Vai pēc kontracepcijas lietošanas pirms bērniņa ieņemšanas jāietur pauze? (42)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Ar vīru esam nolēmuši, ka vēlamies bērniņu. Patlaban vēl lietoju kontracepcijas tabletes („Yarina”), tādēļ vēlos zināt, kāds būtu ieteicamais laiks, kāds jānogaida pēc kontracepcijas tablešu lietošanas pārtraukšanas, lai varētu ieņemt bērniņu? Kontracepcijas tabletes lietoju 5 gadus bez pārtraukuma.

Kas varētu notikt, ja nenogaidītu un bērniņu ieņemtu tūlīt pēc kontracepcijas tablešu lietošanas pārtraukšanas? Vai iespējami kādi sarežģījumi grūtniecības laikā?

Esmu arī dzirdējusi, ka parasti pēc kontracepcijas tablešu lietošanas iespējama situācija, ka bērniņu ir grūti ieņemt. Vai tā ir? Ja, jā, kādēļ?

Konsultē „ARS” ginekoloģe Ieva Baidekalna:

Grūtniecību pēc hormonālo tablešu lietošanas atcelšanas rekomendē plānot pēc 3 mēnešu pauzes, kuras laikā atjaunojas dzemdes iekšējais slānītis – endometrijs. Tas kļūst atbilstoši biezs un piemērots apaugļotās olšūnas uzņemšanai.

Tā kā grūtniecības iestāšanās ne vienmēr notiek, tiklīdz pārstājat izsargāties, tad varat izmantot šo 3 mēnešu pauzi kā dabisku pāreju jaunam posmam – sākt lietot folskābi - 400 mikrogramu reizi dienā, lai veidotu folskābes depo organismā, domāt par veselīgu dzīvesveidu un veikt mērenas fiziskas aktivitātes – šie visi ir priekšnosacījumi gudras grūtniecības plānošanai.

Nav pētījumu, kas norādītu, ka hormonālā kontracepcija mainītu sievietes auglības spējas, līdz ar to apgalvoju, ka neauglība pēc hormonālās kontracepcijas lietošanas ir mīts.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu