Kā un kad pareizāk apgriezt zarus veciem augļu kokiem?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai no veca, sabiezināta zaru mudžekļa izveidotu atkal labi ražojošu augļu koku, jāveic vainaga atjaunojošā griešana. Nevajadzētu apgriešanu veikt vienā reizē, bet gan pakāpeniski divās trijās sezonās, – skaidro z/s "Pīlādži" kokaudzētavas īpašnieks Jānis Zilvers.

Ja vienā gadā izgriež pārāk daudz zaru, vainagā pastiprināti attīstās sasteigtie dzinumi (ūdenszari), tāpēc ir ļoti spēcīgs veģetatīvais pieaugums. Bieži vien no snaudošā pumpura tie izplaukst veseliem pušķiem un līdz rudenim var izaugt pat metru gari. Pastiprināta augšana turpinās vēl arī nākamajā sezonā, tad pamazām koks norimst un beidzot atkal atsāk normāli ražot. Pārlieku apcirptam kokam parasti samazinās ziemcietība. Stipri samazinātā lapu virsma nenodrošina saknes ar vajadzīgo organisko vielu daudzumu, tādēļ to augšana apsīkst, lielās zaru brūces vāji dzīst, koks atpaliek attīstībā, neuzkrāj nepieciešamās barības rezerves. Var gadīties, ka nākamajā gadā koks nevis ataug, bet sāk nīkuļot, līdz pamazām aiziet bojā.

Lai tā nenotiktu, pirmajā gadā jāizgriež nevajadzīgie pirmās pakāpes skeletzari (parasti 1 – 3), nākamajā – sīkākie otrās pakāpes un tālāko pakāpju zari. Šādi rīkojoties, zaru brūces labi sadzīst, lapu virsma samazinās pakāpeniski. Lai saīsinātu pārāk garus pirmās pakāpes skeletzarus, tos nogriež līdz augšup augošam otrās pakāpes sānzaram. Pēc vainaga pazemināšanas un skeletzaru saīsināšanas labi apgaismotā vainaga centrā veidosies jauni augļzari.

Vainaga veidošana arvien jāsāk no koka galotnes, to apzāģē (pazemina) vispirms. Biežāk pieļautā kļūda: sākumā izgriež zarus no lejasdaļas, kur vieglāk piekļūt. Augša paliek neveidota un apakšējā izretinātā vainaga daļa vienalga ir ēnā. Jāizgriež arī slimie, novecojušie, atlūzušie zari, jāpanāk arī, lai zari nekrustotos cits pāri citam. Lai dārzā neizplatītos infekcija, nogrieztie slimie zari jāsadedzina.

Pēc zaru izgriešanas augļu kokam jāsaglabā piramīdveida forma – lejasdaļā vainagam jābūt platākam (zariem garākiem), bet virzienā uz galotni – jāsašaurinās. Ja kokam nav izteiktas galotnes, var veidot arī kausveida vai lietussarga formas vainagu. Galvenais nosacījums, lai visi zari būtu pietiekami izsauļoti, jo tad izaugs pilnvērtīgi augļi.

Kļūdaini uzskata, ka īstais laiks vainagu veidošanai ir tikai pavasarī (marta otrajā pusē, līdz pumpuru briešanai). Taču, ja vajag ierobežot augšanu (ābelēm tas īpaši varētu būt nepieciešams, sākot ar otro veidošanas gadu, bet bumbierēm un ķiršiem jau pirmajā gadā), labāk zarus griezt vasarā – pēc noziedēšanas, līdz augusta sākumam. Saldo ķiršu galotnes var īsināt arī ar visu ražu, tā vienlaikus piekļūstot ogām.

Griešana vasarā koku nobremzē augšanā, turpretī griešana pavasarī veicina snaudošo pumpuru plaukšanu, straujāku dzinumu atjaunošanos. Lielus un druknus zarus labāk izgriezt pavasarī, jo kokam nepieciešams samērā ilgs laiks brūču sadziedēšanai, savukārt ūdenszarus – vasarā.

***

SVARĪGI

Augļu kokam novecojot, veģetatīvais pieaugums samazinās, koks sāk ražot periodiski. Ja vainaga retināšana, augļzaru atjaunošana vairs nelīdz (pērnās sezonas zaru pieaugumiem jābūt vismaz 15 cm gariem), izmanto atjaunojošo apgriešanu.

Veicot atjaunojošo apgriešanu, jāievēro savstarpējais skeletzaru pakārtojums un arī izvietojums, lai ataugušajiem dzinumiem veidotos labi izgaismota augšanas telpa.

No ūdenszariem atjaunots augļu koks ilgāku laiku ražo labi. Līdzko tam pamazām sāk zust dzīvotspēja un atjaunojošā apgriešana vairs nenodrošina pietiekamu dzinumu pieaugumu no ūdenszariem, kuri sāk veidoties tuvāk skeletzaru pamatdaļai, jāveido atkal jauns vainags.

Lieliem veselīgiem kokiem, kas potēti uz sēklaudžu potcelmiem, pietiek ar 5 – 7 skeletzariem.

Ražojošiem ķiršiem zari ar laiku nolīkst, tādēļ vainags spēcīgi jāgriež un jāatjauno, lai regulāri veidotos jauns pieaugums.

Apgriežot ķiršu zarus, vēlams atstāt celmiņu, lai mazinātu sveķošanos (īpaši saldajiem ķiršiem).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu