Idejas pašgatavotām Ziemassvētku dāvanām (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Pašu rokām gatavotas dāvanas ir ne tikai cilvēku reakcija uz krīzi (vismaz tā gribas domāt), tas ir arī prieks darboties, īpaši piedomāt par apdāvināmajiem, siltas emocijas, kas vairojas.

Vieglāk un vienkāršāk noteikti ir plānot dāvanas cilvēkiem, kurus pazīstat, par kuru hobijiem, dzīvesveidu un vēlmēm esat informēts. Tad atliek vien izmantot iztēli, radot pārsteigumu, kas tapis konkrētajam cilvēkam. Piedāvājam dažas klasiskas un dažas nedaudz netradicionālas dāvanu idejas.

* Izrotātās gardumburciņas īpaši iepriecinās pilsētniekus un latviešus, kas pašlaik atrodas ārzemēs. Tie var būt gan dažādi klasiski (aveņu, zemeņu), gan netradicionālāki (čiekuru, apelsīnu) ievārījumi, marinēti gurķīši, dzērvenes medū, tomāti želejā vai tml. Svinīgumam svarīgi ir dāvanu atbilstoši dekorēt - vienkāršākais risinājums ir cepures burkām no papīra, auduma, interesantas etiķetes. Taču burkas var papildināt arī ar konfekšu kažokiem vai citiem dekoriem.

* Adījumi, tamborējumi, izšuvumi ir plašs dāvanu iespēju laiks rokdarbniecēm. Grūti pat uzskaitīt visu iespējamo, klasiski mīļas būs adītas zeķes, interesanti izskatīsies smalki tamborēti eņģelīši, ko karināt eglē, bet praktiski noderēs auduma iepirkuma maisiņš.

* Recepšu/ dziesmu/ stāstu grāmata, kas tapusi tieši konkrētajam adresātam, būs īpaša! Čaklai saimniecei var izveidot interesantāko recepšu grāmatu, bērniem - pasakas. Arī pašu gatavots kalendārs, kas papildināts ar pašu zīmējumiem vai fotogrāfijām, liks par dāvinātāju domāt visa gada garumā.

* Pašu gatavotas ziepes varētu būt starp šā gada topa dāvanām, jo par tām tiek rakstīts teju visos forumos. Ziepes var gatavot no jau gatavās masas, pievienojot tai tīkamākās smaržas un lejot formās, bet var vārīt arī paši. Nesolām gan, ka tas būs ļoti lēti, bet interesanti gan!

* Konfektes bez E piedevām top čaklu saimnieču virtuvēs! Kārbiņa ar pašgatavotām konfektēm vienaldzīgu neatstās nevienu! Recepšu un variantu ir daudz, vienkāršākais ir sakapāt dažādus riekstus, sagriezt žāvētus augļus un samaisīt tos ar kausētu šokolādi. Nedaudz atdzesēt un veidot tīkamajās formās. Pašgatavotā kārbiņā šādas konfektes izskatīsies ekselenti.

* Glezniņas, fotogrāfijas var rāmēt pašu apdarinātos rāmīšos. Mīļoto vīrieti neatstās vienaldzīgu viņa sievietes kailfoto, vecvecākus sajūsminās mazbērna veidots zīmējums, kas ierāmēts nolikšanai redzamākajā vietā.

* Apgleznoti trauki ir interesants pārbaudījums arī tiem, kuri sevi par māksliniekiem neuzskata. Veikalos nopērkamas dažādas krāsas (gan stiklam, gan keramikai), otas un klasiski vienkrāsaini trauki. Atliek vien to visu savienot kopā!

* Koka priekšmetu darināšana lielākoties ir vīriešu ziņā. Pavisam vienkārši ir pagatavot, piemēram, ozolkoka dēlīti, ko var dāvāt ēst gatavošanas baudītājiem, grūtāks uzdevums būs koka rotaļlietas. Radoša dāvana ir arī koka plaukts, kam aukliņā piesiets zīmulis un virsū uzlikti krustvārdu mīklu žurnāli - plauktu stiprina tualetē, kur mīklu minētājs tad varēs patīkamo apvienot ar nepieciešamo.

* Piparkūku veidojumi patīk visiem, bet skaidrs arī, ka to gatavošana prasa laiku. Piparkūku namiņš, piparkūku eglīte, kuru rotā cukura sniegs. Darbs ir gana sarežģīts un laikietilpīgs, bet,, iesaiņota caurspīdīgā papīrā dāvana izskatīsies kārdinoši.

* Apsveikuma kartīte, kas ir vienīgā tāda. Pēdējā laikā diemžēl arvien mazāk cilvēku raksta un veido apsveikuma kartiņas. Varbūt ir vērts pie tā atgriezties?

* Smaržīgi tējas maisiņi ir laba dāvana, ko var veidot cilvēki, kuri vasarā ir čakli darbojušies. Nelielos auduma maisiņos var likt atsevišķi dažādas tējas vai kombinēt tās, radot kolekcijas, kas sniegs dažādus efektus (nomierinošu tējas zālīšu maisījums u.tml). Nepiemirstiet arī etiķetes, kas vēsta par maisiņa saturu!

* Dzērieni ir lieliska dāvana vīrietim. Šis bija ābolu gads, tāpēc Ziemsvētki ir īstais laiks, kad noturēto vīnu var pildīt pudelēs. Ja vīns nav sagatavots, var paši gatavot olu liķieri. Atkal jau - skaista pudele, etiķete un dāvana gatava.

* Sveces lejam paši, izmantojot vasku vai atliekas no izdegušām svecēm. Atliek vien nopirkt dakti un izprātot atbilstošu sveces formu. Gatavās sveces var apgleznot ar speciālām krāsām, veidojot interesantus rakstus.

* Spēle visai ģimenei ne obligāti ir jāpērk veikalā. Lieliski, ja spēli un tās noteikumus varat izdomāt paši, bet, ja ideju nav, var paši uz liela kartona vai vienkārši bieza papīra izveidot spēles laukumu, piemēram, klasiskajām spēlēm Riču-raču vai Cirks. Par spēļu kauliņiem var kalpot kastaņi un zīles, kurus var nokrāsot dažādās krāsās.

* Arī svečturi var veidot pats, tam noderēs izgrebts kokosrieksts, kura apakšmala nostrādāta taisna, krāsainas nelielas burciņas vai neliels šķīvītis, pie kura pielīmēti čiekuri, kastaņi un citi skaistumi.

* Dekori svētkos iederas jebkurā mājā. Pirmssvētku laikā var dāvāt Adventes vainagu, svētkos - pašdarinātus egļu bumbuļus, piemēram, no putuplasta izgriežot bumbas un aplīmējot tās ar maziem stikla gabaliņiem vai krāsainām pērlītēm.

* Mūzikas izlase būs laba dāvana cilvēkam, kura muzikālo gaumi pārzināt. Bērniem var dāvāt mīļu Ziemsvētku dziesmiņu izlasi. Galvenais ir dziesmas izvēlēties un ierakstīt individuāli, konkrētajam cilvēkam.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu