Auksto zupu laiks

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iestājoties siltākam laikam, rodas vēlēšanās radikāli mainīt ēdienkarti, liekot galdā kaut ko vieglāku un vitamīniem bagātu. Viena no iespējām padarīt maltīti pavasarīgu un gardu ir aukstās zupas, kuru gatavošanā var ļauties fantāzijai.

Klasiskā biešu zupa

2 litri kefīra, 250 g konservētu vai vārītu biešu, 3 vārītas olas, 2 lieli novārīti kartupeļi, svaigs gurķis, redīsi, dilles, lociņi, pipari.

Visu sagriež stienīšos un samaisa ar kefīru. Šai zupai vēl kā piedevu vari pievienot salmiņos sagrieztu dūmdesu, redīsus, nedaudz sarīvēta siera u.c. Kefīra vietā var pievienot arī novārītu ūdeni un pikantumam nedaudz piepilināt etiķi

Skābeņu zupa

Skābenes, pāris svaigi gurķīši, zaļumi, kefīrs, novārītas olas, garšvielas

Uzvāra katliņā ūdeni un pāris minūtes tajā vāra svaigās skābenes. Ūdeni ar skābenēm liek atdzesēties. Pēcāk tam visam pievieno smalkos stienīšos sagrieztu gurķi un zaļumus. Pievieno arī sagrieztas cieti novārītas olas. Pievieno garšvielas un kefīru pēc vēlēšanās.

Pēc vēlmes zupai var pievienot arī novārītus stienīšos sagrieztus kartupeļus.

Aukstais borščs ar rutkiem

Biete, rutks, ceturtdaļa kāpostgalviņas, sīpols, 1 gl salda krējuma, ūdens, sāls pēc garšas.

Bietes, kāpostus un sīpolu sagriež salmiņos, aplej ar 2 gl karsta sālsūdens un vāra 15 min. Tad atdzesē, pievieno sasmalcinātus rutkus, sāli un pielej 1 gl auksta ūdens un saldo krējumu. Kārtīgi samaisa un pasniedz ar zaļumiem.

Aukstā zupa ar garnelēm

200 g vārītu garneļu, 2 vārītas olas, gurķis, sīpols, pusgl. krējuma, 4 gl maizes kvasa, sāls pēc garšas, zaļumi.

Gurķus sagriež salmiņos un sajauc ar sasmalcinātiem sīpoliem. Pievieno sāli un atstāj atsuloties. Atsevišķi sasmalcina olu baltumus un dzeltenumus. Krējumu sajauc ar dzeltenumiem un atšķaida ar kvasu. Pievieno sīpolus ar gurķiem, olu baltumus, sagrieztas garneles, sāli un samaisa. Pasniedz ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Gurķu un mārrutku aukstā zupa

1 liels gurķis, mārrutki, 50 ml salda krējuma, kefīrs, zaļumi, garšvielas.

Nomizo gurķi, izņem tam sēklas un sagriež nelielos gabaliņos. Sagrieztajiem gurķiem pārlej saldo krējumu un aptuveni 10 minūtes ļauj ievilkties. Pēc tam pievieno vēl mārrutkus un to visu sablenderē. Iegūtajai masai pielej kefīru atkarībā no tā, cik biezu grib zupu. Pievieno arī garšvielas.

Avokado aukstā zupa

2 palieli avokado, 2 laimi, 2 svaigi tomāti, 300 ml atdzesēta vistas buljona un skābā krējuma, Tabasco mērce.

No laimiem izspiež sulu, atkaulo avokado un to sagriež daiviņās. Pievieno buljonu un to visu sablenderē. Tad pievieno skābo krējumu, nedaudz Tabasco mērces, piparus, sāli. Noliek to visu atdzesēties. Pa to laiku nomizo un sasmalcina tomātu, liek to zupā īsi pirms pasniegšanas.

Aukstā zupa meksikāņu gaumē

1 bundž. sagrieztu tomātu savā sulā, gurķis, pusbundžiņa kukurūzas, 2 žāvētas vistas šķiņķīši, zaļumi, garšvielas meksikāņu ēdieniem.

Bļodā liek sagrieztus tomātus, sarīvētu gurķi, kukurūzu, smalki sagrieztu žāvētu vistiņu un zaļumus. Pievieno novārītu ūdeni, sāli, garšvielas.

Tomātu aukstā zupa

1 l tomātu sulas, 1 paciņa biezpiena, 2 cieti novārītas olas, viens gurķis, citrons, garšvielas.

Biezpienu sasmalcina, lai tas būtu irdens, pievieno sarīvētu gurķi, no citrona izspiesto sulu, garšvielas. Pielej tam visam tomātu sulu un samaisa. Pasniedzot šķīvī zupai pārkaisa sakapātu olu.

Sēņu un griķu zupa

150 g svaigu šampinjonu, 100 g kūpinātas gaļas, pāris redīsi, svaigs gurķis, zaļumi, daiviņa ķiploka, puspaciņa vārītu griķu, cukurs, etiķis

Uzvāra katliņā ūdeni, pievieno sāli, piparus, cukuru, arī ķiploku. Pielej etiķi. Šajā marinādē ieber šampinjonus un pāris minūtes pavāra. Noņem katliņu no uguns, ļauj sēnēm un marinādei atdzist. Sagriež stienīšos žāvēto gaļu, redīsus un gurķus. Šampinjonus sagriež un kopā ar dārzeņiem un griķiem liek atpakaļ marinādē. Pārkaisa ar zaļumiem.

Aukstā zupa ar sēnēm

200 g sālītu sēņu, 5 vārīti kartupeļi, 1 ēd.k. mārrutku, lociņi, dilles, 4. ēd.k. krējuma, 4 gl kvasa, sāls pēc garšas.

Sēnes un kartupeļus sagriež šķēlītēs, zaļumus sasmalcina. Visus produktus samaisa, pievieno mārrutkus, kvasu, sāli, krējumu un kārtīgi samaisa.

Vasaras zupa

3 svaigi un 3 skābēti vai marinēti gurķi, 1 kg vasaras ābolu, rabarberi, sinepes, puslitrs skābā krējuma, garšvielas, sīpols, čili pipara pāksts.

Gurķus, ābolus un sīpolus rupji sarīvē, samaisa ar sāli, sinepēm un krējumu. Noliek ievilkties. Nemizotus rupji sagrieztus rabarberus liek katlā vārīties, pievieno arī ābolu mizas, čilli piparu. Vāra aptuveni pusstundu. Biezumus nokāš, šķidrumam pievieno nedaudz cukura un ļauj atdzist. Pēc tam šķidrumam pievieno biezumus un sasmalcinātas dilles. Ļauj ievilkties.

Baltā jeb kefīra aukstā zupa

2 l kefīra, 2 lieli novārīti kartupeļi, 3 vārītas olas, svaigs gurķis, kūpināta desa, lociņi, dilles.

Kartupeļus, gurķus un desu sagriež smalkos stienīšos. Olu un zaļumus sasmalcina. Visu liek bļodā un pievieno kefīru. Pēc garšas pievieno arī sāli. Zupu var pašķidrināt ar novārītu aukstu ūdeni.

Aukstā zupa ar pupiņām

Kefīrs, vārītas pupiņas, žāvēta gaļa, svaigs gurķis, nedaudz sinepju un zaļumi.

Iepriekš novāra pupiņas. Pievieno tām sasmalcinātu žāvētu gaļu, svaigu gurķi.

Pielej kefīru, iemaisa sinepes pēc garšas, piegriež zaļumus. Var pierīvēt vārītu bietīti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu