu baumu dzirdēšana par citiem cilvēkiem vairo cilvēka vēlmi novērtēt sevi un pielāgo pašvērtējumu.

Viņi apgalvo, ka tā vietā, lai noliegtu baumas, mums tās jāuztver kā dabīga daļa no dzīves.

Sievietēm, kuras negatīvā manierē baumo par citiem, ir augstāks pašaizsardzības līmenis – iespējams, tas tāpēc, ka viņas ir nobažījušās par to, ka viņas varētu piemeklēt līdzīgs liktenis kā cilvēkam, par kuru viņas runā. Tikmēr vīrieši, kuri dzird pozitīvas baumas par citiem, kļūst baiļu pārņemti, jo viņi jūtas apdraudēti, apgalvo pētnieki.

Pozitīvs piemērs

«Pozitīvu stāstu dzirdēšana par citiem var būt informatīva, jo tā sevī ietver informāciju par to, kā sevi uzlabot,» teica pētniece Elena Martinesku.

«Negatīvu baumu dzirdēšana var būt glaimojoša, jo tā liecina, ka citiem dzīvē klājas sliktāk nekā mums pašiem.»

«Tomēr negatīvas baumas liecina, ka pastāv ļauna sociālā vide, kurā ikviens var kļūt par upuri negatīviem komentāriem,» viņa piebilda.

Pirmais apgalvojums, ka baumošana ir laba lieta

Šis pētījums nav pirmais apgalvojums, kas liecina, ka baumošana mums nāk par labu. 2012.gadā psihologi apgalvoja, ka

baumas ir ļoti būtiskas sociālās kārtības uzturēšanā un tās liek cilvēkiem justies labāk.

Citi pētījumi pierāda, ka sievietes ir laimīgākas un veselīgākas, ja viņām ir regulāras šāda veida sarunas ar draudzenēm. Tā pamatā ir fakts, ka baumošana paaugstina progesterona līmeni asinīs – tas ir hormons, kas samazina stresu un trauksmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu