Āboli sāļos un saldos ēdienos

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasaras beigas un rudens ir ābolu laiks. Saprotams, ka tiem ikdienas ēdienkartē jākļūst par neatņemamu sastāvdaļu, gluži kā zemenēm vasaras sākumā. Tam piekrīt arī šefpavāre Anita Krasnā. Šajā reizē viņa stāstīs un rādīs, ko ātri var pagatavot no pirmajiem dārzā norautajiem saldi skābenajiem āboliem.

Šefpavāre stāsta, ka no āboliem var gatavot dažādus un daudzveidīgus ēdienus. Tos var izmantot saldajos ēdienos un dzērienos, plātsmaizēm un kūkām āboli var piešķirt galveno akcentu, bet salātos, gaļas un zivju ēdienos nodrošina svaigu un vienlaikus pikantu garšas niansi. Ja iegadījusies laba ābolu raža, gatavo ievārījumus, kompotus, pastilas, ābolus žāvē, bet miziņas var izkaltēt tējai. Ja ir vēlēšanās, var gatavot ābolu sidru un vīnu. Tātad iespēju ir visai daudz, kā ābolus izmantot.

«Jāsāk ar saldajiem vasaras āboliem, jo tos ziemai saglabāt nevar. Arī mēs ņemsim `Baltos dzidros`, kas labi der tūlītējai sulas spiešanai un dzeršanai, bet ēdienu pagatavošanā izmantosim citus nedaudz cietākus vasaras šķirnes ābolus. Runājot par vasaras āboliem un to pašu dzidro, tie labi noder ātro biezeņu gatavošanai, ko var pildīt ruletēs un kūkās. Turklāt biezeni viegli pagatavot –

ābolus nomizo, izņem serdi un sasautē kopā ar nedaudz cukura. Var sapildīt burkās un nest uz pagrabu.

Ilgi gan nav vēlams uzglabāt,» stāsta šefpavāre un norāda, ka ābolus var likt klāt arī, piemēram, jēra vai putna gaļas sautējumiem. Ēdienā ābols saglabā saldeni skābu garšas niansi, kas sader arī ar gaļu.

Vislabākie ir pašu audzētie āboli

Un lai gan tiem pēc nomizošanas vai sarīvēšanas ir paradums palikt brūnganiem, tomēr tas neesot nekas. Tas vien liecina, ka ābols ir veselīgs un nesatur nekādas kaitīgas vielas. Ja, gatavojot ēdienu, negribas, lai ābolam parādītos brūnā krāsa, tas jāapslaka ar citrona sulu.

«Pērkot ābolus, jāatceras, ka tiem jābūt cietiem, arī spodriem, gludiem un tīriem. Pasmaržojot var pārbaudīt, vai ābola smarža ir svaiga, vai nav jūtams pelējums. Vislabāk ābolus iegādāties vietējā zemnieku tirdziņā. Vietējie āboli vienmēr būs garšīgāki nekā tie, kas glabājušies mēnešiem un ievesti no tālienes. Turklāt zemniekiem vienmēr var pajautāt par katras ābolu šķirnes garšas īpatnībām,» saka šefpavāre. Stāstot par ābolu uzglabāšanu, A. Krasnā teic, ka ierasti glabā ziemas ābolus, kurus saliek kastēs un novieto pagrabā. Ziemas šķirņu ābolus iespējams uzglabāt līdz Ziemassvētkiem un pat pavasarim.

Jāatceras, ka glabāšanai vāc tikai veselos augļus. Kritušos, tārpainos, kraupainos vai iepuvušos, tāpat arī ļoti sīkos ābolus liek atsevišķos traukos un izmanto kam citam, jo šādi augļi slikti glabāsies. Visgaršīgākie ir āboli, kam ļauj pienācīgi nobriest koka zaros. Pāragri nolasītie paliek zaļi, ātri savīst un nobrūnē. Tomēr ražas vākšanu nedrīkst arī nokavēt, citādi augļi var nokrist vai kokā sapūt.

Kad vākt ābolus, var noteikt pēc augļa kātiņa

Ja plūcot ābolu no koka, tas viegli atdalās no zariņa, tas ir nobriedis, pat ja vizuāli šķiet vēl pazaļš.

«Glabāšanā noliktie āboli laiku pa laikam jāpārskata un jāizmet bojātie, jo tie veicina arī pārējo augļu bojāšanos,» norāda šefpavāre.

Runājot par āboliem dažādos ēdienos, A. Krasnā stāsta, ka ābols garšas niansēs sader kopā ar cidonijām, ķirbjiem, lociņiem, selerijām, puravu un pat čili piparu. Kompotā sader āboli ar brūklenēm, dzērvenēm, ķirbi un cidonijām. Interesanti un garšīgi ir, ja medū iegremdē gabaliņos sagrieztus ābolus. Šis arī nav ilgi uzglabājams gardums, bet garšīgs gan.

«Tradicionāla ir ābolu žāvēšana. Ābolu šķēlītes saver diegā un izžāvē. Kaut mājās virs krāsniņas. Vēlāk jau pasniedz ar putukrējumu un grauzdētām auzu pārslām. Tā tāda bērnības recepte,» smejot saka šefpavāre un atminas: «Jā, ir arī vienkārša plātsmaizes recepte. Uzkarsētu pannu izsmērē ar sviestu, sagriež un pannā sarindo šķēlītēs sagrieztus ābolus. Tos pārlej ar mīklu. Galvenais, lai visas sastāvdaļas būtu vienādā daudzumā. Piemēram, ja ņemam trīs olas, tad būs arī trīs karotes cukura, trīs karotes miltu. Visu sakuļ un ar mīklu pārlej ābolus. Tāpat, ja apnikušas parastās pankūkas, tām klāt var pievienot sarīvētus ābolus un cept ābolu pankūkas, kas arī ir gardas.»

Šefpavāre padalās vēl kādā interesantā receptē ņem baltmaizes šķēlīti, kuru var pamērcēt pienā, uzliek sviestu un ābola šķēlītes, kas pārkaisītas ar cukuru un kanēli. Atkal liek pa virsu baltmaizes šķēlīti, kurai liek virsū sviestu, ābolus, cukuru un kanēli. Tad liek trešo kārtiņu baltmaizes, kurai arī var uzlikt virsū ābolus. Šādu trīskārtīgu maizīti liek dziļākā pannā, kas izsmērēta ar sviestu, un to visu pārlej ar sakultu olu. Liek cepeškrāsnī cepties. Iznāk garšīgs saldais, ko var arī pasniegt ar saldējumu.

A. Krasnā norāda, ka Latvijā pašu audzētie āboli ir nedaudz par maz novērtēti, lai gan ir garšīgi un veselīgi. Tādēļ tie jāēd, jāgatavo un jābauda.

Kārtainie salāti

Nepieciešams:

Ābols

Olas

Konservēti zaļie

zirnīši vai kukurūza

Majonēze

Lociņi

Ābolu sarīvē vai sagriež salmiņos un kārto bļodā. Uzspiež pa virsu nedaudz majonēzes. Tālāk liek virsū kārtiņu konservētu zaļo zirnīšu vai kukurūzas. Kas kuram labāk garšo. Tad liek kārtu sarīvētu olu un atkal uzspiež nedaudz majonēzes. Tad vēlreiz liek sarīvētu ābolu kārtiņu un uzber nedaudz pa virsu zaļos zirnīšus un pārkaisa ar lociņiem un sarīvētu olu. Salātus var dekorēt ar zaļumiem lociņiem, seleriju vai ābola šķēlītēm.

Ābolu ievārījums ar čili

Pasniedz kopā ar vistas vai jēra gaļu

Nepieciešams:

Āboli

Čili pipari vai čili pulveris

Vistas fileja

Ābolus nomizo, izņem serdi, sagriež kubiņos un liek apcepties katlā, kurā izkausēts sviests. Sasmalcina nedaudz zaļo piparu, kurus pieber āboliem. Šefpavāre uzsver, ka nevajadzētu šoreiz ņemt melnos piparus, kuri ir daudz spēcīgāki un asāki, bet izmantot zaļos vai pat baltos piparus, kas nav tik asi. Visu sautē sviestā un pievieno kubiņos sagrieztu čili piparu vai pieber čili pulveri. Daudzums atkarīgs no tā, cik asu ievārījumu grib. Sāli klāt neliek, bet labākai garšai nedaudz piespiež citrona sulu.

Uz pannas apcep mazos gabaliņos sagrieztu vistas fileju. Kad tā gatava, pannā ieliek sagatavoto ābolu un čili ievārījumu. Visu apmaisa, nedaudz pasilda un var celt galdā.

Cepeškrāsnī cepti āboli ar biezpienu

Nepieciešams:

Āboli

Biezpiens

Salds krējums

Cukurs

Kanēlis

Saldējums

Uz pusēm pārgriež ābolus, izņem serdi un izgrebj lielākus vidiņus, lai tur var iepildīt biezpiena un saldā krējuma masu. Pārkaisa nedaudz cukuru, kanēli un liek cepties 200 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī uz 20 minūtēm. Pasniedz siltus ar saldējumu.

Ātri pagatavot var arī augļu iesmiņus. Uz kociņa uzsprauž gabalos sagrieztus ābolus un mango augli. Iemērc saputotā olā un apber ar rīvmaizi. Vāra uzkarsētā eļļā. Pasniedz apbērtus ar pūdercukuru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu