Kad kurpes, saldumi un šopings kļūst par atkarību...

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr / rositata

Droši vien daudzām no mums mājās ir krietni daudz kurpju pāru, kas labākajā gadījumā uzvilktas reizi vai divas. Arī skapī, iespējams, ir daudz ne reizi nevilktu kleitu, kas nopirktas mirkļa iegribas uzplūdā... Un kur nu vēl konfektes, pēc kurām roka tā vien sniedzas... Vai tā ir atkarība un kā ar to cīnīties, ja tā kļūst par atkarību, devāmies noskaidrot pie veselības salona "Anita" vadītājas, psiholoģes Anitas Kaneles.

Kad kurpju ir par daudz...

Speciāliste, uzklausot TVNET jautājumu par kurpēm un aizraušanos ar to pārlieku pirkšanu, nemaz neslēpa, ka savulaik pati izgājusi cauri šādai stadijai, pērkot kurpes bez īpašas vajadzības. "Man patika, un es pirku," smaida Anita, gan tūdaļ rezumējot - viņasprāt, saknes kārei pēc vesela kurpju kalna meklējamas bērnībā, kad, iespējams, vecāki bērnam (meitai) dažādu iemeslu dēļ - piemēram, rocība neatļāva - nepirka tik daudz kurpju, kā gribētos.

"Nemeklēsim tagad vainīgos, kādēļ tā bija," daktere Anita gan uzsver, vēlreiz atgādinot, ka reiz arī pati bija sapirkusies tik daudz kurpju, ka pat nezināja, kur tās likt. "Tas ir kā vienā filmā, kuras varone bija sapirkusi ārkārtīgi daudz kurpju pāru – tā ka viņai tiešām bija reāla atkarība," saka psiholoģe, piebilstot – vienubrīd viņa vienkārši sapratusi, ka tā ir reāla problēma, no kuras nācies atbrīvoties.

Foto: TVNET

Daktere Anita piekrīt – protams, redzot, ka veikalos sākas sezonas izpārdošanas, kur tiešām kurpes var iegādāties par visai saprātīgām cenām, nav nekāds brīnums, ka metamies tās iegādāties. Arī tad, ja skaidri zināms, ka tik daudz kurpju neuzvilksim. "Un tas nekas, ka, atnākot mājās, secinām – kurpes ir par šauru, uzberž tulznas u.tml," viņa uzskaita parastās problēmas, gan norādot – protams, pirkt kurpes ir sievišķīgi un normāli, taču jāzina, kad apstāties.

Kad īsti sākas atkarība no kurpju pirkšanas, jāmēģina definēt sev pašai, un arī pašai jāsaprot – ir tā atkarība vai nav.

"Ir sievietes, kas pašas ar to tiek galā, vienubrīd pasakot – stop!

Es vairāk kurpes nepirkšu. Ja sieviete jūt, ka nevar apstāties, tā jau ir reāla problēma, un tad tomēr vajadzētu vērsties pie speciālista – nav svarīgi, psihologa vai psihoterapeita," brīdina daktere Anita.

Foto: Flickr/ahisgett

Cik kurpju pāriem, viņasprāt, vajadzētu būt katras sievietes garderobē? "Ne vairāk kā pieciem sešiem," uzskata eksperte, uzskaitot: ielas kurpes, vasaras kurpes, izejamo kurpju pāris (var būt divi, jo, piemēram, violetas kurpes diez vai piestāvēs sarkanai kleitai), ziemas zābaki, rudens zābaki un glīti gumijas zābaciņi lietainām dienām.

Netaisi makā robu!

Tieši to pašu daktere Anita saka par šopinga atkarību, attiecinot to uz sievietēm, kuras sagaida lielās izpārdošanas un tad metas iepirkties.

"Par atkarību šī lieta kļūst tad, kad tu uz veikalu dodies algas dienā un atstāj tur visu savu naudu, izpērkot vai pusi veikala," viņa brīdina, uzsverot –

vēl trakāk ir tad, ja tu šāda iemesla dēļ ņem kredītus

vai aizņemies naudu no draugiem un paziņām, pat zinot, ka ar atdošanu būs problēmas.

"Kāda mana laba paziņa savulaik tieši tā "iekrita" – viņa regulāri aizņēmās naudu šopingam. Nebija runa par to, ka man būtu žēl aizdot pāris latu, taču iepirkšanās šai sievietei kļuva par īstu atkarību." Paldies Dievam, vienubrīd minētā kundze sapratusi, ka īsti kaut kas nav kārtībā, un vērsusies pie speciālista. "Tagad, atceroties, kā ir bijis, viņa pati brīnās. Bet tas var kļūt bīstami!" brīdina daktere Anita.

Viņa uzsver – vispirms vajadzētu saprast, cik naudas aizies rēķiniem un sadzīviskām vajadzībām. "Tad, ja kaut kas paliek pāri, varat doties iepirkties. Bet,

ja attaisa skapi, no kura viss gāžas ārā, jo vienkārši vairs nav vietas,

un secina – ārprāts, atkal nav ko vilkt mugurā, arī kaut kas nav kārtībā," ir pārliecināta daktere Anita.

Nepārspīlē ar saldumiem!

"Ar saldumu ēšanu ir tā –

kamēr tu dienā apēd vienu vai divas konfektes, tas nav nekas šausmīgs.

Organisms prasa ogļhidrātus vai arī asinīs trūkst cukura, un tā ir normāla parādība. Taču, ja tu dienā apēd lielo šokolādes tāfelīti vai izēd konfekšu paciņu, arī ir vērts aizdomāties, kādēļ tā," saka speciāliste, smejot – arī viena kūciņa dienā nav nekas briesmīgs. Viņasprāt, tomēr labāk un saprātīgāk būtu ēst burkānus, vīnogas, ābolus vai kādus citus augļus, kas arī satur cukuru.

Foto: flickr / rositata

Par tieksmi pēc saldumiem var teikt to pašu, ko par kurpju kāri, –

iespējams, tā ir zināma kompensācija, un, ēdot saldumus, tu aizstāj to, kā tev trūkst, lai kas tas arī būtu.

"Jā – arī tā ir atkarība, ka tu nekontrolē to, ka roka atkal un atkal stiepjas pēc konfektes. Un, ja jūti, ka pati netiec galā un nevari no saldumiem atteikties, arī vajadzētu vai nu mēģināt tikt galā pašai, vai arī meklēt palīdzību. Pat nav tik būtiski, vai pie ārsta, dietologa, vai psihes traucējumu speciālista," uzsver eksperte.

Taujāta par saldumu "dienišķo devu", viņa smej – ja divsimt gramus konfekšu apēd nedēļas laikā, tā vēl nav atkarība. Ja vienā divās dienās – ir par ko aizdomāties.

Kad diēta kļūst par atkarību

Daktere Anita pamanījusi vēl vienu tendenci, kas beidzamajā laikā kļuvusi īpaši aktuāla – sievietes atkal jau aizraujas ar diētām un tievēšanu.

"Brīžiem, kad viņas nāk pie manis prasīt palīdzību, jo "aizrāvušās” par daudz, tiek minēti tādi uztura bagātinātāji un tabletes, par kādiem pat neesmu dzirdējusi," speciāliste kļūst nopietna un stāsta par savām pacientēm, kuras ar šādu līdzekļu palīdzību tiešām ieguvušas vēlamo svaru – uz brīdi -, bet tad dabūjušas visu atpakaļ, turklāt gandrīz dubultā.

"Tā arī ir atkarība, kad cilvēks izvēlas vieglākās pretestības ceļu, lietojot dažādus uztura bagātinātājus, nevis cenšoties pareizi ēst. Un ir jārēķinās ar to, ka tad, kad sievietei, piemēram, iestājas menopauze, viņas svars var mainīties," teic eksperte, vēlreiz atgādinot sen zināmo – viss sākas mums galvā. "Varbūt tomēr vajadzētu padomāt par to, ka jāsakārto vielmaiņa un pareizi jāēd, nevis jāsalietojas tievēšanas preparāti un pēc tam jāmeklē palīdzība pie speciālista," iesaka psiholoģe.

Un vēl daktere Anita atgādina –

katram pašam vajadzētu saprast, vai viņam ir kāda atkarība,

definēt, kas tas ir, un tad domāt, kā ar to cīnīties. Jo – mēs jau visi esam tikai cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu