Vīrieši ir lielāki narcisi nekā sievietes...

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

... un aizraujas ar paštīksmināšanos vairāk nekā sievietes, atklāts ASV pētījumā.

Pētījumā izmantotie dati tika ievākti par 475 000 cilvēku 30 gadu periodā. Rezultāti bija līdzīgi dažādās vecuma grupās un paaudzēs.

Bufalo universitātes Biznesa vadības fakultātes pētnieki norāda, ka narcismam esot gan labā, gan arī sliktā puse. «Narcisms ir saistīts ar vairākiem intrapersonāliem trūkumiem, piemēram, nespēju uzturēt veselīgas un ilglaicīgas attiecības, neētisku rīcību un agresiju,» skaidro pētījuma vadītāja Emīlija Gridžalva. «Taču tajā pašā laikā narcisms ceļ pašvērtējumu, nodrošina emocionālu stabilitāti un mudina kļūt par līderi.»

Zinātnieki izpētīja vairāk nekā 355 akadēmisko žurnālu rakstus, disertācijas un citus tekstus. Viņi pētīja, kā dzimumu starpā atšķiras trīs narcisma izpausmes - līdera dotības, pompozums un īpašas attieksmes pieprasīšana.

Atklājās, ka vīriešiem daudz raksturīgāk ir domāt, ka viņi pelnījuši sevišķu attieksmi, tāpēc viņi arī biežāk ir gatavi izmantot citus, lai šos labumus iegūtu.

Pētījuma rezultāti būs publicēti nākamajā akadēmiskā žurnāla «Psychological Bulletin» numurā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu