Cik labi, ka man trūkst laika!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Gadu mijā pārdomas par laika plūdumu ir gandrīz neizbēgamas. Kāds pāris mirkļos pirms Jaunā gada šampanieša glāzes atceras spilgtākos gada notikumus, cits velta vairāk laika, lai rūpīgi formulētu jaunas apņemšanās un apcerētu aizgājušā gada veiksmes un neizdošanās. Nereti nonākam pie secinājuma, ka neesam paspējuši izdarīt lietas, ko bijām cerējuši paveikt. Vai arī gluži otrādi, saprotam, ka visi lielie gada mērķi it kā ir paveikti, bet pietrūcis laika ģimenei, hobijam, ceļojumiem. Ne vien gadu mijā, bet arī ikdienā bieži sūkstāmies par to, ka laika nav tik daudz, kā gribētos. Es jau varētu... es jau gribētu, bet man nav laika...

Laiks ir ļoti dārgs resurss. Laiks ir nauda? Naudu var iztērēt, bet var atkal sapelnīt, sakrāt; nauda ir atjaunojams resurss. Ar laiku tā nav – laiku nevar uzkrāt, laiku nevar atjaunot. Laiks ir vērtīgāks nekā nauda. Tieši mums katram atvēlētā laika galīgums piešķir vērtību un jēgu ikvienai mūsu aktivitātei, ikvienam mūsu pūliņam. Laiks mums dod izvēli, kā veidojam savu dzīvi. Ar saviem laika resursiem mēs maksājam par savu dzīves ainavu. Septiņas stundas par saldu miegu, 15 minūtes par sarunu ar mammu, 1 stundu par sporta nodarbību, astoņas stundas par aktīvu darbu, viena stunda par braucienu mašīnā, 15 minūtes par gaidīšanu rindā bankas filiālē...

Tieši tā, ar savu laiku mēs nopērkam ikvienu savu pieredzi. Pat ja dažkārt mums liekas, ka nesaņēmām vislabāko «produktu», piemēram, nemaz negribēju maksāt par sarunu ar cilvēku, kas man nepatīk, šī pieredze man tika «iesmērēta», tomēr laiks ir nepielūdzams, tā skaitītājs turpina tikšķēt.

Cik apzinīgi tu izmanto savus laika resursus? Vai tu maksā par tādu dzīvi, kā vēlies?

Paņem papīra lapu un saraksti visas aktivitātes, ko paveic nedēļas garumā! Parēķini, cik laika kādām darbībām tu velti? Mēs esam gatavi dārgi maksāt par vissvarīgāko. Kāda ir tava bilance, vai visvairāk laika velti savām būtiskākajām vērtībām? Ja vari atbildēt apstiprinoši, tad tu esi atbildīgs savu laika resursu saimnieks. Un tomēr tu gribētu veltīt vairāk laika saimniecības uzturēšanai, piemēram, skapis jau ilgi nav sakārtots? Vai varbūt domā, ka vajadzētu apgūt vēl vienu svešvalodu? Mums nav tik daudz laika, lai pietiktu visam, ko varbūt mums vajadzētu. Mēs nevaram atļauties šķērdēt laiku mums nesvarīgām lietām.

Tieši izvēloties, kur ieguldīt šo dārgo resursu, mēs piešķiram vērtību, jēgu savai dzīvei.
Foto: PantherMedia/ScanPix


Vai tavā dienaskārtībā ir virkne lietu, kam nav nekāda sakara ar tev būtiskām vērtībām? Kāpēc tām velti laiku? Nereti veltām laiku kaut kam tikai tādēļ, ka liekas - citi no manis to gaida. Piemēram, liekas nepieklājīgi atteikt senai paziņai tikšanos, lai gan jau tāpat zinu, ka saruna būs par lietām, kas mani it nemaz neinteresē. Vai arī kolēģis varētu apvainoties, ja atteikšu savu palīdzību viņam ārpus darba laika. Šāda sava laika ieguldīšana negribētās nodarbēs ir pielīdzināma dārga restorāna apmeklējumam, kur pasūti ēdienu, kas tev negaršo, tikai tāpēc, ka citi to pasūta. Varbūt tu domā, ka tas, kam velti savu laiku šobrīd, ir tikai tāds pagaidu variants un «īstā dzīve» sāksies kaut kad vēlāk? Kad tas būs, kad būsi gatavs ieguldīt savu laiku tajā, kas tev ir svarīgs?

Atšķirībā no naudas mēs nevaram laiku «iekrāt», mēs nevaram arī skaistos, sev dārgos mirkļus saglabāt, ielikt plauktā

un lepni rādīt draugiem; viss, ko varu, ir izmantot laiku tieši šobrīd tieši tam, kas man ir būtisks. Un par nesvarīgām lietām nemaksāt ar savu laiku, bet lepni un atbildīgi teikt: «Nē, man tam nav laika!» Katram no mums atvēlētais laiks nav bezgalīgs, izmantosim to gudri 2015. gadā!

Maruta

www.intellego.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu